Το απίστευτο ψέμα που ξεγέλασε την Ευρώπη - Ποιος ήταν ο «πρίγκιπας του Πογιέζ»
Αν πρόκειται να πείτε ένα ψέμα, φροντίστε να είναι πάρα πολύ μεγάλο γιατί έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να σας πιστέψουν. Όχι τόσο δόκιμη (και αληθής) η παραπάνω πρόταση αλλά φαίνεται πως... λειτούργησε μια χαρά για έναν Σκωτσέζο τυχοδιώκτη που ξεσήκωσε τας Ευρώπας στον 19ο αιώνα.
Ο λόγος για τον Γκρέγκορ ΜακΓκρέγκορ, έναν στρατιωτικό του βρετανικού στρατού με καταγωγή από τη Σκωτία, ο οποίος είδε την ευκαιρία και κατάφερε να κάνει άνω-κάτω όλη την Ευρώπη προσποιούμενος τον... πρίγκιπα!
Ειδικότερα, μία από τις μεγαλύτερες απάτες στην Ιστορία τέθηκε σε κίνηση, σαν σήμερα, 13 Απριλίου του 1821, με τον ΜακΓκρέγκορ να επιστρέφει στο Λονδίνο από τη Νότια Αμερική και να ισχυρίζεται σε όλους πως είναι ο «Κασίκε (πρίγκιπας ή φύλαρχος) του Πογιέζ (Poyais)»
Αν αναρωτηθήκατε «τι στο καλό είναι αυτό το Πογιέζ», για τον ΜακΓκρέγκορ ήταν μία μυστηριώδης χώρα της Νότιας Αμερικής, με επιβλητικά κτίρια και πλούσια ιστορία. Στην πραγματικότητα όμως, ήταν τόσο αληθινή όσο η Νάρνια, η Μέση Γη και το Γουέστερος, για να πούμε μερικές από τις φανταστικές χώρες που έχουν δημιουργήσει κορυφαίοι συγγραφείς.
Ο Γκρέγκορ ΜακΓκρέγκορ, βέβαια, δεν πτοήθηκε καθόλου από το πόσο «αδύναμοι» ήταν οι ισχυρισμοί του. Μάλιστα δήλωσε πως ήθελε να δώσει το «παρών» στη στέψη του βασιλιά Γεωργίου Δ’ ενώ παράλληλα προσκαλούσε ανθρώπους να μεταναστεύσουν και να επενδύσουν στο Πογιέζ!
Περιζήτητος στα σαλόνια ο «Κασίκε του Πογιέζ»
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η κατάσταση τότε στη Λατινική Αμερική ήταν τόσο ρευστή που πολλοί θεώρησαν φυσιολογικό να υπάρχει μία χώρα που ποτέ δεν είχαν ξανακούσει, πόσο μάλλον όταν έβλεπαν μπροστά τους έναν παρασημοφορεμένο στρατηγό να ισχυρίζεται πως είναι ο ηγέτης της.
Για τους πλούσιους της εποχής ο «Κασίκε του Πογιέζ» ήταν η πιο περιζήτητη και καλτ φιγούρα στα σαλόνια τους καθώς όλοι ήθελαν να ακούσουν τις εξωτικές ιστορίες του από τη μακρινή του χώρα. Ο ίδιος περιέγραφε την πρωτεύουσα της χώρας, το Σεν Ζοζέφ, ως μία μαγευτική πόλη με ένα μεγάλο καθεδρικό ναό και υπέροχα δημόσια κτίρια.
Μάλιστα ο ΜακΓκρέγκορ δεν δίστασε να ανοίξει γραφείο διπλωματικής αποστολής και κτηματικών συναλλαγών, μέσω του οποίου «πουλούσε» στρατιωτικά αξιώματα στον «πογιέζικο» στρατό.
Όταν τον κατάλαβαν, επέστρεψε ως ήρωας στη Βενεζουέλα
Μέχρι ο κόσμος να συνειδητοποιήσει πως το Πογιέζ ήταν «Νάρνια», ο ΜακΓκρέγκορ είχε καταφέρει να συγκεντρώσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, ενώ πολλοί θέλησαν να... ταξιδέψουν εκεί, με κάποιους μάλιστα να πεθαίνουν, προσπαθώντας να ανακαλύψουν το Πογιέζ.
Όταν τελικά μαθεύτηκε στο Λονδίνο ότι ο ΜακΓκρέγκορ ήταν απατεώνας, ο Σκωτσέζος στρατιωτικός απλώς μετακόμισε στο Παρίσι και... άρχισε τα ίδια. Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε πως επρόκειτο για μία εποχή που η πληροφορία δεν ταξίδευε, ούτε κατά διάνοια, τόσο γρήγορα όσο τη σύγχρονη εποχή. Έτσι ο ΜακΓκρέγκορ κατάφερε να «κάνει το κομμάτι» του και στο Παρίσι, πουλώντας ανύπαρκτες εκτάσεις και αξιώματα και έχοντας επαφές με τα μέλη της υψηλής κοινωνίας.
Τελικά, τον κατάλαβαν και στο Παρίσι κι εκείνος αποφάσισε να επιστρέψει στη Βενεζουέλα, όπου τον υποδέχθηκαν σαν... ήρωα καθώς νωρίτερα είχε πολεμήσει στο πλευρό των επαναστατών, για την ανεξαρτησία τους από τους Ισπανούς. Εκεί φρόντισε να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του, με τα λεφτά που εξοικονόμησε από τα «κορόιδα» της Ευρώπης ενώ πέθανε ειρηνικά στο Καράκας το 1845, σε ηλικία 58 ετών.