Εξοπλιστικά: Τέταρτη Belh@rra, ΜΕΚΟ και «ευρω-κορβέτα» - Ο 12ετής σχεδιασμός για την άμυνα της χώρας
Στη Λοριάν την Πέμπτη ο Νίκος Δένδιας για την καθέλκυση της δεύτερης Belh@rra - Στα σκαριά το συνολικό εξοπλιστικό πρόγραμμα για τα επόμενα 12 χρόνια που θα παρουσιαστεί στο ΚΥΣΕΑ.
Με την «Ατζέντα 2030» για τον πλήρη εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων να υλοποιείται, την αμυντική ενίσχυση της χώρας για την επόμενη δεκαετία προγραμματίζει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Όπως αποκάλυψε ο Νίκος Δένδιας, τις προηγούμενες ημέρες παρουσιάστηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο «συνολικός εξοπλιστικός σχεδιασμός της χώρας για τα επόμενα 20 χρόνια», ο οποίος - όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας - θα παρουσιαστεί στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, ώστε στη συνέχεια να τεθεί προς έγκριση στο ΚΥΣΕΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Flash.gr, αυτό αναμένεται να συμβεί άμεσα, ενώ ο σχεδιασμός θα αφορά τους αμυντικούς εξοπλισμούς με χρονικό ορίζοντα την επόμενη 12ετία, μέχρι και το 2036.
Της πρότασης για το 12ετες ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα έχουν προηγηθεί πολύμηνες διαβουλεύσεις στα Γενικά Επιτελεία Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού για την προτεραιοποίηση των αναγκών. Μετά από σχεδόν έξι μήνες οι εισηγήσεις της νέας στρατιωτικής ηγεσίας πέρασαν στα χέρια του υπουργού Άμυνας, και είναι αυτές που παρουσιάστηκαν στον πρωθυπουργό.
Όπως μετέδιδαν αρμόδιες πηγές στο Flash.gr, ο σχεδιασμός κινείται στη λογική «ότι μπορούμε κατασκευάζουμε, ότι δεν μπορούμε το αγοράζουμε», με γνώμονα τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Τέταρτη Belh@rra, ΜΕΚΟ και «ευρω-κορβέτα»
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και με τον αστερίσκο ότι το ΚΥΣΕΑ είναι αυτό που θα κληθεί να πάρει την τελική απόφαση, φέρεται να έχει «κλειδώσει» η εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού για την αγορά και τέταρτης φρεγάτας Belh@rra. Μάλιστα, με το πρόγραμμα στα ναυπηγεία της Naval Group να προχωρά εντός χρονοδιαγραμμάτων, ο Νίκος Δένδιας θα βρεθεί την Πέμπτη στη Λοριάν για την τελετή καθέλκυσης της δεύτερης υπερσύγχρονης ελληνικής φρεγάτας «ΝΕΑΡΧΟΣ».
Την ίδια στιγμή, η εισήγηση προς το ΚΥΣΕΑ φέρεται να περιλαμβάνει την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ, αλλά και την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με κορβέτες μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος για την «ευρω-κορβέτα», στο οποίο ήδη συμμετέχει η χώρα μας μαζί με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Ρουμανία.
Στόχος είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ενός πρωτότυπου νέας κατηγορίας πολεμικού πλοίου με την ονομασία «European Patrol Corvette» (EPC), το οποίο θα μπορεί να φιλοξενεί οπλικά συστήματα που θα παρέχουν τη δυνατότητα εκτέλεσης μεγάλου αριθμού καθηκόντων και αποστολών.
Παράλληλα, όπως έχει διαμηνύσει ο υπουργός Άμυνας, η Ελλάδα διερευνά τη συμμετοχή της για τη σχεδίαση, τη συμπαραγωγή και την προμήθεια των αμερικανικών φρεγατών νέας γενιάς κλάσης «Constellation», για το οποίο έχει ήδη εισηγηθεί θετικά το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ).
Anti-drone και Τεχνητή Νοημοσύνη
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας θα επιφορτιστεί με τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την παραγωγή κινητών και μη κινητών συστημάτων anti-drone για τον ελληνικό αμυντικό θόλο. Επίσης, από το ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα, που ήδη διαμορφώνεται, θα προκύψουν μη επανδρωμένα οχήματα ξηράς, αέρος, θαλάσσης, αλλά και υποθαλάσσια.
Επιπλέον, ΓΕΣ, ΓΕΑ και ΓΕΝ, μεταξύ άλλων έχουν επισημάνει την ανάγκη για ασφαλείς επικοινωνιακούς δορυφόρους στρατιωτικής - κυβερνητικής χρήσης, τεχνολογία laser, περιπλανώμενα πυρομαχικά (Loitering Munition) και συστήματα σχετικά με κυβερνοασφάλεια, ηλεκτρονικό πόλεμο, τεχνητή νοημοσύνη και Big Data.
Στον προγραμματισμό βρίσκεται και ο σύγχρονος εξοπλισμός μαχητή. Πρόκειται για στολές μάχης με δυνατότητα εντοπισμού γεωγραφικής θέσης και αισθητήρες που θα δίνουν τη δυνατότητα στους διοικητές των μονάδων να έχουν απόλυτη αίσθηση της φυσικής κατάστασης του κάθε μαχητή ξεχωριστά: ρυθμό καρδιάς, πίεση, αν τραυματίστηκε.
Σε ό,τι αφορά τους αιθέρες, στόχος - όπως έχει δηλώσει ο Νίκος Δένδιας- είναι η Πολεμική Αεροπορία να διαθέτει 200 μαχητικά αεροσκάφη 4.5 και 5ης γενιάς, κάτι που προϋποθέτει, εκτός της αγοράς των 20 υπερσύγχρονων F-35 και του προγράμματος αναβάθμισης των 82 F-16 σε διαμόρφωση Viper που υλοποιεί η ΕΑΒ, την αναβάθμιση σε Viper και των 38 F-16 Block 50, ενώ η συμπλήρωση των 200 μαχητικών, με τα σημερινά δεδομένα, μπορεί να καταστεί δυνατή είτε με την ενεργοποίηση της option για την αγορά επιπλέον 20 F-35 είτε με στροφή προς τη Γαλλία για την αγορά επιπλέον Rafale.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε προϊδεάσει για το 12ετες συνολικό εξοπλιστικό σχεδιασμό και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το υπουργείο Άμυνας, μιλώντας στις αρχές Σεπτεμβρίου στο GLOBSEC Forum 2024 που διεξήχθη στην Πράγα, όταν και έστρεψε τα «πυρά» του στις Βρυξέλλες με αφορμή τους δημοσιονομικούς κανόνες και την πρόταση της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν για τη θέση του ευρωπαίου Επιτρόπου Άμυνας.
«Πασχίζω καθημερινά, μα καθημερινά, με τις δημοσιονομικές αναγκαιότητες του Υπουργείου μου, προσπαθώντας να μεταμορφώσω τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε αυτό που ονομάζουμε Ατζέντα 2030, στο επίπεδο του 21ου αιώνα. Ακριβώς επειδή έχω να αντιμετωπίσω αυτές τις δυσκολίες. Και έχω και την Ευρωπαϊκή Ένωση στην πλάτη μου – εξαιτίας των ελλειμμάτων και του χρέους – και δεν μπορώ να κάνω το ένα, δεν μπορώ να κάνω το άλλο, πρέπει να επαναπρογραμματίζω για μετά από 10-15 χρόνια», είχε χαρακτηριστικά αναφέρει ο Νίκος Δένδιας.