«Έτσι σώθηκα»: Τι είπε ο πιλότος του F-16 που συνετρίβη στη νήσο Ψαθούρα
«Σώθηκε χάρη στη ψυχραιμία του». Στο ΓΝΑ 251 νοσηλεύεται ο 29χρονος Υποσμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας μετά την πτώση του F-16 Block 52+ στην θαλάσσια περιοχή στην Ψαθούρα.
Ο ίδιος σύμφωνα με πληροφορίες είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Σύμφωνα με τους γιατρούς και βάσει πρωτοκόλλου έχει υποβληθεί σε έναν κύκλο εξετάσεων για προληπτικούς λόγους και η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.
Στο πλευρό του από την πρώτη στιγμή βρίσκεται η σύζυγος του και οι γονείς του, που μένουν στη Λάρισα και ταξίδεψαν για την Αθήνα ώστε να δουν από κοντά τον γιο τους.
Με αγωνία αλλά και λυτρωτική χαρά, οι συγγενείς του στα Τρίκαλα υποδέχθηκαν την είδηση της διάσωσης. «Σώθηκε χάρη στη ψυχραιμία του» ανέφεραν χαρακτηριστικά στο trikalanews, τονίζοντας την αγάπη του για το επάγγελμά του και την ευσυνειδησία του.
Ο χειριστής του F16, όταν η κατάσταση της υγείας του το επιτρέψει θα κληθεί να δώσει πληροφορίες για το ατύχημα, ενώ η έρευνα των αρμοδίων κλιμακίων της Πολεμικής Αεροπορίας θα δώσει απαντήσεις για τα αίτια της πτώσης του F-16.
Το χρονικό της πτώσης
Ο χειριστής του μαχητικού F16, το οποίο εγκατέλειψε με το εκτινασσόμενο κάθισμα, λίγο μετά τις 13:30 το μεσημέρι της Τετάρτης (20/3), κατά τη διάρκεια άσκησης, απέδειξε το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που κατέχει ενώ φάνηκε πως διαχειρίστηκε με Ολύμπια ψυχραιμία την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρέθηκε στον αέρα.
Ήταν 33 λεπτά μετά τη μία το μεσημέρι όταν σήμανε συναγερμός στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο πιλότος του F-16 είχε απογειωθεί από την 110 πτέρυγα μάχης στη Λάρισα. Ο 29χρονος υποσμηναγός αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει κοντά στη νησίδα Ψαθούρα των Βορείων Σποράδων. Ευτυχώς ο χειριστής κατάφερε να χρησιμοποιήσει με επιτυχία το σύστημα εγκατάλειψης του αεροσκάφους και να πέσει στη θάλασσα.
Αμέσως απογειώθηκε ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης από τη Λήμνο ενώ στην περιοχή έσπευσαν σκάφη του λιμενικού και παραπλέοντα. Δύο λεπτά μετά τις τρεις το μεσημέρι, οι διασώστες εντόπισαν και ανέσυραν από τη θάλασσα τον χειριστή. Ο πιλότος που πάλευε μέσα στη θάλασσα για 1,5 ώρα μεταφέρθηκε άμεσα στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και υποβλήθηκε σε σειρά εξετάσεων.
«Ο χειριστής του αεροσκάφους F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας της 110 Πτέρυγας Μάχης, το οποίο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας, την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, περισυνελέγη στις 15:02 σώος από ελικόπτερο Super Puma της 130 Σμηναρχίας Μάχης, της Πολεμικής Αεροπορίας και κατευθύνεται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας», ανέφερε η δεύτερη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η άσκηση «Ιέραξ» στην οποία συμμετείχε ο χειριστής του μαχητικού σημαίνει ότι πολλαπλά αεροσκάφη με πολλαπλά ζεύγη, τέσσερα στην προκειμένη περίπτωση εκτελούν αερομαχίες, σκληρές και κλειστές, χωρίς σχεδόν όρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πιλότος ανέφερε πρόβλημα στον κινητήρα. Δεν είναι ωστόσο γνωστή η φύση του προβλήματος ή το τι το προκάλεσε αλλά αυτή είναι η πρώτη εικόνα για τους λόγους της πτώσης του αεροσκάφους. Στο σημείο αυτό συνάδελφοί του ενημερώνουν ότι υπάρχει εγκατάλειψη και ευτυχώς βλέπουν να έχει ανοίξει θόλος από αλεξίπτωτο. Την ίδια ώρα, στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας το στίγμα του αεροσκάφους γίνεται κόκκινο.
Πώς κατάφερε να εκτιναχθεί ο πιλότος από το μαχητικό αεροσκάφος
Σε βίντεο που παρουσιάζει ο ΣΚΑΪ φαίνεται πώς γίνεται η εκτίναξη πιλότου από μαχητικό.
Το κάθισμα του αεροσκάφους εκτινάζεται. Στην συνέχεια μηχανισμός απελευθερώνει αλεξίπτωτο που κρατά τον πιλότο. Αυτοματοποιημένα κόβονται οι ιμάντες και το κάθισμα απομακρύνεται και στη συνέχεια χαμηλώνει σιγά σιγά. Κάτω από τους γλουτούς, υπάρχει το πακέτο των σωστικών όπου υπάρχουν πράγματα που τον κρατούν στη ζωή όταν φτάνει στο νερό. Μεταξύ αυτών βάρκα, σωσίβιο και ένα ολόκληρο κιτ.
Την ώρα της εκτόξευσης ο πιλότος είναι αναίσθητος καθώς υπερβαίνει τα ανθρώπινα όρια αντοχής. Όποτε όλα γίνονται μηχανικά και αυτόματα διότι είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι ο ίδιος. Συνήθως πριν φτάσει στο έδαφος επανέρχονται οι αισθήσεις του πιλότου. Ωστόσο, αυτό δεν είναι δεδομένο.
Οι κατασκευαστές θεωρούν πως ο πιλότος δεν ανακτά τις αισθήσεις του ακόμα και όταν φτάσει στο νερό. Τότε μέσω των αισθητήρων που έχει πάνω το σωσίβιο φουσκώνει, ταυτόχρονα φουσκώνει και το βαρκάκι που είναι δεμένο πάνω στο πόδι του.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες ο πιλότος και ο εξοπλισμός του λειτούργησαν άψογα.
Οι ευχές του υπουργού Νίκου Δένδια
Τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση στον πιλότο εξέφρασε με ανάρτησή του στο Χ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας: «Εκφράζουμε τις πιο ειλικρινείς μας ευχές για ταχεία επάνοδο στα καθήκοντά του, στον χειριστή του μαχητικού αεροσκάφους F - 16 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο κατέπεσε σήμερα σε θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου. Συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν στην επιτυχή και ταχύτατη επιχείρηση διάσωσης».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε με νέα ανάρτησή του ότι είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διάσωση του Έλληνα πιλότου του F-16. Ειδικότερα, σε σχετική ανάρτηση στο X αναφέρεται το εξής: «Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, μετέφερε σε επικοινωνία μας την ικανοποίησή του για την αίσια έκβαση της επιχείρησης διάσωσης του χειριστή μαχητικού αεροσκάφους F- 16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και τις θερμές ευχές του προς αυτόν. Από την πλευρά μου, ευχαρίστησα τον ομόλογό μου για το ειλικρινές ενδιαφέρον του για τον Έλληνα πιλότο».