Σαν σήμερα: Όταν η υπογραφή της Μάγκνα Κάρτα άλλαξε τα πάντα για τη βασιλεία
Πώς η τρυφηλή ζωή ενός (ολίγον τι) ανίκανου βασιλιά έφερε ένα εργαλείο που θα άλλαζε για πάντα τις μοναρχικές ακρότητες
Αποτελεί άραγε τη βάση του σημερινού κράτους δικαίου ή ήταν απλώς ένα προσωρινό εργαλείο που υπηρέτησε συγκεκριμένες σκοπιμότητες; Οι ιστορικοί διαφωνούν για τη Μάγκνα Κάρτα εδώ και 800 χρόνια, από τότε δηλαδή που την επικύρωσε ο βασιλιάς Ιωάννης, σαν σήμερα 15 Ιουνίου το 1215.
Έχοντας συναντηθεί τετ α τετ με τους στασιαστές βαρόνους του, ο διαβόητα... ανίκανος βασιλιάς Ιωάννης (ναι, αυτός που ενέπνευσε τον κακό βασιλιά στον Ρομπέν των Δασών) συναίνεσε στα 63 άρθρα που περιέγραφαν τα αιτήματά τους. Συμφώνησε να περιορίσει την απολυταρχική του εξουσία και κατ’ αυτόν τον τρόπο έδωσε μία πρώτη ιδέα για το πως θα εξελισσόταν τους επόμενους αιώνες η μοναρχία, μία δηλαδή βασιλική εξουσία, η οποία θα υπαγόταν σε νομικούς περιορισμούς.
Ο φόνος, ο εκβιασμός και η ακολασία ήταν μερικά μόνο από τα εγκλήματα του βασιλιά Ιωάννη που είχαν εξοργίσει τους υπηκόους του. Οι στρατιωτικές αποτυχίες, σε συνδυασμό με τις παράλογες οικονομικές απαιτήσεις του, μετέτρεψαν τους βαρόνους του βασιλιά Ιωάννη σε στασιαστές.
Αφού κατέλαβαν το Λονδίνο, ο Ιωάννης συμφώνησε να τους συναντήσει στο Ράνιμιντ, στη μέση της απόστασης μεταξύ του Λονδίνου και του κάστρου του βασιλιά στο Ουίνδσορ. Έπειτα από πέντε ημέρες διαπραγματεύσεων, ο Ιωάννης συμφώνησε και ακολούθησε μία περίοδος ειρήνης -εννιά ολόκληρες εβδομάδες- πριν ο Ιωάννης αποκηρύξει τη χάρτα και τους ανυπόφορους περιορισμούς της στην ελέω θεού εξουσία του. Οι βαρόνοι συνειδητοποίησαν πως η μόνη οδός επίλυσης ήταν το πεδίο της μάχης.
Τον επόμενο χρόνο, ο βασιλιάς Ιωάννης πέθανε. «Όσο φαύλη κι αν είναι, η ίδια η Κόλαση μολύνεται έτι περαιτέρω από την παρουσία του Ιωάννη» έγραψε χαρακτηριστικά ο χρονικογράφος Μάθιου Πάρις. Οι εξεγερμένοι βαρόνοι μετά χαράς υποστήριξαν τον 9χρονο γιο του, Ερρίκο Γ’, ειδικά αφού οι σύμβουλοι του βασιλιά υποσχέθηκαν να επαναφέρουν τη Μάγκνα Κάρτα. Οι μεταγενέστεροι μονάρχες επικύρωναν εκ νέου την ισχύ της χάρτας, βοηθώντας να εδραιωθεί η παράδοση πως ακόμα και η βασιλική εξουσία περιορίζεται από τον νόμο, πράγμα που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του σημερινού κράτους δικαίου.