Πυρηνικά σύννεφα πάνω από την Ευρώπη – Μεντβέντεφ: «Αυτό σημαίνει Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος»
Με την επικαιροποίηση του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας ο Πούτιν απαντά στο «πράσινο φως» των ΗΠΑ για χρήση αμερικανικών πυραύλων από την Ουκρανία.
Σε μία κίνηση που δυστυχώς σημαίνει πολλά ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα Τρίτη (19/11) την επικαιροποίηση του «δόγματος της Μόσχας», με το οποίο επιτρέπει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον ενός μη πυρηνικού κράτους, εάν υποστηρίζεται από πυρηνικές δυνάμεις.
Η απόφαση για αλλαγή του επίσημου πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας ήταν σε εξέλιξη εδώ και μήνες – αλλά η υπογραφή της από τον Βλαντίμιρ Πούτιν αυτή την εβδομάδα (και μάλιστα την 1000ή ημέρα από την εισβολή στην Ουκρανία) φαίνεται να είναι μια απάντηση στην κυβέρνηση Μπάιντεν που έδωσε το «πράσινο φως» στην Ουκρανία να εκτοξεύει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.
Το επικαιροποιημένο δόγμα, το οποίο περιγράφει τις απειλές που θα έκαναν την ηγεσία της Ρωσίας να εξετάσει το ενδεχόμενο πυρηνικής επίθεσης, ανέφερε ότι μια επίθεση με συμβατικούς πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή άλλα αεροσκάφη θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι πληροί αυτά τα κριτήρια.
Το Κρεμλίνο επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ρωσίας από ένα μη πυρηνικό κράτος με τη συμμέτοχη μιας πυρηνικά εξοπλισμένης χώρας θα θεωρείται «κοινή επίθεση» κατά της Ρωσίας.
Η είδηση αυτή έρχεται μετά το «πράσινο φως» στο Κίεβο για τη χρήση αμερικανικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς σε στόχους εντός του ρωσικού εδάφους. Τον Σεπτέμβριο, ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι η Ρωσία θα εξέταζε την «πιθανότητα» χρήσης πυρηνικών όπλων εάν εντόπιζε μαζική εκτόξευση πυραύλων, αεροσκαφών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο έδαφός της.
«Αυτό σημαίνει Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος»
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αποκάλυψε τη στάση της Μόσχας κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, καθώς ρωτήθηκε για τη σημασία των αλλαγών στο πυρηνικό δόγμα που ενέκρινε σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Πεσκόφ είπε ότι το έγγραφο «αφορά το γεγονός ότι η Ρωσική Ομοσπονδία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση επίθεσης με τη χρήση συμβατικών όπλων εναντίον της», όπου αυτό θεωρείται ότι έχει δημιουργήσει «κρίσιμη απειλή για την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα».
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν η Ρωσία θα θεωρούσε τη χρήση δυτικών μη πυρηνικών πυραύλων από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ως μέρος μιας επίθεσης από ένα μη πυρηνικό κράτος με την υποστήριξη ενός πυρηνικού κράτους και εάν αυτό θα συνεπαγόταν την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, το Tass ανέφερε ότι απάντησε: «Ναι, αυτό συζητείται».
Σε ακόμα πιο υψηλούς τόνους το επονομαζόμενο και «σκυλί του πολέμου» του Πούτιν, ο αντιπρόεδρός του Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε:
«Το νέο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας σημαίνει ότι οι πύραυλοι του ΝΑΤΟ που εκτοξεύονται εναντίον της χώρας μας θα μπορούσαν να θεωρηθούν επίθεση από το μπλοκ στη Ρωσία. Η Ρωσία θα μπορούσε να ανταποδώσει με όπλα μαζικής καταστροφής εναντίον του Κιέβου και βασικών εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ, όπου κι αν βρίσκονται. Αυτό σημαίνει Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος».
Πότε μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα η Ρωσία
Όσον αφορά τις παραμέτρους για τη χρήση των πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, στο διάταγμα επεκτείνεται η κατηγορία των κρατών και στρατιωτικών συμμαχιών στις οποίες η Μόσχα μπορεί να απαντήσει πυρηνικά.
Συγκεκριμένα ορίζεται ότι κάθε επιθετική ενέργεια από ένα μη πυρηνικό κράτος με τη συμμετοχή ή στήριξη χώρας με πυρηνικά, θα θεωρείται κοινή επίθεση στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Επιπρόσθετα μια πυρηνική «απάντηση» από τη Ρωσία είναι πιθανή:
- στην περίπτωση «κρίσιμης απειλής» για την ακεραιότητά της ακόμα και με χρήση συμβατικών όπλων
- στην περίπτωση επίθεση στη Λευκορωσία
- στην περίπτωση μαζικής επίθεσης με μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ, drones ή άλλα αεροσκάφη και την παραβίαση των ρωσικών συνόρων.
Όπως αναφέρεται στο διάταγμα Πούτιν «η κρατική πολιτική στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής έχει αμυντικό χαρακτήρα, αποσκοπεί στη διατήρηση του δυναμικού των πυρηνικών δυνάμεων σε επίπεδο επαρκές για την εξασφάλιση της πυρηνικής αποτροπής και εγγυάται την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους, την αποτροπή ενός δυνητικού εχθρού από την επίθεση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και (ή) των συμμάχων της, και σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης - την αποτροπή της κλιμάκωσης των στρατιωτικών ενεργειών και τον τερματισμό τους με όρους αποδεκτούς από τη Ρωσική Ομοσπονδία και (ή) τους συμμάχους της».
«Μπορεί να οδηγήσει στον Γ’ Παγκόσμιο»
Η απόφαση της Ουάσινγκτον να επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει βαθιά στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και θα λάβει ταχεία απάντηση, δήλωσε την Κυριακή (17/11) ο Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Δεχθήκαμε επίθεση από 6 αμερικανικά ATACMS»
Πάντως, το μεσημέρι της Τρίτης 19/11, η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι δέχθηκε επίθεση από αμερικάνικους βαλλιστικούς πυραύλους.
Σύμφωνα με το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας η επίθεση πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Μπριάνσκ το βράδυ της Δευτέρας με 6 πυραύλους ATACMS αμερικανικής κατασκευής. Η είδηση μεταδίδεται από τα ρωσικά ΜΜΕ.