Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Μακρόν στο Παρίσι με το βλέμμα στην «ευρωπαϊκή ασφάλεια»
Ψυχρολουσία επικρατεί στην Ευρώπη μετά την ομιλία του Αμερικανού αντιπροέδρου στη Διάσκεψη του Μονάχου.
Έκτακτη σύσκεψη των κυριότερων ευρωπαϊκών χωρών συγκαλεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι για συζητήσεις σχετικά με «την ευρωπαϊκή ασφάλεια».
Την είδηση επιβεβαίωσε την Κυριακή 16/02 ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υποδεχθεί τις κυριότερες ευρωπαϊκές χώρες αύριο για συζητήσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε ο Μπαρό στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, χωρίς να διευκρινίζει ποιες χώρες θα συμμετάσχουν σε αυτήν τη «συνάντηση εργασίας».
Οι διαβουλεύσεις για την πραγματοποίηση αυτής της συνόδου άρχισαν την Παρασκευή, μετά την ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς στο Μόναχο, ανέφεραν δημοσιογραφικές πληροφορίες.
Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters, πέντε Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν πως η συνάντηση θα περιλαμβάνει τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Δανία, η οποία θα εκπροσωπήσει τις Βαλτικές και τις σκανδιναβικές χώρες.
«Η Ευρώπη χρειάζεται ειδικό απεσταλμένο στην Ουκρανία»
Ο ειδικός απεσταλμένος για την Ουκρανία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Κιθ Κέλογκ, προκάλεσε σοκ με την ομιλία του το Σάββατο λέγοντας πως η Ευρώπη δεν θα έχει μια θέση στο τραπέζι των συνομιλιών ώστε να τελειώσει ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας.
Μετά από τον αποκλεισμό της Ευρώπης από τις συνομιλίες, δυο Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν ότι «η Ευρώπη χρειάζεται έναν ειδικό απεσταλμένο για την Ουκρανία προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα έχει έναν ουσιαστικό ρόλο σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία».
«Αν μπορώ απλώς να ρίξω χαλαρά μια ιδέα, αν υπάρξει ένα διαπραγματευτικό τραπέζι, νομίζω πως πρέπει να κάνουμε κάτι παρόμοιο με αυτό που έγινε στο Κόσοβο», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, αναφερόμενος στη διπλωματία που βοήθησε στον τερματισμό της στρατιωτικής καταστολής της Σερβίας το 1998-99 απέναντι στη νότια επαρχία της που οδήγησε στη δημιουργία του κράτους του Κοσόβου.
«Η Ευρώπη χρειάζεται να έχει έναν ειδικό απεσταλμένο όπως (ήταν) ο Μάρτι Αχτισάαρι (στο Κόσοβο), και στη συνέχεια έναν αναπληρωτή απεσταλμένο που θα είναι στο επίπεδο του.... Κέλογκ... και με αυτή την έννοια, να έχουμε έναν ρόλο».