Νέο εργασιακό μοντέλο για 600.000 εργαζόμενους πριν από το Πάσχα - Τι αλλάζει
Κάτω από την «ομπρέλα» της ψηφιακής κάρτας εργασίας εισέρχονται από 1η Απριλίου 600.000 εργαζόμενοι σε βιομηχανία και λιανικό εμπόριο, με περίπου 100.000 επιχειρήσεις να προετοιμάζονται πυρετωδώς προκειμένου να ενταχθούν στο νέο εργασιακό μοντέλο λειτουργίας.
Σε λίγες εβδομάδες, λοιπόν, οι εργοδότες θα πρέπει να εφαρμόσουν το επίμαχο σύστημα για το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται με φυσική παρουσία στον χώρο παροχής εργασίας της επιχείρησης, επιλέγοντας ανάμεσα στις δύο δυνατότητες που τους δίνει ο νόμος 5053/2023:
- στην προδήλωση αλλαγών ωραρίου, οργάνωσης χρόνου εργασίας και υπερωριών, αλλαγής βαρδιών ή
- στο απολογιστικό σύστημα καταχώρισης, στο τέλος κάθε μήνα, όπου δηλώνονται οι αλλαγές αφού γίνουν.
Στην πρώτη επιλογή, τα λογιστήρια των επιχειρήσεων θα πρέπει να προδηλώνουν κάθε αλλαγή στο ωράριο εργασίας, με όλες τις γραφειοκρατικές και δεσμευτικές ως προς τους χρονικούς προσδιορισμούς διαδικασίες, ενώ στη δεύτερη παρακάμπτουν τη γραφειοκρατική... λαίλαπα της προαναγγελίας, με μόνη υποχρέωση να ενημερώνουν το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ, στο τέλος κάθε μήνα, για τις αλλαγές των ωραρίων εργασίας που επήλθαν.
Πιλοτικά μέσα στους επόμενους μήνες και στους κλάδους με μεγάλα ποσοστά παραβατικότητας
Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι ο στόχος που έχει, άτυπα, τεθεί, είναι μέσα στο τρέχον έτος το μέτρο να επεκταθεί σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ούτως ώστε να υπάρχει σε πραγματικό χρόνο η εικόνα της απασχόλησης και των ωρών εργασίας όλων των εργαζομένων της χώρας.
Ο ξεκάθαρος και πρώτος στόχος, όμως, είναι πλήρης πάταξης της μαύρης και κυρίως της υποδηλωμένης εργασίας, η οποία φαίνεται ότι ταλανίζει χιλιάδες εργαζόμενους. Προς αυτή την κατεύθυνση, το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά μέσα στους επόμενους μήνες και στους κλάδους που συγκεντρώνουν μεγάλα ποσοστά παραβατικότητας στους χώρους δουλειάς, τον τουρισμό και φυσικά τον επισιτισμό.