Σαν σήμερα: Βρέθηκε νεκρός ο... εξαφανισμένος «θρύλος», Γεώργιος Καμάρας
Της Ευαγγελίας Φάκα
Ήταν Φεβρουάριος του 2000 όταν τυχαία, βρέθηκε η σορός ενός ξεχασμένου άνδρα σε μια τροχοβίλα που ήταν σταθμευμένη σε οικόπεδο. Η σορός αυτή άνηκε στον «Θρύλο» του Απόλλωνα Σμύρνης, Γεώργιου Καμάρα! Τα αδέσποτα σκυλιά της περιοχής, έβγαζαν ένα ένα τα οστά που είχαν απομείνει πετώντας τα στην γειτονιά με συνέπεια να προκαλέσουν την υποψία των γειτόνων. Μετά από παρέμβαση αστυνομίας και ιατροδικαστή, γνωστοποιήθηκε η σορός η οποία βρισκόταν εκεί για πάνω από δύο χρόνια!
Ο «Θρύλος» του Απόλλωνα αγνοούνταν από την οικογένεια του από το 1995. Τι τραγική κατάληξη για μία εμβληματική μορφή του ελληνικού Ποδοσφαίρου! Τα αίτια θανάτου του παραμένουν ακόμη άγνωστα. Το μόνο γνωστό ήταν ότι έπασχε από βαριάς μορφής κατάθλιψη, ύστερα από τον θάνατο της κόρης του Βίκης, από ανίατη ασθένεια.
Ποια ήταν η ιστορία πίσω από την τραγική κατάληξη του «εμβληματικού» Γεώργιου... Κατροδαύλη (το πραγματικό του επίθετο) , που το γήπεδο της Ριζούπολης έχει το όνομά του, ως φόρος τιμής προς το έργο του στον Απόλλωνα;
Ο επιθετικός της «Ελαφράς Ταξιαρχίας», γεννήθηκε το 1929 στα Κάτω Πατήσια με καταγωγή από την Ρούμελη. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στις αλάνες της Νέας Φιλαδέλφειας, και από μικρός δεν σταμάτησε να δείχνει την αγάπη του για την «στρογγυλή Θεά». Πριν καν συμπληρώσει τα 15 του χρόνια, είχε ήδη καθιερωθεί, στην ομάδα της Χαλκηδόνας με φοβερά αποτελέσματα. Οι φιλοδοξίες του και το θάρρος του τον έφτασαν μέχρι τα γραφεία της ΑΕΚ, προσπαθώντας να αναδείξει - και να αποδείξει - το αστείρευτο ταλέντο του. Δυστυχώς για την ΑΕΚ η απάντηση του τότε προπονητή της, Γιώργου Νταϊσπάγγου ήταν αρνητική, λόγω σωματοδομής και ύψους.
Αυτό, όμως, δεν έδειξε να τον πτοεί και ιδιαίτερα! Μετά το πέρας ενός χρόνου, έκανε το μεγάλο βήμα και υπέγραψε στην ομάδα - σημαία της καριέρας του, όπως έδειξε και η ιστορία, τον Απόλλωνα Σμύρνης. Εκεί του «βγήκε» και το παρατσούκλι «Καμάρας» που μετατράπηκε μετέπειτα σε... επίθετο, λόγω της μακρινής πάσας του η οποία σχεδίαζε.. καμάρα.
Εξελίχθηκε σε φόβητρο του Απόλλωνα προς τις αντίπαλες άμυνες, με συνεισφορά στην ομάδα για περισσότερα από 16 χρόνια. Τι τον ξεχώρισε; Η δεινότητα του στο να σκοράρει ακατάπαυστα και με μεγάλη ευκολία. Γρήγορος με εξαιρετική αντοχή. Δύο πλεονεκτήματα που παραγκώνιζαν το μειονέκτημα του ύψους του, και αντί αυτού του πρόσθεταν ακόμα μεγαλύτερο ταλέντο στα ήδη υπάρχοντα του.
Από τους «λίγους ρομαντικούς» της δεκαετίας, αφού όλη του την επαγγελματική παρουσία την προσέφερε για χάρη του Απόλλωνα Σμύρνης, μετρώντας 61 παρουσίες με 36 γκολ στην Α΄ Εθνική! Τι κι αν η ομάδα της «Ελαφράς Ταξιαρχίας» δεν είχε, και δεν έχει πλήθος κόσμου υποστηρικτών, η ανάμνηση του.. κοντού έχει μείνει χαραγμένη σε όλους τους θαυμαστές του ποδοσφαίρου! Ένα παιδί τότε, με το χαμόγελο στο στόμα. Η δική του ταπεινότητα ήταν αυτή άλλωστε που τον ανέδειξε και σαν ποδοσφαιρική προσωπικότητα.
Την σεζόν 1962-63 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, αφήνοντας πίσω του μια μεγάλη κληρονομιά, τόσο στην ομάδα του Απόλλωνα, αλλά και σε όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο.