Σαρακοστιανό τραπέζι: Αύξηση 30% στα θαλασσινά, από 3,5€ η λαγάνα - Έρευνα του flash.gr
Μεγάλος πονοκέφαλος για τους επιχειρηματίες το κόστος της ενέργειας που συνεχώς ανεβαίνει και φαίνεται πως φέτος επηρεάζει και τα σαρακοστιανά εδέσματα.

Λίγες ημέρες απομένουν μέχρι τη στιγμή που περιμένουν όλοι να...πετάξουν κυριολεκτικά χαρταετό μια και αποτελεί ένα από τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας που φέτος είναι στις 3 Μαρτίου.
Οι καταναλωτές έχουν ξεκινήσει ήδη την έρευνά τους για το σαρακοστιανό τραπέζι το οποίο παραδοσιακά περιλαμβάνει τη λαγάνα, τα θαλασσινά, τη ταραμοσαλάτα, τον χαλβά και άλλα νηστίσιμα εδέσματα.
Σύμφωνα με τους αρτοποιούς η τιμή για την λαγάνα φέτος δεν αναμένεται να έχει μεγάλη απόκλιση παρά το υψηλό ενεργειακό κόστος που ταλαιπωρεί τον κλάδο ωστόσο δεν αποκλείεται να δούμε το παραδοσιακό αρτοσκεύασμα να ξεκινάει από τα 3,50 ευρώ και με τις διάφορες γεύσεις να φτάνει και τα 5 ευρώ.

Κλειστή η Βαρβάκειος την Παρασκευή
Tην Παρασκευή ημέρα μνήμης για τα θύματα της τραγωδίας, η Βαρβάκειος Αγορά θα παραμείνει κλειστή, ωστόσο καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου η Κεντρική Αγορά της Αθήνας θα έχει την τιμητική της, καθώς για προσιτές τιμές οι καταναλωτές θα μπορούν να προμηθεύονται τα απαραίτητα για το σαρακοστιανό τραπέζι. Μάλιστα, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο η Βαρβάκειος Αγορά θα ανοίξει το βράδυ της Κυριακής και θα παραμείνει ανοιχτή όλη τη διάρκεια της βραδιάς για την εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού.
Όπως λέει στο flash.gr και στον Γιάννη Κέμμο ο πρόεδρος της Ιχθυαγοράς Βασίλης Σίμος, φέτος οι τιμές είναι καλές, οι επιχειρηματίες έχουν βάλει πλάτη για να στηρίξουν τα νοικοκυριά και οι καταναλωτές θα βρουν γαρίδες από 8 ευρώ το κιλό, χταποδάκια κατεψυγμένα από 13 ευρώ και φρέσκα ελληνικά από 17 ευρώ το κιλό. Οι τιμές στα θράψαλα ξεκινούν από 7 ευρώ το κιλό.
Το υψηλό ενεργειακό κόστος
«Προσπαθούμε να τιμολογούμε τη λαγάνα με σωφροσύνη παρότι το ενεργειακό επηρεάζει κατά πολύ τα αρτοποιεία μας. Δε θα υπάρξουν μεγάλες διαφορές στις τιμές και όπου υπάρξουν θα είναι λόγω του ενεργειακού κόστους» μας αναφέρει ο ιδιοκτήτης αρτοποιείου και αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Μάνος .
«Οι τιμές θα είναι κοντά στις περσινές για τη λαγάνα. Αν δούμε αύξηση αυτή θα είναι στο 3%-4% σύμφωνα με τους αρτοποιούς» μας αναφέρει και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτή Γιώργος Λεχουρίτης.
Ήδη οι προετοιμασίες για τη λαγάνα έχουν ξεκινήσει πυρετωδώς με τους αρτοποιούς να εφιστούν την προσοχή στους καταναλωτές καθώς όπως λένε οι αλυσίδες ψωμιού παρασκευάζουν και καταψύχουν τη λαγάνα πολλές ημέρες πριν από την Καθαρά Δευτέρα με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να αγοράζουν ως φρέσκια μια κατεψυγμένη λαγάνα και μάλιστα στην ίδια τιμή.

«Εμείς παρασκευάζουμε τη λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα. Ήδη οι αλυσίδες ψωμιού ζυμώνουν και καταψύχουν λαγάνες για εκείνη τη μέρα. Υπάρχει μια σημαντική διαφορά στην ποιότητα της λαγάνας του αρτοποιείου η οποία έχει παρασκευαστεί λίγες ώρες πριν πωληθεί. Σημασία έχει το κίνητρο δηλαδή τι θέλει να φάει ο καταναλωτής γιατί τελικά πληρώνει στην ίδια τιμή τη φρέσκια και την κατεψυγμένη λαγάνα γιατί εμείς δεν ανεβάζουμε τις τιμές» μας επισημαίνει ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών – Προαστίων-Περιχώρων Παναγιώτης Σαχινίδης.
«Τσίμπησαν» τα Σαρακοστιανά
Την ίδια στιγμή οι καταναλωτές σπεύδουν στις ιχθυαγορές για να προμηθευτούν τα θαλασσινά για το σαρακοστιανό τραπέζι ή απλά για να δουν τις τιμές .
«Τα ψάρια σε σχέση με πέρυσι έχουν πάρει μια αύξηση έως και 50%. Λόγω αυτού και τα σαρακοστιανά φέτος είναι ακριβότερα από 30%-50%. Ο καταναλωτής βλέπει καλαμάρι με 24 ευρώ» μας επισημαίνει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτή Γιώργος Λεχουρίτης.

«Τα προϊόντα είναι πολύ τσιμπημένα σε σχέση με πέρυσι. Οι τιμές φέτος έχουν διαμορφωθεί προς τα πάνω κατά 20-30% για τα νηστίσιμα αλλά και για τα νωπά ψάρια» αναφέρει στο flash.gr ο ιχθυοπώλης στην αγορά της Καλλιθέας Νίκος Σκλάβος.
Σύμφωνα με στοιχεία οι τιμές διαμορφώνονται ενδεικτικά ως εξής:
- Γαρίδα κατ/νη 12€
- Χταπόδι φρέσκο18 - 23€
- Καλαμάρι 26€
Το αγαπημένο γλύκισμα της Σαρακοστής που δε λείπει από το σαρακοστιανό τραπέζι, ο χαλβάς, κυμαίνεται φέτος από 7 ευρώ ενώ μπορεί να ξεπεράσει σε κάποιες περιπτώσεις και ανάλογα με τη γεύση και τα 14 ευρώ.

Crash test στις τιμές
Η πλατφόρμα Pricefox, έκανε έρευνα αγοράς για το κόστος των σαρακοστιανών το 2025. Συγκρίνοντας τις τιμές των Σαρακοστιανών από δύο μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, το κόστος των έτοιμων εδεσμάτων για ένα τραπέζι 4 ατόμων ανέρχεται περίπου στα 69-72€ σύνολο, δηλαδή γύρω στα 17-18€ το άτομο. Αυτή η επιλογή αποτελεί μια εύκολη λύση για όσους θέλουν να απολαύσουν το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, αλλά δεν έχουν χρόνο να μαγειρέψουν. Τα σούπερ μάρκετ προσφέρουν ποικιλία έτοιμων προϊόντων σε προσιτές τιμές, που όμως δεν προσφέρουν τη φρεσκάδα του σπιτικού φαγητού.

Μαγείρεμα στο σπίτι την Καθαρά Δευτέρα
Στην περίπτωση που προτιμάτε σπιτικό φαγητό, τότε μια καλή και οικονομική επιλογή είναι να αγοράσετε τα υλικά από το σούπερ μάρκετ και να μαγειρέψετε στο σπίτι. Η αγορά των απαραίτητων υλικών για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας κοστίζει από 76-94€, δηλαδή το άτομο από 19-23€. Στο κόστος έχουν υπολογιστεί όλα τα απαραίτητα, όπως γαρίδες, μύδια, χταπόδι, καλαμάρια, γίγαντες, ντολμαδάκια, ταραμοσαλάτα και ούζο.

Φαγητό σε μεζεδοπωλείο την Καθαρά Δευτέρα
Αν όμως δε θέλεις να περάσεις ώρες στην κουζίνα και θέλεις να απολαύσεις φρέσκο φαγητό, η έξοδος σε ένα μεζεδοπωλείο με την παρέα σου είναι η κατάλληλη επιλογή. Αυτή η επιλογή κοστίζει περίπου 154-174€ συνολικά, δηλαδή γύρω στα 38-43€ ανά άτομο.
Στην παραγγελία έχουν υπολογιστεί τα βασικά της ημέρας όπως ταραμοσαλάτα, γαρίδες, μύδια, καλαμαράκια, πατάτες, ντολμαδάκια, ούζο κλπ. Η επιλογή του μεζεδοπωλείου μπορεί να κοστίζει παραπάνω, αλλά θα σου προσφέρει ολοκληρωμένη εμπειρία εξόδου με άνεση χωρίς κόπο.