Στον Μισισιπή η δουλεία καταργήθηκε μόλις το 2013 λόγω της ταινίας «Lincoln»
Η συνταγματική τροπολογία για την κατάργηση της δουλείας στις ΗΠΑ πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων κυριολεκτικά... τσίμα τσίμα, χάρη στις προσπάθειες του σπουδαίου Αβραάμ Λίνκολν. Έπρεπε όμως να φτάσουμε στο 1995 για να επικυρωθεί από, όλες τις αμερικανικές πολιτείες και... μόλις το 2013 να καταστεί επίσημος νόμος χάρη σε μία ταινία στον κινηματογράφο!
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όταν υπερψηφίστηκε η ιστορική συνταγματική τροπολογία για την κατάργηση της δουλείας στις ΗΠΑ -με 119 προς 56 ψήφους, μόλις τέσσερις πάνω από την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων- στην αίθουσα ακολούθησαν πανηγυρισμοί. Πολλοί από τους βουλευτές δάκρυσαν και οι μαύροι θεατές στον εξώστη της Βουλής -στους οποίους είχε επιτραπεί η είσοδος μόλις τον προηγούμενο χρόνο- ζητωκραύγασαν μέχρι που έκλεισε ο λαιμός τους.
Βέβαια, για να επικυρωθεί ο συγκεκριμένος νόμος έπρεπε να γίνουν πολλά. Δωροδοκίες, ρουσφέτια, μέχρι και απειλές επιστρατεύθηκαν για να «πειστούν» όσοι χρειάζονταν για να περάσει η εν λόγω νομοθεσία, η οποία όμως μόλις επικυρώθηκε, ο κόσμος μας έγινε λίγο καλύτερος.
Εδώ όμως αξίζει να σημειωθεί πως δεν έδειξαν όλες οι πολιτείες των ΗΠΑ την ίδια ζέση για να επικυρώσουν την τροπολογία. Ειδικότερα, μία συνταγματική τροπολογία δεν απαιτεί μόνο την έγκριση του Κογκρέσου και του προέδρου, αλλά και των δύο τρίτων των νομοθετικών σωμάτων των πολιτειών.
Το κακό παράδειγμα του Μισισιπή
Οι διάφορες πολιτείες συνέχισαν να κυρώνουν την τροπολογία κατά τη διάρκεια εκείνου του χρόνου, μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν τελικά την επικύρωσαν η Βόρεια Καρολίνα και η Τζόρτζια, καθιστώντας τη μέρος του Αμερικανικού Συντάγματος.
Υπήρχε όμως μία πολιτεία που αντιστάθηκε σθεναρά για να «σφραγίσει» την τροπολογία. Ο λόγος για την πολιτεία του Μισισιπή, η οποία για να επικυρώσει τον νόμο, απαίτησε αποζημιώσεις. Βλέπετε, στη Βρετανία, όταν το Γουέστμινστερ κατάργησε τη δουλεία το 1833, το κράτος είχε αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες δούλων για την «κατάσχεση της περιουσίας τους». Η πολιτεία του Μισισιπή «πιάστηκε» από το συγκεκριμένο παράδειγμα και απαίτησε μία παρόμοια συμφωνία. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν δέχτηκε και η πολιτεία του Μισισιπή αρνήθηκε να επικυρώσει την τροπολογία για τα επόμενα... 130 χρόνια.
Σαν σήμερα, 16 Μαρτίου του 1995, η πολιτεία του Μισισιπή επικύρωσε επιτέλους την τροπολογία, αλλά μία διοικητική αβλεψία είχε ως αποτέλεσμα η επικύρωση να μην υποβληθεί στην Ουάσιγκτον μέχρι το... 2013, οπότε ένας τοπικός γιατρός, εμπνευσμένος από την ταινία «Lincoln», έκανε καμπάνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Επίσημα κατάργηση στη δουλεία λόγω μίας... ταινίας
Συγκεκριμένα, ο δρ. Ραρτζάν Μπατρά, καθηγητής Νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή, όταν παρακολούθησε την ταινία αναρωτήθηκε πόσος καιρός χρειάστηκε για να επικυρώσει η κάθε αμερικανική πολιτεία την τροποποίηση για την κατάργηση της δουλείας που προωθούσε ο Αβραάμ Λίνκολν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Clarion-Ledger, ο Μισισιπής ήταν η τελευταία πολιτεία που επικύρωσε την 13η Τροποποίηση του Αμερικανικού Συντάγματος με μία συμβολική ψηφοφορία το 1995. Εξαιτίας ενός γραφειοκρατικού σφάλματος, η πολιτεία δεν κατάφερε να ενημερώσει επισήμως τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ κι έτσι η επικύρωση παρέμεινε ανεπίσημη, αναφέρει η εφημερίδα. Η παράλειψη αυτή έγινε αντιληπτή όταν ο Μπατρά είδε την ταινία.
Μαζί με έναν συνεργάτη του ανακάλυψε ότι η πολιτεία δεν είχε επισήμως ενημερώσει ποτέ την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ως απαιτείτο. Έτσι ήρθαν σε επαφή με το γενικό γραμματέα της Πολιτείας του Μισισιπή, Ντέλμπερτ Χόουσμαν, ζητώντας του να ολοκληρώσει την απαιτούμενη τυπική διαδικασία για την κατάργηση της δουλείας.
Κι έτσι, 147 χρόνια μετά την έγκριση της ιστορικής απόφασης του Αβραάμ Λίνκολν, στις 7 Φεβρουαρίου, ο επικεφαλής των Εθνικών Ομοσπονδιακών Αρχείων των ΗΠΑ έγραψε επισήμως στα βιβλία: «Η Πολιτεία του Μισισιπή επικυρώνει τη 13η Τροποποίηση του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών».