Προβληματισμός για τις πισίνες εν μέσω λειψυδρίας - Τα μέτρα που εξετάζονται
Μπορούν οι πισίνες να γεμίζουν με θαλασσινό νερό; Το κόστος και η διαδικασία. Τι λένε οι ξενοδόχοι.
Έντονο προβληματισμό έχουν δημιουργήσει οι πισίνες που λειτουργούν το καλοκαίρι, εν μέσω της ολοένα εντεινόμενης λειψυδρίας στη χώρα.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι είναι παράλογο να χρησιμοποιείται το νερό από το δίκτυο υδροδότησης για να γεμίζουν οι πισίνες, ειδικά στα νησιά.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε στο Action 24 ότι η κυβέρνηση ήδη εξετάζει σειρά μέτρων ειδικά για τις πισίνες, όπως είναι η χρήση θαλασσινού νερού.
«Η απαγόρευση της χρήσης των πισινών σίγουρα θα έχει επιπτώσεις, γιατί είναι κομμάτι του τουριστικού μας πακέτου», ανέφερε, μιλώντας στο Action 24, ο Γεράσιμος Τιμοθεάτος, ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.
Τόνισε ακόμα ότι πάγια θέση της ομοσπονδίας ξενοδόχων είναι «η απλοποίηση των διαδικασιών για χρήση θαλασσινού νερού σε πισίνες».
«Ακόμα όμως κι αν λυθεί αυτό το πρόβλημα, πρέπει να ρωτήσουμε για πόσα ξενοδοχεία και για πόσες πισίνες μιλάμε, γιατί καταλαβαίνετε ότι χρήση θαλασσινού νερού μπορούν να κάνουν μόνο τα ξενοδοχεία που είναι κοντά σε θάλασσα», επισήμανε.
«Επίσης, οι εγκαταστάσεις είναι διαφορετικές για χρήση θαλασσινού νερού και για χρήση γλυκού νερού», ανέφερε.
«Θέλει χρόνο και κόστος»
«Η χρήση του θαλασσινού νερού στις πισίνες είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και κοστοβόρα. Και δεν θα λύσει το πρόβλημα», υπογράμμισε ο Τάκης Μαλλιάρας, μηχανικός ΕΜΠ και κατασκευαστής πισινών.
«Το πρόβλημα εστιάζεται στην κακή κατάσταση πάρα πολλών κολυμβητικών δεξαμενών που έχουν διαρροές, που δεν είναι καλοσυντηρημένες. Άλλο πρόβλημα είναι ότι έχουν γίνει πάρα πολλές γεωτρήσεις, πολλές πισίνες τροφοδοτούνται από νερό γεωτρήσεων, το οποίο ‘κατεβάζει’ τον υδροφόρο ορίζοντα. Σε πολλά νησιά το νερό είναι υφάλμυρο γιατί έχει μπει μέσα η θάλασσα», υπογράμμισε.
Όσον αφορά τη χρήση θαλασσινού νερού, ο κ. Μαλλιάρας εξήγησε: «Η όλη εγκατάσταση χρειάζεται αναβάθμιση. Η αντλία, που είναι η καρδιά του συστήματος της πισίνας, πρέπει να είναι κατάλληλη για θαλασσινό νερό».
«Πρώτα και κύρια πρέπει να συζητήσουμε και το θέμα της νομοθεσίας, η οποία απαγορεύει σήμερα την υδροληψία από τη θάλασσα», πρόσθεσε.
Προτείνοντας μια άλλη λύση στο ζήτημα, σημείωσε ότι «τα ξενοδοχεία θα μπορούσαν, αντί να αδειάζουν το νερό από τις πισίνες τους στο τέλος του καλοκαιριού, να λειτουργούν σε winter mode. Αυτό σημαίνει ότι την άνοιξη θα χρειάζεται να συμπληρώσουν ένα 10% με 15% με φρέσκο νερό».
«Σήμερα η τάση είναι να προσεγγίσουμε τουρισμό, που ο καθένας θα έχει την ιδιωτικότητά του», ανέφερε ο ίδιος, εξηγώντας ότι εγκαταλείπεται το μοντέλο μίας μεγάλης κοινόχρηστης πισίνας σε ένα ξενοδοχείο και προσανατολιζόμαστε σε πολλές μικρές πισίνες ανά δωμάτιο.