Φυσικό Αέριο: Αντιμέτωπη με μίνι ενεργειακή κρίση η Ευρώπη - Πλαφόν εξετάζει η Κομισιόν
Έντονες αντιδράσεις το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στην τιμή του αερίου, την ώρα που η τιμή φλερτάρει με τα 60€ ανά μεγαβατώρα.
![Unsplash Unsplash](https://flashgr.cachefly.net/portal-img/art_featured/74/patrick-hendry-6xedizgopaw-unsplash.jpg)
Συνθήκες που παραπέμπουν σε μία μίνι ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χειμώνα, δημιουργεί η νέα εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου, με την τιμή στον ολλανδικό κόμβο (ΤΤF) να φλερτάρει με τα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα, επίπεδα που είχαν να καταγραφούν εδώ και μία 2ετία.
Η τιμή του φυσικού αερίου είναι τρεις έως τέσσερις φορές πιο υψηλή απ’ ό,τι στις ΗΠΑ. Αυτή η «συνθήκη» που υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και διαμορφώνεται σε μια περίοδο όπου η ΕΕ είναι έτοιμη να πατήσει το κουμπί του εμπορικού πολέμου με την Ουάσιγκτον, έχει θορυβήσει τις Βρυξέλλες.
Η Ευρώπη έχει παρέμβει και στο παρελθόν για να περιορίσει τις τιμές. Κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, η ΕΕ είχε θεσπίσει ένα ανώτατο όριο που θα επιβαλλόταν σε περίπτωση που οι τιμές υπερέβαιναν τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τρεις εργάσιμες ημέρες και εάν ήταν τουλάχιστον 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα υψηλότερες από τις τιμές στην παγκόσμια αγορά. Το μέτρο αυτό δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ και η ισχύς του έληξε στα τέλη του προηγούμενου μήνα.
Ενεργοποιείται το παγωμένο σχέδιο
Η Κομισιόν σχεδιάζει να ενεργοποιήσει το σχέδιο που έχει συζητηθεί κατ’ κόρον στο παρελθόν στις Βρυξέλλες και προβλέπει τον ορισμό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Το πλαφόν θα έχει βραχύβιο χαρακτήρα και ο κύριος σκοπός του θα είναι να μικρύνει την απόκλιση από την τιμή φυσικού αερίου των ΗΠΑ.
Η ΕΕ πρότεινε για πρώτη φορά ένα παρόμοιο ανώτατο όριο το 2022, στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης. Το ανώτατο όριο δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ, καθώς οι τιμές παρέμειναν κάτω από τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν το σημείο αναφοράς.
Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στους Financial Times, η Κομισιόν εξετάζει την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή, στο πλαίσιο των συζητήσεων για ένα κείμενο πολιτικής «καθαρής βιομηχανικής συμφωνίας» που θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα.
Το συγκεκριμένο κείμενο θα περιγράφει τρόπους στήριξης της βαριάς βιομηχανίας που αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων της επιθετικής εμπορικής πολιτικής του Τραμπ και της φιλόδοξης πράσινης μετάβασης της ΕΕ.
Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσαν ότι τα σχέδια θα περιλαμβάνουν επίσης μέτρα για να αποτρέψουν τους traders από το να αυξήσουν τις τιμές του φυσικού αερίου το καλοκαίρι, οπότε οι ευρωπαϊκές χώρες αποθηκεύουν καύσιμα ενόψει του επόμενου χειμώνα.
Σε υψηλό διετίας η τιμή του φυσικού αερίου
Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (TTF) που αποτελούν σημείο αναφοράς για τη Γηραιά Ήπειρο, βρίσκονται και σήμερα πάνω από τα 58 ευρώ ανά μεγαβατώρα, την υψηλότερη τιμή εδώ και δύο χρόνια. Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έφτασαν τις τελευταίες ημέρες σε υψηλό δύο και πλέον, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που αυξάνουν τη ζήτηση για θέρμανσης και της ταυτόχρονης έλλειψης ανέμων που περιορίζουν την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.
Σε κάθε περίπτωση το μίνι ράλι της τιμής του φυσικού αερίου και η… συνεπακόλουθη άνοδος της χονδρικής τιμής ρεύματος σε όλη την Ευρώπη, αποτελεί προάγγελο νέων αυξήσεων στα ενεργειακά τιμολόγια τον επόμενο μήνα.
Ποιοι αντιδρούν στο πλαφόν
Ενεργειακοί όμιλοι που αποκομίζουν κέρδη από τις υψηλές τιμές του αερίου, είναι αντίθετοι στο πλαφόν, ενώ διστακτικές εμφανίζονται και χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία. Όπως αποκαλύπτουν οι FT, έντεκα ομάδες, συμπεριλαμβανομένων της Europex, της ένωσης ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ενέργειας, και της AFME, της ομάδας λόμπι των χρηματοπιστωτικών αγορών, έστειλαν επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σήμερα Τρίτη στην οποία, όπου εκφράζουν την αντίθεσή τους στην επιβολή προσωρινού πλαφόν. Επίσης, κάποιες χώρες, δεν βλέπουν με θετικό μάτι την επιβολή πλαφόν. Την προηγούμενη φορά που το ζήτημα είχε τεθεί, Γερμανία και Ολλανδία είχαν αντιταχθεί.
Στο πλαίσιο των αντιδράσεων του κλάδου, η ένωση των βιομηχανικών ηλεκτρικής ενέργειας Eurelectric, κάλεσε την Επιτροπή «να αποφύγει τα κακώς σχεδιασμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα» που προτείνει η έκθεση Ντράγκι.
«Από όλες τις ιδέες που έχουν κυκλοφορήσει με στόχο την πιο προσιτή ενέργεια, το ανώτατο όριο τιμών είναι ίσως το χειρότερο», δήλωσε ο Kristian Ruby, Γενικός Γραμματέας της Eurelectric. «Είναι αναποτελεσματικό, αδύνατο να εφαρμοστεί και επιζήμιο για την εμπιστοσύνη των επενδυτών».