H NASA προσφέρει 3 εκατ. δολάρια για τη λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα - Τι είναι το σύνδρομο Kessler
Με το LunaRecycle Challenge η NASA προσπαθεί να βρει λύση σε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που θα βρει μπροστά της η ανθρωπότητα.

Από τη στιγμή ο άνθρωπος άφησε τα του οίκου του και άρχισε να εξερευνά και το Διάστημα, άρχισαν να προκαλούνται και τα αντίστοιχα... προβλήματα, για το οποία πλέον απαιτείται γρήγορη λύση πριν τα βρούμε μπροστά μας...
Μάλιστα, μιλάμε για ένα πρόβλημα τόσο μεγάλο που και τα σημαντικότερα μυαλά του πλανήτη δυσκολεύονται να επιλύσουν. Έτσι, η NASA καταφεύγει στο σύνολο της ανθρωπότητας και προσφέρει αμοιβή 3 εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον καταφέρει να βρει λύση στο εν λόγω πρόβλημα: πώς θα απαλλαγούμε από τα απόβλητα που εξακολουθούμε να αφήνουμε έξω στο Διάστημα.
Ο λόγος, βέβαια, για το LunaRecycle Challenge, έναν διαγωνισμό της NASA ύψους τριών εκατ. δολαρίων, ο οποίος επικεντρώνεται στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη λύσεων ανακύκλωσης που μπορούν να μειώσουν τα στερεά απόβλητα και να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα των μακροπρόθεσμων σεληνιακών αποστολών.
Η NASA έχει δεσμευτεί για τη βιώσιμη εξερεύνηση του Διαστήματος και καθώς προετοιμάζεται για τις μελλοντικές επανδρωμένες διαστημικές αποστολές της, μεταξύ των οποίων και στη Σελήνη, αναζητά το πώς μπορούν να ελαχιστοποιηθούν οι διάφορες ροές αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των στερεών αποβλήτων - αλλά και το πώς μπορούν να αποθηκευτούν, να υποστούν επεξεργασία και να ανακυκλωθούν σε ένα διαστημικό περιβάλλον, έτσι ώστε να χρειάζεται να επιστραφούν στη Γη ελάχιστα ή καθόλου απόβλητα.
Η πρόκληση μπορεί επίσης να επηρεάσει και να εμπνεύσει καλύτερες προσεγγίσεις και αποτελέσματα για τη γήινη ανακύκλωση - μέσω εντελώς νέων προσεγγίσεων, μέσω διαδικασιών που βελτιώνουν την αποδοτικότητα και μειώνουν τις τοξικές εκροές και μέσω τεχνολογιών μικρότερης κλίμακας που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο.
Οι άνθρωποι που θέλουν να λύσουν το LunaRecycle Challenge θα πρέπει να παρουσιάσουν έναν τρόπο που θα επιτρέπει στα απόβλητα να απορρίπτονται ή να ανακυκλώνονται χωρίς να τα αποτεφρώνουμε και αν το καταφέρουν, τότε θα λυθεί μια σημαντική πτυχή της ζωής πέρα από τη Γη που ίσως δεν περιμένατε.
Τι είναι το σύνδρομο Kessler
Βλέπετε, όταν σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε βάσεις στο φεγγάρι, σπάνια σκεφτόμαστε ποιος θα βγάζει έξω τους κάδους με τα σκουπίδια.
Δυστυχώς, το ζήτημα των απορριμμάτων στο Διάστημα είναι ήδη ένα τεράστιο πρόβλημα λόγω ενός προβλήματος που ονομάζεται σύνδρομο Kessler, το οποίο είναι μια τεράστια απειλή για τον κόσμο μας.
Τόσο μεγάλο μέρος της ζωής μας βασίζεται στην τεχνολογία, η οποία προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τους διάφορους δορυφόρους που έχουμε θέσει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας. Με την πάροδο, όμως, των ετών εκεί έξω έχει γεμίσει από αρκετά διαστημικά σκουπίδια...
Πίσω στο 1978, οι επιστήμονες της NASA Donald Kessler και Burton Cour-Palais είχαν καταλήξει στη θεωρία ότι όσο περισσότερα αντικείμενα βγάζουμε έξω στο Διάστημα, τόσο μεγαλύτεροςθα γινόταν ο κίνδυνος κάποιας σύγκρουσης μεταξύ τους.
Όπως το θέτει εύγλωττα η ίδια η NASA, «μεταχειρισμένοι πύραυλοι, δορυφόροι και άλλα διαστημικά σκουπίδια έχουν συσσωρευτεί σε τροχιά αυξάνοντας την πιθανότητα σύγκρουσης με άλλα συντρίμμια.
Δυστυχώς, κάθε σύγκρουση δημιουργεί ακόμα περισσότερα σκουπίδια και ούτω καθεξής, δημιουργώντας μια αλυσιδωτή αντίδραση συγκρούσεων και περισσότερα συντρίμμια γνωστά ως σύνδρομο Kessler, από τον άνθρωπο που πρότεινε πρώτος το θέμα, τον Donald Kessler».
Πώς μπορεί να επηρεαστεί η ζωή στη Γη
Έχουμε πάνω από 10.000 δορυφόρους και πάνω από 100 τρισεκατομμύρια κομμάτια διαστημικών συντριμμιών που περιβάλλουν τον πλανήτη μας, και εάν οι συγκρούσεις αρχίσουν να συμβαίνουν και μεταξύ δορυφόρων, τότε οι επικοινωνίες μας θα αρχίσουν να επηρεάζονται.
Θα μπορούσε ακόμη και να αχρηστευτεί το Διαδίκτυο, η τηλεφωνική κάλυψη και η τηλεόραση, ενώ θα επηρεαστεί και η ικανότητά μας να παρακολουθούμε τον καιρό και τις μετεωρολογικές αλλαγές στον πλανήτη.
Εάν η ανθρωπότητα δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα του συνδρόμου Kessler, τότε μπορεί να μην καταφέρουμε ούτε να φτάσουμε στη Σελήνη για να τη γεμίσουμε επίσης με... σκουπίδια. Ίσως τελικά να ήρθε ο καιρός να βρούμε τρόπο για να τα μαζεύουμε χωρίς να τα συγκεντρώνουμε κάτω από το χαλί...