«Ρήγμα» στο Παρίσι: ΗΠΑ και Βρετανία δεν υπέγραψαν τη δήλωση της συνόδου για την τεχνητή νοημοσύνη
Για «υπερβολική ρύθμιση» της τεχνολογίας, μίλησε ο αντιπρόεδρος του Τραμπ, Τζέι Ντι Βανς.
ΗΠΑ και Βρετανία αρνήθηκαν να υπογράψουν τη δήλωση σχετικά με την «μία τεχνητή νοημοσύνη ανοιχτή, συμπεριληπτική και ηθική», στην οποία κατέληξε η Διάσκεψη Κορυφής για Δράση στην Τεχνητή Νοημοσύνη, που έκλεισε σήμερα τις διήμερες εργασίες της στο Παρίσι.
Σύμφωνα με τον Guardian, το ανακοινωθέν αναφέρει ότι οι προτεραιότητες περιλαμβάνουν «να διασφαλιστεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ανοιχτή, χωρίς αποκλεισμούς, διαφανής, ηθική, ασφαλής και αξιόπιστη, λαμβάνοντας υπόψη τα διεθνή πλαίσια για όλους» και «να γίνει η τεχνητή νοημοσύνη βιώσιμη για τους ανθρώπους και τον πλανήτη».
![Φωτό: Reuters Φωτό: Reuters](https://flashgr.cachefly.net/flash/images/flashgr.png)
Το έγγραφο υποστηρίχθηκε από 60 άλλους υπογράφοντες την Τρίτη, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και ο Καναδάς. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εξήγησαν αμέσως τους λόγους, για τους οποίους αρνήθηκαν να υπογράψουν.
Αντιπρόεδρος Τραμπ: Όχι στην υπερβολική ρύθμιση της ΑΙ
Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι η Γαλλία είναι ένας από τους στενότερους εταίρους της Βρετανίας στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά η κυβέρνηση «θα υπογράψει μόνο πρωτοβουλίες που είναι προς τα εθνικά συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου».
Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς επέκρινε την «υπερβολική ρύθμιση» της τεχνολογίας στην Ευρώπη. «H υπερβολική ρύθμιση του τομέα της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να σκοτώσει μια βιομηχανία που μεταμορφώνει» είπε ο Βανς, ενώ προειδοποίησε την Ευρώπη να μην προχωρήσει σε συνεργασία με την Κίνα στην τεχνολογία.
![Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς στη Σύνοδο για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Παρίσι. Φωτό: Reuters Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς στη Σύνοδο για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Παρίσι. Φωτό: Reuters](https://flashgr.cachefly.net/flash/images/flashgr.png)
Ερωτηθείς εάν η Βρετανία είχε αρνηθεί να υπογράψει επειδή ήθελε να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, είπε ότι «δεν γνώριζαν τους λόγους ή τη θέση των ΗΠΑ» σχετικά με τη δήλωση.
Ωστόσο, ένας βουλευτής των Εργατικών τόνισε ότι οι αμερικανικές εταιρείες AI θα μπορούσαν να σταματήσουν να συνεργάζονται με ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, εάν η Βρετανία θεωρηθεί ότι υιοθετεί μια υπερβολικά περιοριστική προσέγγιση στην ανάπτυξη της τεχνολογίας.
Σημειώνεται ότι η διάσκεψη συγκέντρωσε δεκάδες ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο που είχαν την ευκαιρία να διαβουλευθούν με την παγκόσμια αφρόκρεμα του κρίσιμου τομέα της παγκόσμιας οικονομίας που εμφανίζει καλπάζουσες εξελίξεις.
Παρόντες ήταν τα «βαριά αμερικανικά χαρτιά», από την Open AI έως τη Meta και τη Google, ο νομπελίστας Ντέμης Χασάμπης, επικεφαλής της Deepmind, οι γαλλικές Mistral, Helsing, Pigment, Alan και Owkin και χιλιάδες ερευνητές, ακαδημαϊκοί και διευθύνοντες σύμβουλοι και πρόεδροι εταιρειών κολοσσών απ’ όλο τον κόσμο.