«Σάπισμα στο κρεβάτι»: Ποια είναι η τάση που έχει γίνει viral και γιατί προκαλεί ανησυχία
Τι είναι το «bed rotting» που εμφανίζεται και στην Ελλάδα και γιατί έχει προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς. Τι δείχνει νέα έρευνα.
Η κίνηση να πιάνουμε το κινητό μας τηλέφωνο αμέσως μόλις ξυπνάμε και να κοιτάμε τι συμβαίνει στα social media είναι πλέον κάτι αρκετά συνηθισμένο, ειδικά σε νεότερες ηλικίες. Φαίνεται όμως ότι, ειδικά στο εξωτερικό, αυτό έχει... προχωρήσει, καθώς ειδικά οι νέοι πειραματίζονται με νέες συνήθειες ύπνου.
Ιδιαίτερα δημοφιλές, ειδικά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έχει γίνει το bed rotting ή αλλιώς «σάπισμα στο κρεβάτι». Πρόκειται για την παραμονή στο κρεβάτι, για μία μέρα ή ενδεχομένως και περισσότερο, προκειμένου να ασχοληθεί κάποιος με τα social media, με αυτό να έχει, σύμφωνα με τους εμπνευστές του, χαρακτήρα χαλάρωσης και αποθεραπείας, διεξόδου από την αγχωτική καθημερινότητα, ενώ μπορεί να θεωρείται ότι βελτιώνει και τον ύπνο.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2024 στις ΗΠΑ από την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου, το 55% των μελών της Γενιάς Z (άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012 περίπου), έχει δοκιμάσει μία από τις νέες συνήθειες ύπνου που έχουν γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά στο TikTok. Το 24% της Γενιάς Z παραδέχεται ότι εφαρμόζει το «σάπισμα στο κρεβάτι».
Αυτή η συμπεριφορά αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το χρόνο τους στο κρεβάτι, με πάνω από τα μισά άτομα (το 51%) να περνούν περισσότερα από 30 λεπτά στο κρεβάτι πριν προσπαθήσουν να κοιμηθούν και το 27% να κάνουν το ίδιο το πρωί πριν σηκωθούν.
«Αυτές οι τάσεις μπορεί να μην είναι εγγενώς επιβλαβείς, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο πρωταρχικός σκοπός του κρεβατιού είναι ο ύπνος», δήλωσε η Δρ Αν Μαρί Μορς, ιατρός ύπνου του Geisinger Health System στην Πενσυλβάνια και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής του Ύπνου.
«Η σκόπιμη πρακτική της διατήρησης υγιεινών συνηθειών ύπνου, όπως ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου με τακτικό χρονοδιάγραμμα της ώρας κατάκλισης και αφύπνισης, όπως και να μην πηγαίνουμε για ύπνο παρά μόνο αν νυστάζουμε, θα χρησιμεύσει ως κίνητρο να βλέπουμε το κρεβάτι ως μέρος για ύπνο», σημείωσε.
«Είναι σημαντικό να γίνει διακριτό εάν ο λόγος για τον πειραματισμό με νέες ‘τάσεις ύπνου’ οφείλεται στις υπάρχουσες δυσκολίες με τον ύπνο ή την ενοχλητική υπερένταση, καθώς η χρήση τάσεων όπως το ‘σάπισμα στο κρεβάτι’ μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα ύπνου που μπορεί κάποιος να αντιμετωπίζει», τόνισε η Μορς.
Άλλες δημοφιλείς συνήθειες
Παράλληλα, όπως προέκυψε από την ίδια έρευνα, από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υιοθετούνται και άλλες νέες συνήθειες ύπνου. Μία από αυτές είναι τα λεγόμενα «φυσικά βοηθήματα ύπνου» με σχεδόν το 9% των ανθρώπων να έχουν δοκιμάσει να πιουν μαγνήσιο, γνωστό και ως «κοκτέιλ για νυσταγμένα κορίτσια», ενώ 9% έχουν δοκιμάσει τον βαθμό αποτελεσματικότητας του ύπνου σε βήματα των 90 λεπτών.
Η ίδια έρευνα έδειξε επίσης ότι το 8% έχουν μεταδώσει ζωντανά στα social media τον ύπνο άλλων προσώπων και το 7% έχουν κάνει το ίδιο με τον δικό τους.