Ρακόμελο: Το αλκοολούχο «φάρμακο» για τον πονόλαιμο - Πώς θα το φτιάξεις
Η πραγματικότητα είναι ότι η προέλευση του ρακόμελου δεν είναι σίγουρη, καθώς το συνοδεύουν πολλοί θρύλοι, ωστόσο η πιο διαδεδομένη εκδοχή το συνδέει με την Κρήτη.
Οι κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα συνοδεύονται τέλεια με ένα ζεστό ρόφημα ή ποτό, πόσω μάλλον όταν έχεις έναν ανυπόφορο πονόλαιμο.
Μια ιδανική λύση είναι το ζεστό ρακόμελο, το οποίο όχι μόνο θα σε ζεστάνει, αλλά θα λειτουργήσει και ως «φάρμακο» στις ενοχλήσεις στον λαιμό.
Η προέλευση
Η πραγματικότητα είναι ότι η προέλευση του ρακόμελου δεν είναι σίγουρη, καθώς το συνοδεύουν πολλοί θρύλοι, ωστόσο η πιο διαδεδομένη εκδοχή το συνδέει με την Κρήτη. Το πιο πιθανό είναι η συνταγή αυτή να προέρχεται από τα νησιά του Αιγαίου, καθώς η ρακή ή το τσίπουρο είναι το βασικό ποτό και το μέλι έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο στη διατροφή.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι η συνταγή αυτή αναπτύχθηκε από τους μοναχούς στο Άγιο Όρος, καθώς χρησιμοποιούσαν την κανέλα και το μέλι για να ενισχύσουν τις πνευματικές και σωματικές τους αντοχές.
Οι ιδιότητες του ρακόμελου
Tο ρακόμελο λόγω των δύο βασικών του συστατικών, την τσικουδιά κ το μέλι προσφέρει στον οργανισμό τις ευεργετικές ιδιότητες αυτών. Η τσικουδιά, προϊόν μονής απόσταξης από τα στράφυλλα, τα πατημένα δηλαδή σταφύλια που παραμένουν 40 μέρες σε βαρέλια όπου γίνεται η ζύμωση, είναι ιδιαίτερα χωνευτική ειδικά μετά από ένα πλούσιο σε λιπαρά γεύμα, αλλά και εφόσον ζεσταθεί, προσφέρει άμεση ανακούφιση στον πονόλαιμο. Είναι επίσης καταπραϋντική σε διάφορες μορφές κρυολογημάτων. Η αλκοολική δύναμη της τσικουδιάς ποικίλλει ανάλογα με τις προτιμήσεις του παραγωγού, ενώ κυμαίνεται από 42-58 αλκοολικούς βαθμούς ( Vol%).
Το μέλι, ιδιαίτερα σημαντικό τρόφιμο για τον άνθρωπο, αφού περιέχει φλαβονοειδή, ισχυρά αντιοξειδωτικά που ασκούν καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση.
Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, προστατεύει από έλκη κ γαστρεντερικές διαταραχές, ενώ ανακουφίζει από τον έντονο βήχα και ερεθισμό του λαιμού. Περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ένζυμα και αμινοξέα, προσφέροντας πολλά ακόμα οφέλη στον οργανισμό. Το μέλι αναμφισβήτητα συγκαταλέγεται στα τρόφιμα συμμάχους της καλής υγείας, αλλά και της μακροζωίας.
Υλικά
- 100ml τσικουδιά
- 35 γραμ. μέλι (κατά προτίμηση πευκόμελο δεν θολώνει και δίνει κεχριμπαρένιο χρώμα)
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 3-4 γαρύφαλλα (καρφάκια)
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε σε ένα μπρίκι την τσικουδιά με την κανέλα και τα γαρύφαλλα και προσθέτετε το μέλι. Αφήνετε το ρακόμελο σε σιγανή φωτιά για περίπου 5 λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς με ένα ξύλινο κουτάλι. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφαιρέστε την κανέλα και τα γαρύφαλλα.
Απολαύστε το ρακόμελο ζεστό!