«Έτσι σώσαμε τον πιλότο του F-16» - Η μαρτυρία του καπετάνιου
Καλά στην υγεία του είναι ο πιλότος του F-16 που κατέπεσε κοντά στη νήσο Ψαθούρα μεταξύ Χαλκιδικής και Αλοννήσου, καθώς πρόλαβε να εκτιναχθεί από το αεροσκάφος έγκαιρα και να «πέσει» στον θαλάσσιο χώρο.
Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που οργανώθηκε ήταν μεγάλη με ένα Super Puma, μεταξύ άλλων, να φτάνει στην περιοχή, όπου και περισυνέλεξε τον υποσμηναγό.
Ο Δημήτρης Νομικός, καπετάνιος του παραπλέοντος πλοιαρίου, «Εμμάνουελ Μπρόνερ» και η διευθύντρια της οργάνωση Sea Shepherd, Βάλια Στεφανουδάκη που «ανέβασαν» ένα βίντεο κατά τη διάρκεια της αποστολής διάσωσης του 29χρονου πιλότου, περιέγραψαν τις δραματικές ώρες και τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούσαν.
«Είμαστε στην Αλόννησο εδώ και δύο χρόνια. Ανήκουμε σε μια παγκόσμια οργάνωση για την προστασία της θάλασσας, δεν είμαστε διασωστικό σκάφος. Έχουμε ένα σκάφος, που μαζί με άλλα 3 ακόμη, κάνουμε περιπολίες στο θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου και βορείων Σποράδων, η οποία αποτελεί προστατευόμενη περιοχή της Μεσογείου, για την παράνομη αλιεία. Κληθήκαμε από το λιμενικό, για να πάμε στη διάσωση του μαχητικού σκάφους. Την ώρα της πτώσης, βρισκόμασταν στο λιμάνι και όχι εν πλω, μόλις ειδοποιηθήκαμε πήγαμε για να συνδράμουμε» είπε αρχικά η κυρία Στεφανουδάκη.
Ως προς τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν τη δεδομένη στιγμή, ο καπετάνιος του πλοιαρίου, Δημήτρης Νομικός επισήμανε ότι ήταν δυσμενείς καθώς οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή ήταν ισχυροί με αποτέλεσμα τα κύματα να είναι τεράστια.
«Οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες. Σε κανονικές συνθήκες, με τέτοιο καιρό δεν βαίνουμε έξω. Ωστόσο, ζητήθηκε από το λιμενικό να βοηθήσουμε και εννοείται το κάναμε. Έπνεαν άνεμοι τουλάχιστον 7-8 μποφόρ, το σκάφος είναι 12 μέτρα θέλαμε πολύ ώρα μέχρι να προσεγγίσουμε το σημείο που έγινε το συμβάν. Βέβαια δεν προλάβαμε να φτάσουμε, γιατί μάθαμε ότι το super puma, είχε ευτυχώς φτάσει νωρίτερα και πήρε τον άνθρωπο. Ήμασταν περίπου στα μισά της διαδρομής, θα χρειαζόμασταν συνολικά 2-2,5 ώρες. Ξέραμε ότι το παλικάρι είναι στη θάλασσα και κάναμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε. Ευτυχώς τέλος καλό, όλα καλά».
Σχετικά με το αν έχει χρειαστεί να συνδράμουν σε κάποια άλλη διάσωση στο παρελθόν, ο ίδιος αν και επαγγελματίας διασώστης με εμπειρία είπε ότι ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο. Παράλληλα εξήγησε ότι η ψυχραιμία σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το «κλειδί».
«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κοιτάμε είναι η ασφάλεια η δική μας και του πληρώματος για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και τον άνθρωπο που κινδυνεύει, το συντομότερο. Ψυχραιμία όσο γίνεται».