Ιογενής γαστρεντερίτιδα: Τι είναι ο νοροϊός - Συμπτώματα, φροντίδα και πρόληψη
Ο νοροϊός (norovirus) είναι το συχνότερο αίτιο εμφάνισης ιογενούς γαστρεντερίτιδας.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς. Οι συχνότεροι από αυτούς είναι οι νοροϊοί, οι ροταϊοί και οι αδενοϊοί (τύποι 40 και 41).
Ο νοροϊός (norovirus) είναι το συχνότερο αίτιο εμφάνισης ιογενούς γαστρεντερίτιδας. Ο χρόνος επώασης είναι από 24-48 ώρες και τα συμπτώματα εμφανίζονται αιφνιδίως και διαρκούν 1 με 3 ημέρες. Ένα μικρό ποσοστό των ασθενών θα χρειαστούν ιατρική παρακολούθηση (π.χ. εισαγωγή σε νοσοκομείο)
Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες (συνήθως υδαρείς) και οι έμετοι. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό. Ο πυρετός είναι κατά κανόνα χαμηλός. Στην πλειονότητα των ατόμων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό ή στο νοσοκομείο.
Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, παρατηρείται αύξηση της συχνότητας εμφάνισής τους λόγω του συγχρωτισμού.
Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι μόλυνσης από νοροϊούς είναι οι ακόλουθοι:
- Τρόφιμα: Ο νοροϊός είναι η πιο κοινή αιτία τροφιμογενών ασθενειών. Υπάρχει συνήθως σε μολυσμένα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το λάχανο, το σπανάκι και το μαρούλι), σε οστρακοειδή και σε φρέσκα φρούτα. Αυτός ο τρόπος μετάδοσης είναι συχνός σε εστιατόρια.
- Επαφή με μολυσμένα άτομα: Ο νοροϊός μπορεί να μεταδοθεί από ένα μολυσμένο άτομο, αν αγγίξει μολυσμένα κόπρανα ή κάνει εμετό και στη συνέχεια έρθει σε επαφή με ένα υγιές άτομο. Αυτός ο τρόπος μετάδοσης είναι συχνός σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.
- Επαφή με μολυσμένες επιφάνειες: Ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί αν βάλει το δάκτυλό του στο στόμα του, αφού προηγουμένως έχει αγγίξει μια επιφάνεια μολυσμένη με σωματίδια νοροϊού.
Ποια είναι τα αποτελεσματικότερα μέτρα πρόληψης για τον νοροϊό;
Η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης που μπορούν να ληφθούν για την αποφυγή της νόσησης, κρίνεται απαραίτητη καθώς το μεγαλύτερο στοίχημα με τον νοροϊό είναι η πρόληψη.
Τα βασικότερα μέτρα πρόληψης είναι τα ακόλουθα:
- Σχολαστικό και συχνό πλύσιμο χεριών
- Αποφυγή μολυσμένων επιφανειών
- Καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών
- Καλό μαγείρεμα οστρακοειδών
- Αποφυγή ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα νοροϊού και το άγγιγμα κοινοχρήστων επιφανειών χωρίς ιατρικά γάντια
- Πλύσιμο μολυσμένων ρούχων και κλινοσκεπασμάτων
Πώς αντιμετωπίζεται ο νοροϊός;
Επειδή ο νοροϊός προκαλείται από ιό και όχι από βακτήρια, δεν ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά και δεν υπάρχει συγκεκριμένο φάρμακο για την αντιμετώπισή του. Ωστόσο, η κατανάλωση άφθονου νερού είναι πολύ βοηθητική.