Πώς ο «άνθρωπος που έβλεπε παντού τον Διάβολο» άρχισε νέα Ιερά Εξέταση στις ΗΠΑ
Το να ρίχνεις βιβλία στην πυρά επειδή τα θεωρείς βλάσφημα ή ανήθικα θυμίζει πρακτικές πολύ παλιών «σκοτεινών» εποχών. Δυστυχώς, όμως, ψήγματα λογικών «Ιεράς Εξέτασης» υπήρχαν και στα νεότερα χρόνια και θα εξακολουθούν να υπάρχουν, όσο ο άνθρωπος συνεχίζει να ζει με παρωπίδες.
Προσπαθώντας, όμως, να αποφύγουμε την κοινωνικοφιλοσοφική ανάλυση του γιατί είναι λάθος να καις βιβλία αντίθετα των πεποιθήσεων σου και να διώκεις ανθρώπους με πιο φιλελεύθερες αντιλήψεις, θα θυμηθούμε τον «Νόμο Κόμστοκ», που «σημάδεψε» τις ΗΠΑ στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα και ο οποίος ξεκίνησε σαν σήμερα στις 3 Μαρτίου του 1873.
Πρόκειται ουσιαστικά για μία νέα σταυροφορία ενάντια στη... χυδαιότητα, ή τουλάχιστον έτσι τη βάφτισε ο Άντονι Κόμστοκ, ένας υπάλληλος ταχυδρομείου, πολιτικός και φανατικός χριστιανός ηθικολόγος, ο οποίος έχρισε τον εαυτό του ως το «όργανο του Υψίστου» που έπρεπε να ξεριζώσει τα ζιζάνια από τον κήπο του Θεού... Μάλιστα, σε άρθρα του τότε αμερικανικού Τύπου, χαρακτηριζόταν ως «ο άνθρωπος που έβλεπε παντού τον Διάβολο».
Ειδικότερα, στις 3 Μαρτίου 1873, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε κάτι που έμεινε γνωστό στην Ιστορία ως ο «Νόμος Κόμστοκ», με τον οποίο ξεκινούσε μία εκστρατεία σε λογική Ιεράς Εξέτασης, καθώς έστελνε στην πυρά «κάθε σιχαμερό βιβλίο, φυλλάδιο, φωτογραφία, εφημερίδα, γράμμα, γραπτό, έντυπο ή άλλο δημοσίευμα» που εξυμνούσε -σύμφωνα με τον ίδιο- την «ανηθικότητα» ενώ απαγόρευε τη διακίνηση κάθε «χυδαίου, πρόστυχου ή φιλήδονου υλικού».
Προφανώς, βέβαια, αυτό οδήγησε στις κλασικές υπερβολές, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστούν ως «απαγορευμένα» ακόμα και... ιατρικά εγχειρίδια, όπως και κάθε πληροφορία σχετική με την πρόληψη είτε της εγκυμοσύνης είτε των αφροδίσιων νοσημάτων.
Η συγκεκριμένη «σταυροφορία» οδήγησε στην καταστροφή 15 τόνων βιβλίων, περίπου 130 τόνων πλακών εκτύπωσης «ανάρμοστων» βιβλίων και σχεδόν 4 εκατομμυρίων φωτογραφιών. Μάλιστα, ο Κόμστοκ καυχιόταν πως ήταν υπεύθυνος για 4.000 συλλήψεις και ισχυριζόταν πως «στη μάχη του για τους νέους» οδήγησε 15 άτομα στην αυτοκτονία.
Μεταξύ των ανθρώπων που κυνήγησε ο «κομστοκισμός» ήταν και ο εμβληματικός θεατρικός συγγραφέας Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, τον οποίο ο Κόμστοκ χαρακτήριζε ως «Ιρλανδό πορνοέμπορα».
Πώς «επιβραβεύει» η Ιστορία τις απάνθρωπες τακτικές
Βέβαια, ο άκρατος συντηρητισμός (για να το πούμε ευγενικά) δεν αποτελεί αποτέλεσμα των πράξεων μόνο ενός ανθρώπου καθώς μέχρι και σήμερα στις ΗΠΑ οι αμβλώσεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση.
Αξίζει να σημειωθεί πως εν έτει 2024, σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ εξακολουθούν να περνούν απάνθρωποι νόμοι, με απώτερο στόχο την αναίρεση του συνταγματικού δικαιώματος στην άμβλωση.
Ωστόσο, ίσως την καλύτερη απάντηση σε τέτοιου είδους πρακτικές να τις δίνει η ίδια η Ιστορία... Είναι χαρακτηριστικό πως, εξαιτίας του «Νόμου Κόμστοκ», κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, ο στρατός των ΗΠΑ ήταν ο μοναδικός στον οποίο δεν παρέχονταν προφυλακτικά. Αυτό οδήγησε 400.000 στρατιώτες να προσβληθούν από αφροδίσια νοσήματα...