Γαλλία: Για πρώτη φορά στην ιστορία δανείζεται ακριβότερα από την Ελλάδα
Ανησυχία στους επενδυτές για τη δυσκολία που αντιμετωπίζει ο Μπαρνιέ να περάσει τον προϋπολογισμό.
Για πρώτη φορά η απόδοση του γαλλικού 10ετού ομολόγου, ξεπέρασε την αντίστοιχη του ελληνικού δεκαετούς. Ειδικότερα, η απόδοση των δεκαετών ομολόγων, που παραδοσιακά θεωρούνται από τις πιο ασφαλές επενδύσεις, αυξήθηκε έως και 3,022%, οριακά υψηλότερα από την απόδοση των αντίστοιχων ελληνικών ομολόγων στο 3,013% τα οποία σημειωτέον μόλις πέρυσι εξακολουθούσαν να βρίσκονται στην κατηγορία «junk» μεγάλων οίκων αξιολόγησης.
Στη συνέχεια η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο 2,987% και του γαλλικού στο 2,978%.
Το Bloomberg διευκρινίζει βέβαια ότι η σύγκριση των γαλλικών τίτλων με των ελληνικών δεν έχει ουσιαστική βάση, καθώς τα ελληνικά ομόλογα είναι επιλέξιμα για ποσά έως 80 δισ. ευρώ ενώ τα γαλλικά ξεπερνούν το 1,8 τρισεκατομμύριο.
Αλλά ακόμα και έτσι όμως, προσθέτει το δημοσίευμα, το γεγονός ότι οι αποδόσεις της Γαλλίας συμβαδίζουν πλέον ή ξεπερνούν εκείνες τριών από τα τέσσερα κάποτε λεγόμενα PIGS (Portugal, Italy, Greece and Spain - Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία) συνιστά ένα σημαντικό πλήγμα σε συμβολικό επίπεδο για τον πρόεδρο Μακρόν.
Δυσκολία Μπαρνιέ για τον προϋπολογισμό
Πάντως οι επενδυτές ανησυχούν ότι ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ μπορεί να δυσκολευτεί να περάσει τον προϋπολογισμό , που προβλέπει μέτρα εξοικονόμησης 60 δισ. ευρώ, για το επόμενο έτος, με το ακροδεξιό κόμμα National Rally να απειλεί με ψήφο δυσπιστίας για να ρίξει την κυβέρνηση εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.
Εξάλλου τα γαλλικά ομόλογα αυξήθηκαν μετά την δήλωση του υπουργού Οικονομικών Αντουάν Αρμάν ότι είναι διατεθειμένος να κάνει παραχωρήσεις στον προϋπολογισμό του 2025, αυτό ελάχιστα μείωσε την υποαπόδοση για μήνες.
«Θα μπορούσαμε να δούμε γεγονότα που θα προκαλούσαν πολύ πιο σημαντικές εκπτώσεις», δήλωσε ο Nicolas Simar, ανώτερος διευθυντής μετοχικού κεφαλαίου στην Goldman Sachs Asset Management. «Είναι πολύ, πολύ δύσκολο να πούμε ότι φτάσαμε στον πάτο».
Ο Αρμάν δεν διευκρίνισε τον βαθμό των αλλαγών που είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση, αλλά επιβεβαίωσε ότι ο Μπαρνιέ είναι έτοιμος να τροποποιήσει τα σχέδια για την αύξηση των φόρων στην ηλεκτρική ενέργεια που έχει κατακρίνει το κόμμα της Μαρίν Λεπέν. Ζήτησε επίσης τροποποίηση των μέτρων για τον περιορισμό των δαπανών για τις συντάξεις και τη μείωση των κρατικών επιστροφών φαρμάκων.
Τα σχέδια του Μπαρνιέ για περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία έρχονται με το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Γαλλίας να οδεύει να ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ φέτος, υπερδιπλάσιο από τον στόχο της ΕΕ.
Σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ, τα ελλείμματα περιορίζονται στο 3% του ΑΕΠ και το εθνικό χρέος στο 60%, αν και πολλά κράτη μέλη της ευρωζώνης επί του παρόντος παραβιάζουν τον κανόνα.
Σε κάθε περίπτωση , η οικονομική κατάσταση της Γαλλίας αναμένεται να μπει στο «μικροσκόπιο» της S&P Global Ratings την Παρασκευή, η οποία ανακοινώνει την τακτική της αξιολόγηση για τη χώρα, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει τον επόμενο καταλύτη για τις κινήσεις στις αγορές, την ώρα που τόσο η Fitch Ratings όσο και η Moody's τον περασμένο μήνα υποβάθμισαν και οι δύο το outlook της χώρας σε αρνητικό.