Καθαρά Δευτέρα: 5 μαγαζιά στην Αθήνα που θα βρεις τον καλύτερο χειροποίητο χαλβά
Η Σαρακοστή φτάνει και δείτε πού μπορείτε να προμηθευτείτε τον καλύτερο, παραδοσιακό χαλβά, που μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές.

Είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο παραδοσιακούς και τους πιο αγαπημένους «πρωταγωνιστές» της Καθαράς Δευτέρας και ολόκληρης της Σαρακοστής.
Ο λόγος για τον χαλβά, είτε τον παραδοσιακό χαλβά με ταχίνι, «του μπακάλη» όπως έλεγαν οι παλιοί, είτε τον σιμιγδαλένιο.
Για όσους αναζητούν πιο εκλεκτές, χειροποίητες γεύσεις, ακολουθούν 5 σημεία στην ευρύτερη Αθήνα που προσφέρουν τον καλύτερο παραδοσιακό χαλβά.
Χαλβάς Δραπετσώνας Κοσμίδη - Γραβίλη
Ένα όνομα, μια ιστορία. Κάθε χρόνο την Σαρακοστή, επισκέπτες από όλη την Αττική συρρέουν στην παραδοσιακή χαλβαδοποιία Δραπετσώνας για να προμηθευτούν έναν χαλβά που έχει αγαπηθεί από πολλές γενιές.
Η ιστορία πηγαίνει πίσω στο 1924 όταν ο Μικρασιάτης Κώστας Μεζαρντάσογλου άνοιγε το εργαστήριό του στη Δραπετσώνα.
Ξεχωρίζει για τη μαλακή υφή του, ενώ διατίθεται σε διάφορες γεύσεις όπως βανίλια, ανάμικτος, με φιστίκι, με κακάο και μπισκότο, αμυγδάλου κ.ά. Εκσυγχρονίζοντας τις προτάσεις του, μάλιστα, συμπεριλαμβάνει σε αυτές χαλβά με στέβια, με ταχίνι ολικής, κράνμπερις κ.λπ.
Τα προϊόντα του βέβαια είναι διαθέσιμα και μέσω e-shop αλλά και σε επιλεγμένα καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα.
Καταστήματα:
- Αγίου Δημητρίου 1, Δραπετσώνα, 210 4616448
- Αιμιλίου Βεάκη 17, Περιστέρι
- Βασιλέως Γεωργίου Α’ (πλάι Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά), Πειραιάς, 2104227606
Αργουδέλης
Χαλβάς με επίσης «βαριά» ιστορία, καθώς η χαλβαδοποιία Αργουδέλης διανύει μία πορεία στο χρόνο από το 1850, με σταθμούς τη Μυτιλήνη, τη Σύρο και τη Μύκονο, πριν εδραιωθεί στον Πειραιά το 1905.
Πλέον η σκυτάλη έχει περάσει στην τέταρτη γενιά με τη βιοτεχνία να συνεχίζει την παράδοση του χειροποίητου χαλβά, διατηρώντας το κλασικό αλλά και διευρύνοντας τη γκάμα των προϊόντων ώστε να απευθύνεται σε περισσότερα κοινά και να ανταποκρίνεται στις όλο και εξελισσόμενες διατροφικές ανάγκες (προϊόντα ολικής αλέσεως, προϊόντα χωρίς ζάχαρη και «έξυπνες» λύσεις πρωινού).
Ο χαλβάς του παρασκευάζεται με ταχίνι παραγωγής τους και ζυμώνεται στο χέρι. Εκτός από τις κλασικές γεύσεις αμυγδάλου, βανίλια και κακάο, διαθέτει χαλβά με στέβια, με φυσική μαστίχα Χίου, με καφέ, ολόκληρο φουντούκι, αμύγδαλο κ.ά.
Κεντρικό κατάστημα/εργοστάσιο: Νικολάου Φραγκούλη 38, Πειραιάς, 2104812880
Κοντώσης
Σε ένα μικρό κατάστημα της Νέας Σμύρνης, που μοσχοβολά παράδοση και φρεσκοψημένους ξηρούς καρπούς, μπορεί κανείς να βρει παραδοσιακό χαλβά αλλά και χαλβαδόπιτες από αλεσμένο ταχίνι.
Ο λόγος για τον Κοντώση, που από το 1978 προμηθεύει τους Αθηναίους με υγιεινές λιχουδιές.
Παραδοσιακός χειροποίητος χαλβάς σε διάφορες παραλλαγές. Χαλβάς χωρίς ζάχαρη με στέβια, χαλβάς με πορτοκάλι, χαλβάς με κακάο, χαλβάς με κουβερτούρα υγείας, χαλβάς με αμύγδαλο, χαλβάς με φουντούκι και πολλές άλλες παραλλαγές όπως τριγωνάκια χαλβά με κακάο και επικάλυψη σοκολάτας.
Ομήρου 66, Νέα Σμύρνη, 2109358175
Wild Souls
Μια «εναλλακτική» αλλά πεντανόστιμη πρόταση στο κέντρο της Αθήνας, με χαλβά φτιαγμένο από μια εξαιρετικά δημιουργική ομάδα. Εκεί μπορείτε να βρείτε χαλβά με μέλι, αμύγδαλα, κακάο, κάσιους, φιστίκι Αιγίνης, φουντούκι, καρύδια και κανέλα, οι επιλογές είναι πραγματικά άπειρες. Έχει και με dubai chocolate!
Επίσης, το σύγχρονο design του μαγαζιού σας προκαλεί να το εξερευνήσετε, να το ζήσετε, να το φωτογραφίσετε και να... κολλήσετε μαζί του.
Βουλής 36, Αθήνα, 2103231438
Χαλβάς Μαραθώνος - Αφοί Χατζηγαβριήλ
H οικογένεια Χατζηγαβριήλ δραστηριοποιείται από το 1988 στον κλάδο των τροφίμων.
Συγκεκριμένα, ο Νικόλαος Χατζηγαβριήλ στις αρχές του 20ού αιώνα παρασκεύαζε χαλβά στη Μάκρη της Μικράς Ασίας. Σήμερα, τα δισέγγονά του, έναν αιώνα μετά, ανακαλύπτουν ξανά την ιστορία τους, επενδύοντας σε τεχνολογία αιχμής και παρουσιάζουν τον χαλβά Μαραθώνος.
Ο χαλβάς παρασκευάζεται από τις καλύτερες ποικιλίες σουσαμιού που πλένεται, καθαρίζεται και αλέθεται σε παραδοσιακό μύλο με πέτρες. Ετσι διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του. Ο συνδυασμός της καλύτερης ποιότητας, της γνώσης και της αφοσίωσης στην παράδοση φέρνει στο τραπέζι σας ένα προϊόν χειροποίητο, άριστης ποιότητας.
Πέρα από τις πρώτες ύλες, η ποικιλία των προϊόντων που μπορεί να βρει κανείς καλύπτει τις απαιτήσεις και τις ανάγκες ακόμη και των πιο δύσκολων ουρανίσκων. Αμύγδαλο, βανίλια, σοκολάτα σύκο, σοκολάτα κουμ κουάτ, σοκολάτα πορτοκάλι, αλλά και χαλβάς με στέβια και χωρίς ζάχαρη για τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής.
Λεωφόρος Μαραθώνος 164, Νέα Μάκρη, 2294090273