Η Ρωσία επιβεβαιώνει ουκρανικό χτύπημα από πυραύλους ATACMS στα εδάφη της
Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας επιβεβαίωσε το χτύπημα σε αποθήκη με πυρομαχικά που ήταν αποθηκευμένα στην τοποθεσία Καρατσέβ.
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία καθώς το μεσημέρι της Τρίτης 19/11, η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι δέχθηκε επίθεση από αμερικάνικους βαλλιστικούς πυραύλους.
Σύμφωνα με το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας η επίθεση πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Μπριάνσκ το βράδυ της Δευτέρας με 6 πυραύλους ATACMS αμερικανικής κατασκευής. Η είδηση μεταδίδεται από τα ρωσικά ΜΜΕ και το κρατικό πρακτορείο Tass.
Από την πλευρά του, το υπουργείο δήλωσε ότι κατέρριψε πέντε από τους πυραύλους πάνω από την περιοχή του Μπριάνσκ. Η επίθεση δεν είχε ως αποτέλεσμα θύματα ή ζημιές, ανέφερε.
Οι ισχυρισμοί δεν έχουν επαληθευτεί από ανεξάρτητο φορέα.
Πρώτο χτύπημα της Ουκρανίας με ATACMS
Νωρίτερα, ουκρανικά μέσα ενημέρωσης σημείωναν ότι ο στρατός της χώρας το πρώτο χτύπημα σε ρωσικό έδαφος χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά πυραύλους ATACMS. Η επίθεση στόχευσε στρατιωτική εγκατάσταση στην περιοχή του δυτικού Μπριάνσκ, ανέφερε την Τρίτη το RBC Ukraine, επικαλούμενο αξιωματούχο του στρατού.
Σύμφωνα με το Bloomberg, πρόκειται για την η πρώτη επίθεση μετά την απόφαση της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν να εγκρίνει την περιορισμένη χρήση των όπλων από το Κίεβο για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας.
Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας επιβεβαίωσε ένα χτύπημα σε αποθήκη στην πόλη Karachev, πυροδοτώντας πυρομαχικά που ήταν αποθηκευμένα στην τοποθεσία περίπου 115 χιλιόμετρα (71 μίλια) από τα σύνορα με την Ουκρανία. Ούτε το Γενικό Επιτελείο ούτε το Υπουργείο Άμυνας σχολίασαν ποιοι πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν, λέγοντας ότι οι πληροφορίες είναι απόρρητες.
Πυρηνικός «εφιάλτης» με υπογραφή Πούτιν
Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα Τρίτη 19 Νοεμβρίου διάταγμαπου επιτρέπει στη Μόσχα να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα εναντίον ενός μη πυρηνικού κράτους, εάν υποστηρίζεται από πυρηνικές δυνάμεις, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η κίνηση έρχεται τη 1000ή ημέρα της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν την άδεια στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας.
Το Κρεμλίνο επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ρωσίας από ένα μη πυρηνικό κράτος με τη συμμέτοχη μιας πυρηνικά εξοπλισμένης χώρας θα θεωρείται «κοινή επίθεση» κατά της Ρωσίας.
Το Κρεμλίνο αναφέρει ότι η Ρωσία ανέκαθεν θεωρούσε τα πυρηνικά όπλα ως μέσο αποτροπής και έσχατη λύση, ενώ σημειώνει ότι λάμβανε πάντα μέτρα για την ελαχιστοποίηση της πυρηνικής απειλής.