Διάσκεψη στο Παρίσι για το AI: Βροχή επενδύσεων στην Ευρώπη με πρωταγωνίστρια τη Γαλλία
Παρόντες τα «βαριά αμερικανικά χαρτιά», από την Open AI έως τη Meta και τη Google, ο νομπελίστας Ντέμης Χασάμπης επικεφαλής της Deepmind, οι γαλλικές Mistral, Helsing, Pigment, Alan και Owkin και χιλιάδες ερευνητές.
«Μια μεγάλη πρόκληση σε έναν κατακερματισμένο κόσμο» χαρακτηρίζει η εφημερίδα Le Monde την διάσκεψη κορυφής για Δράση στην Τεχνητή Νοημοσύνη που κλείνει σήμερα τις εργασίες της στο Grand Palais στο Παρίσι.
Η διάσκεψη συγκέντρωσε δεκάδες ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο που είχαν την ευκαιρία να διαβουλευθούν με την παγκόσμια αφρόκρεμα του κρίσιμου τομέα της παγκόσμιας οικονομίας που εμφανίζει καλπάζουσες εξελίξεις: παρόντες τα «βαριά αμερικανικά χαρτιά», από την Open AI έως τη Meta και τη Google, ο νομπελίστας Ντέμης Χασάμπης επικεφαλής της Deepmind, οι γαλλικές Mistral, Helsing, Pigment, Alan και Owkin και χιλιάδες ερευνητές, ακαδημαϊκοί και διευθύνοντες σύμβουλοι και πρόεδροι εταιρειών κολοσσών απ' όλο τον κόσμο.
Η διάσκεψη πήρε τον χαρακτήρα «ευρωπαϊκού στοιχήματος» σε μια συγκυρία που οι Ηνωμένες Πολιτείες του Ντόναλντ Τραμπ σε απόλυτη σύμπνοια με τους τεχνολογικούς γίγαντες της Silicon Valley έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να επικρατήσουν έναντι της Κίνας ενώ αμφισβητούν την πρόθεση της ΕΕ να επιβάλλει ρυθμιστικό πλαίσιο.
Εμανουέλ Μακρόν: «Επενδύσεις 109 δις ευρώ στη Γαλλία τα επόμενα χρόνια»
Η τρίτη διάσκεψη κορυφής με θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη που διοργανώνει η Γαλλία μετά το Λονδίνο και τη Σεούλ αναδεικνύει την οικοδέσποινα χώρα σε πρωταγωνιστή. Από την περασμένη εβδομάδα κολοσσιαίες επενδύσεις έχουν ανακοινωθεί και καθημερινά αυξάνονται. Σε συνέντευξή του την Κυριακή στο France2 ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε επενδύσεις στη Γαλλία τα επόμενα χρόνια ύψους 109 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Αυτό είναι για τη Γαλλία ισοδύναμο των 500 δισεκατομμυρίων που ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες με το πρόγραμμα Stargate. Είναι η ίδια αναλογία», είπε ο Μακρόν.
![Εμανουέλ Μακρόν / Reuters Εμανουέλ Μακρόν / Reuters](https://flashgr.cachefly.net/flash/images/flashgr.png)
Νέες ανακοινώσεις αναμένονται μετά τις προγραμματισμένες συναντήσεις του και με άλλους διεθνείς επενδυτές. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν πως έχουν την πρόθεση να επενδύσουν από 30 έως 50 δις-μέσω του κρατικού τους επενδυτικού ταμείου MGX- στην κατασκευή ενός γιγαντιαίου data center αποκλειστικά για την Τεχνητή Νοημοσύνη ισχύος όσο ενός πυρηνικού αντιδραστήρα. Τα data centers είναι η αναπόσπαστη μηχανή για την επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης και την εκπαίδευση των μοντέλων που κατασκευάζει: τα 100 από τα 500 δις που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στο πλαίσιο του αμερικανικού σχεδίου Stargate θα διοχετευθούν στην δημιουργία data centers στις ΗΠΑ.
Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: «200 δις ευρώ για επενδύσεις»
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε, από τη μεριά της, από το Παρίσι πως η Κομισιόν θα αναλάβει πρωτοβουλία κινητοποίησης 200 δις ευρώ για τις επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Στο ποσό περιλαμβάνεται και το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο ύψους 20 δις ευρώ που προβλέπονται για την κατασκευή στην Ευρώπη gigafactories AI. Σύμφωνα με την Ντερ Λάιεν, οι επενδύσεις είναι απαραίτητες για τη «συνεργατική ανάπτυξη» σύνθετων μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης που θα βοηθήσουν την ΕΕ να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα. Η Κομισιόν κάνει λόγο για επτά εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης ενώ σε επόμενο στάδιο θα ανακοινωθούν άλλα πέντε. Η αρχική χρηματοδότηση θα γίνει από τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ όπως το Digital Europe, το Horizon Europe και το InvestEU.
![Reuters Reuters](https://flashgr.cachefly.net/flash/images/flashgr.png)
Σαμ Άλτμαν, Open AI: « Η Γαλλία σχεδίασε μια στρατηγική που και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα έπρεπε να ακολουθήσουν»
Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Open AI, δημιουργού του Chat GPT, αρθρογράφησε το περασμένο Σάββατο στην εφημερίδα Le Monde για τον παγκόσμιο διαγωνισμό για τα σκήπτρα στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ο Άλτμαν θεωρεί πως η Γαλλία έχει εξελιχθεί σε νευραλγικό κέντρο για την Τεχνητή Νοημοσύνη στη Γηραιά Ήπειρο και ζητά από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να σκεφθούν τις συνέπειες των αποφάσεών τους στις μελλοντικές ευκαιρίες του τομέα.
![Sam Altman / Reuters Sam Altman / Reuters](https://flashgr.cachefly.net/flash/images/flashgr.png)
«Στην Ευρώπη ένα μεγάλο μέρος των συζητήσεων εστιάζει σε αυτό που ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αποκάλεσε ΄χάσμα στην καινοτομία΄ μεταξύ Ευρώπης, ΗΠΑ και Κίνας και το οποίο χαρακτήρισε ΄υπαρξιακή πρόκληση για το μέλλον της ΕΕ. Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι στο κέντρο αυτής της πρόκλησης. Είναι μια τεχνολογία που θα βελτιώσει την παραγωγικότητα και που, με τα κατάλληλα εργαλεία στα χέρια των ανθρώπων, θα επιλύσει σύνθετα προβλήματα-από την βελτίωση των διαγνωστικών εξετάσεων και την βοήθεια των μαθητών στην τάξη μέχρι την επιτάχυνση των επιστημονικών ερευνών και νέες μεγάλες ιστορικές τεχνολογικές καινοτομίες», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Άλτμαν στο άρθρο του.
Σούνταρ Πιτσάι, Google: «Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να βελτιώσουμε τις ζωές μας με το ΑΙ»
Ο γενικός διευθυντής της Google Σούνταρ Πιτσάι εκτιμά πως ο κόσμος βρίσκεται ενώπιον της απαρχής της μεγαλύτερης αλλαγής στη ζωή του χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη. «Η ευκαιρία είναι τεράστια, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομίας. Κάθε γενιά φοβάται πως οι νέες τεχνολογίες θα επιδεινώσει τη ζωή της επόμενης κι όμως, σχεδόν πάντα, συμβαίνει το αντίθετο».
![Sundar Pichai / REUTERS Sundar Pichai / REUTERS](https://flashgr.cachefly.net/flash/images/flashgr.png)
Ο δισεκατομμυριούχος Ινδός είναι κατηγορηματικός: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην προσκόλλησή μας στο παρόν να μας εμποδίσει να προχωρήσουμε προς το μέλλον. ΄Εχουμε μια μοναδική ευκαιρία να βελτιώσουμε τις ζωές μας. Η κβαντική πληροφορική που θα είναι η επόμενη μεγάλη αλλαγή στην επιστήμη των υπολογιστών θα επιτρέψει στην επιστήμη να ανακαλύψει νέα φάρμακα, να κατασκευάσει πιο λειτουργικές μπαταρίες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να επιταχύνει την πρόοδο στην πυρηνική σύντηξη και τις νέες εναλλακτικές στον τομέα της ενέργειας».
Ένας θαυμαστός καινούριος κόσμος…
Επιμέλεια: Βασιλική Κουκίου