Ρεύμα: Ηλεκτροπληξία προκαλούν οι τιμές χονδρεμπορικής - Δυσοίωνες ενδείξεις για αυξήσεις τον Μάρτιο
Ρεκόρ καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύουν και την τιμή της χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας προκαλώντας ανησυχία για τις τιμές τον Μάρτιο.
![Pixabay Pixabay](https://flashgr.cachefly.net/portal-img/art_featured/69/light-bulb-503881-1280.jpg)
Ανοδικά κινείται η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού εν μέσω της αβεβαιότητας που προκαλεί η νέα έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου σε νέο υψηλό διετίας.
Η μέση τιμή εκκαθάρισης αγοράς στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας για σήμερα Πέμπτη αυξήθηκε κατά 12% και διαμορφώθηκε στα 204,82 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για αύριο 13/2/2025. Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 360,02 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 139,14 ευρώ/MWh. Η τιμή αυξήθηκε 12% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.
Στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής κυρίαρχη θέση έχει το φυσικό αέριο με το μερίδιο να είναι στο 56,3%. Ακολουθούν οι ΑΠΕ με το ποσοστό τους να φτάνει στο 20,7% ενώ στην τρίτη θέση είναι ο λιγνίτης με το μερίδιο να ανέρχεται στο 9,8%. Τα υδροηλεκτρικά συνεισέφεραν το 2,9% και οι εισαγωγές έφτασαν στο 6,7%.
«Παράθυρο» για επιδοτήσεις και τον Μάρτιο
Η μέση τιμή ηλεκτρισμού για τις 13 πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου διαμορφώνεται στα 139,07 ευρώ ανά μεγαβατώρα ,υψηλότερα από τη μέση τιμή του Ιανουαρίου που έκλεισε στα 135,13 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στα ίδια επίπεδα και τους λογαριασμούς Μαρτίου αν δεν υπάρξουν ανατροπές, και ως εκ τούτου να απαιτηθεί εκ νέου η επιδότηση των νοικοκυριών προκειμένου η τιμή της κιλοβατώρας να κινηθεί στα επίπεδα των 14-15 λεπτών.
Τα παραπάνω «δείχνουν» πως είναι πολύ πιθανό η χονδρική τον Φεβρουάριο να κλείσει υψηλότερα σε σχέση με τον μήνα που προηγήθηκε. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι οι χρεώσεις των πράσινων τιμολογίων θα είναι αυξημένες τον Μάρτιο, έναντι του μήνα που διανύουμε, με συνέπεια μόνο με την παράταση των επιδοτήσεων να περιορισθούν κάτω από τον πήχη των 15 λεπτών ανά κιλοβατώρα, που έχει θέσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Ανοδικές τιμές στα Βαλκάνια
Στα ίδια επίπεδα κινείται η τιμή της μεγαβατώρας στις αγορές της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ρουμανίας, ενώ στην Αλβανία και το Κόσσοβο οι τιμές άγγιξαν τα 200 ευρώ. Σε πάνω από τα 154 ευρώ διαμορφώνεται η τιμή της μεγαβατώρας στη Γερμανία, το Βέλγιο και τη Γαλλία , στα 172, 21 ευρώ στην Ιταλία και στα 119,86 ευρώ στην Ισπανία και την Πορτογαλία , ενώ στα υψηλά επίπεδα των 115-129 ευρώ κινούνται οι τιμές ακόμη και στις παραδοσιακά φθηνές αγορές της Νορβηγίας και της Σουηδίας .