Πρόστιμο-μαμούθ στην Klarna για παραβίαση κανόνων σχετικά με το ξέπλυμα χρήματος
Στο «μικροσκόπιο» των ρυθμιστικών Αρχών διεθνώς, η υπηρεσία «Ψωνίστε τώρα, Πληρώστε αργότερα».
Πρόστιμο 43 εκατομμυρίων δολαρίων και επίπληξη επέβαλε η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή της Σουηδίας στην υπηρεσία online πληρωμών Klarna, για παραβίαση κανόνων σχετικά με το ξέπλυμα χρήματος, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που η σουηδική εταιρεία ετοιμάζεται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο.
Σημειώνεται ότι η Klarna είναι μια υπηρεσία online πληρωμών «Buy Now, Pay Later» (BNPL) που επιτρέπει στους καταναλωτές του ηλεκτρονικού εμπορίου να αγοράζουν σήμερα ένα προϊόν και να πληρώνουν για αυτό αργότερα μέσα στο μήνα ή σε δόσεις χωρίς επιπλέον κόστος.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η Klarna αγοράζει τα προϊόντα για τους χρήστες της και στη συνέχεια αυτοί πληρώνουν την εταιρεία σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Η Klarna είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, ειδικά σε πιο νεανικά κοινά, ενώ χρησιμοποιείται κατά κόρον για αγορές στις μεγάλες πλατφόρμες Temu και Shein.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους Financial Times, η σουηδική ρυθμιστική Αρχή δήλωσε την Τετάρτη (11/12) ότι μεταξύ 2021 και 2022 η Klarna είχε «σημαντικές ελλείψεις» και δεν προσέφερε καμία αξιολόγηση για το πώς οι υπηρεσίες της θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ξέπλυμα χρήματος ή για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
«Πρέπει να τηρούνται οι κανονισμοί κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Είναι σημαντικό να αποτραπεί ο κίνδυνος οι υπηρεσίες της εταιρείας να χρησιμοποιηθούν από εγκληματίες», δήλωσε ο Daniel Barr, γενικός διευθυντής της FI, της κεντρικής σουηδικής χρηματοοικονομικής ρυθμιστικής αρχής.
Η Klarna εξετάζει το ενδεχόμενο να εισαχθεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο το πρώτο τρίμηνο του 2025, με τον σουηδικό όμιλο να αναμένεται να αποτιμηθεί στα 20 δισ. δολάρια.
Klarna: «Θέμα ερμηνείας των κανόνων»
Ωστόσο, η Klarna έχει βρεθεί στο επίκεντρο των ρυθμιστικών αρχών σε όλο τον κόσμο, οι οποίες εξετάζουν ολοένα και περισσότερο τον τομέα «Buy Now, Pay Later».
Η Klarna έχει αντιμετωπίσει έλεγχο στο παρελθόν για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους πιστωτικούς κινδύνους και την είσπραξη χρεών.
Η FI είπε ότι η έρευνά της δεν ήταν αρκετά σοβαρή για να αποσύρει την εξουσιοδότηση για την Klarna ή να εκδώσει επίσημη προειδοποίηση, αλλά αρκούσε για να «επιπλήξει» την εταιρεία και να της επιβάλει πρόστιμο 500 εκατομμυρίων σουηδικών κορώνων, περίπου 43 εκατομμυρίων ευρώ.
Η Klarna δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη της να ακολουθεί «σοβαρά» τους κανόνες κατά του ξεπλύματος χρήματος.
Υπογράμμισε ότι η απόφαση της FI αφορούσε «την ερμηνεία και την εφαρμογή των κανόνων και όχι πραγματικές περιπτώσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».
Η Klarna ιδρύθηκε το 2005 από μια τριάδα φίλων από τη Στοκχόλμη στη Σχολή Επιχειρήσεων και τα τελευταία χρόνια έχει συνεχή σκαμπανεβάσματα, από την αποτίμηση των 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, η οποία την έκανε την πιο πολύτιμη μη εισηγμένη start-up στην Ευρώπη, σε μόλις 6,7 δισ. δολάρια το 2022.
Μια εισαγωγή στο χρηματιστήριο θα σήμαινε περισσότερους ελέγχους για την Klarna.
Μπορεί η υπηρεσία να προσφέρει στους πελάτες πολύ χαμηλότερες χρεώσεις σε σχέση με τις πιστωτικές κάρτες, αλλά ομάδες καταναλωτών έχουν ασκήσει έντονη κριτική επειδή ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναλάβουν επιπλέον χρέη που συχνά δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά.
Το Γραφείο Οικονομικής Προστασίας των Καταναλωτών στις ΗΠΑ δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι ο κλάδος «Buy Now, Pay Later» θα πρέπει να ρυθμίζεται όπως οι πιστωτικές κάρτες, ενώ η κυβέρνηση των Εργατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να το αντιμετωπίσει ως καταναλωτική πίστη.
Τους πρώτους εννέα μήνες του 2024, η Klarna είχε οικονομικές απώλειες περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ.