Πυρηνική σύντηξη: Θα μας πάει στον Άρη στο μισό χρόνο (αν όλα πάνε καλά)
Νεοφυής εταιρεία παρουσίασε τα σχέδια για έναν πύραυλο με πυρηνική σύντηξη που μπορεί να μειώσει τον χρόνο μετάβασης στον Άρη στο μισό.

Η εταιρεία Pulsar Fusion παρουσίασε τα σχέδια για έναν πύραυλο που μπορεί να μας πάει στον Άρη σε χρόνο ρεκόρ. Η τεχνολογία είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο, αλλά η startup σκοπεύει να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα να είναι η πρώτη εταιρεία που θα αξιοποιήσει εμπορικά την πυρηνική σύντηξη.
Το «ιερό δισκοπότηρο» της τεχνολογίας
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι ακόμα δεν έχει βρεθεί βιώσιμη διαδικασία πυρηνικής σύντηξης. Σε όλα τα πειράματα δίνεται περισσότερη ενέργεια από όση έχει παραχθεί, και δεν θεωρείται άδικα το ιερό δισκοπότηρο της τεχνολογίας. Στη Γη, η πυρηνική σύντηξη πραγματοποιείται θερμαίνοντας αέρια μέχρι να μετατραπούν σε πλάσμα και στο εσωτερικό κυκλικών αντιδραστήρων.
Στο διάστημα, ωστόσο, όπου υπάρχουν πυρηνικοί αντιδραστήρες όπως ο Ήλιος, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η εταιρεία, η πυρηνική σύντηξη θα πραγματοποιηθεί το 2027.
«Βενζινάδικα» στο διάστημα
Οι υπεύθυνοι της εταιρείας εξηγούν ότι, σε βάθος χρόνου, θα δημιουργήσουν ένα σύστημα με διαστημικά «βενζινάδικα». Οι σταθμοί ανεφοδιασμού θα περιμένουν τα διαστημόπλοια για ανεφοδιασμό, και η ενέργεια από πυρηνική σύντηξη θα χρησιμοποιείται για το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού.
Οι σταθμοί αυτοί θα βρίσκονται μεταξύ Γης και Άρη. Οι ρουκέτες (Sunbirds) θα είναι περίπου 30 μέτρα σε πλάτος και θα έχουν θωράκιση για να προστατεύονται από την κοσμική ακτινοβολία και τους μικρομετεωρίτες. Κάθε πύραυλος θα κοστίζει 90 εκατομμύρια, μία αρκετά υψηλή τιμή, αλλά σίγουρα μικρότερη από τα ορυκτά καύσιμα.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει, φυσικά, να αποδείξει η εταιρεία είναι ότι μπορεί να πετύχει τη βιώσιμη πυρηνική σύντηξη μέχρι το 2027. Η πρωτότυπη ρουκέτα θα χρειαστεί περίπου 4-5 χρόνια ακόμα.
Το σίγουρο είναι ότι οι αρμόδιοι της εταιρείας έχουν δίκιο όταν λένε ότι, με τα υπάρχοντα καύσιμα, δεν μπορούμε να πάμε πολύ μακριά. Θα χρειαστεί ένας νέος τύπος διαστημικού σκάφους και ένα νέο είδος καυσίμων ώστε να γίνει εφικτή η εξερεύνηση των γειτονικών πλανητών.