Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: «Πάρτι» αυθαιρεσίας από τους εργοδότες
Νέους τρόπους φαίνεται ότι εφευρίσκουν οι επιρρεπείς σε παραβάσεις του εργατικού δικαίου εργοδότες, προκειμένου να αποφύγουν την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στους χώρους δουλειάς.
Υπενθυμίζεται ότι με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας έχουν δημιουργηθεί δύο σημαντικές δικλείδες ασφαλείας που διευκολύνουν τους ελέγχους και τους καθιστούν αυτόματους και αντικειμενικούς.
Μέσω του συγκεκριμένου συστήματος η έναρξη της εργασίας γνωστοποιείται αυτόματα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II, όπως επίσης και η λήξη. Παράλληλα, ο ελεγκτής γνωρίζει πριν επισκεφθεί έναν χώρο εργασίας ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται εκεί.
Με το σύστημα αυτό οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στο χώρο εργασίας, ενώ έχει γνωστοποιηθεί η αποχώρησή τους ή δεν έχει δηλωθεί η έλευσή τους, εντοπίζονται άμεσα και εύκολα από τους επιθεωρητές. Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζεται σε σημαντικό βαθμό το φαινόμενο ένας εργαζόμενος να έχει δηλωθεί για τετράωρο ενώ δουλεύει οκτάωρο.
Χωρίς tablet με ευθύνη των εργοδοτών
Παρόλα αυτά, ορισμένοι εργοδότες βρίσκουν τρόπο να…ξεγλιστρήσουν από την εφαρμογή του μέτρου. Σύμφωνα με καταγγελίες που φτάνουν καθημερινά στα γραφεία σωματείων εργαζομένων και συνδικαλιστικών οργανώσεων αρκετοί εργαζόμενοι που δουλεύουν για λογαριασμό τρίτων εταιρειών (shop in a shop) σε καταστήματα καλλυντικών, εμπορικών κέντρων, spa, κέντρων αισθητικής, αρωματοπωλείων, κ.λ.π, δε χτυπάνε ψηφιακή κάρτα εργασίας. Κι αυτό γιατί οι εργοδότες τους δεν τους παρέχουν ούτε tablet με τη σχετική εφαρμογή!
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο υπάρχουν εταιρείες σούπερ μάρκετ, logistics και πολυκαταστήματα, που στις αποθήκες τους απασχολούν, παράλληλα με το δικό τους προσωπικό, και προσωπικό εργολάβων, με τις ειδικότητες του «picker» προετοιμασίας παραγγελιών και του φορτοεκφορτωτή. Σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων δεν παρέχουν τη δυνατότητα να χτυπούν συνδεδεμένη με το «ΕΡΓΑΝΗ» κάρτα εργασίας. Και όπου παρέχεται αυτή η δυνατότητα, οι υπερβάσεις του νομίμου ωραρίου δεν καταγράφονται πουθενά.
Όταν η κάρτα «χτυπά» άλλες ώρες εργασίας από τις πραγματικές
Στην ίδια καταγγελία, η Ομοσπονδία αποκαλύπτει ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που πιάνουν δουλειά στις 5 π.μ. και έχουν λάβει οδηγίες να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6 π.μ. Αυτό γίνεται για να μη φανεί στο σύστημα «Εργάνη» η μία ώρα της νυχτερινής απασχόλησης, που πληρώνεται διαφορετικά.
Άλλες καταγγελίες αναφέρουν ότι εταιρείες security που αναλαμβάνουν εργολαβίες 24ωρων – επταήμερων εβδομαδιαίων φυλάξεων εγκαταστάσεων και κτιρίων του Δημοσίου και φορέων αυτού, συνεχίζουν να εφαρμόζουν 12ωρη απασχόληση των φυλάκων, με την ψηφιακή κάρτα των εργαζομένων να είναι μονίμως «χτυπημένη» σε 8ωρες βάρδιες καθημερινές και όχι Κυριακές και αργίες και πάντα σε ημερήσια βάρδια.
Ίδια σκηνικά εντοπίζονται και σε συνεργεία καθαρισμού, τα οποία αναλαμβάνουν εργολαβίες καθαρισμού, τραπεζών, πολυκαταστημάτων, εγκαταστάσεων και κτιρίων του Δημοσίου και φορέων αυτού, με βασική απασχόληση τις νυχτερινές ώρες που οι εγκαταστάσεις δε λειτουργούν. Κι εδώ εμφανίζουν «χτυπημένες» τις ψηφιακές κάρτες του προσωπικού τους μόνο σε ημερήσιες βάρδιες.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν επίσης εταιρεία, η οποία έδωσε εντολή σε υπαλλήλους ηλεκτρονικών παραγγελιών να χτυπάνε την κάρτα τους, ανεξάρτητα εάν έχουν τελειώσει την παραγγελία τους ή όχι, και να συνεχίζουν την εργασία τους κανονικά. Παράλληλα, ζητήθηκε σε οδηγούς να μη χτυπάνε καθόλου κάρτα, αφού βρίσκονται εκτός καταστήματος.
Στον ίδιο αντεργατικό «καμβά» βρίσκεται ακόμη μια καταγγελία, σύμφωνα με την οποία προϊστάμενοι καταστημάτων ζήτησαν από τους εργαζόμενους να τους εκτυπώσουν το QR CODE από τις ψηφιακές κάρτες εργασίας, λέγοντάς τους, μάλιστα, ότι αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι προϊστάμενοι αυτή την «υποχρέωση» χτυπήματος της κάρτας.