Ο Πούτιν απειλεί το ΝΑΤΟ με πυρηνικό πόλεμο αν στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απηύθυνε σήμερα Πέμπτη την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους στην ελίτ της Ρωσίας, ενημερώνοντάς την για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις πυρηνικές δυνατότητες της χώρας, καθώς και για τη σχέση της με τη Δύση.
Ξεκινώντας την ομιλία του στο ρωσικό κοινοβούλιο τόνισε ότι «η Ρωσία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Δύση προσπαθεί να καταστρέψει τη Ρωσία εκ των έσω και τόνισε πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι πολίτες υποστήριξαν πριν από δύο χρόνια την απόφασή του να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.
«Σήμερα, που η πατρίδα μας υπερασπίζεται την κυριαρχία και την ασφάλειά της και προστατεύει τις ζωές των συμπατριωτών μας στο Ντονμπάς και τη Νοβοροσία (περιοχές της Ουκρανίας που η Μόσχα ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει), ο αποφασιστικός ρόλος σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα ανήκει στους πολίτες μας, στην ενότητά μας, στην αφοσίωση στην πατρίδα μας και στην ευθύνη για την τύχη της», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι «η ειδική στρατιωτική επιχείρηση υποστηρίχθηκε από την απόλυτη πλειοψηφία του ρωσικού λαού», ενώ τόνισε ότι «παρ' όλες τις δοκιμασίες και την πικρία των απωλειών, ο λαός είναι ανυποχώρητος σε αυτήν την επιλογή».
«Η Ρωσία έτοιμη για συνομιλίες με τις ΗΠΑ»
Εξάλλου, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη στρατηγική σταθερότητα, ωστόσο σημείωσε ότι η Ρωσία δεν θα συρθεί σε συνομιλίες.
Ανέφερε ακόμα ότι η χώρα του έχει χρησιμοποιήσει προηγμένα οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών πυραύλων Zircon, ενώ ισχυρίστηκε ότι κατέχει το στρατιωτικό πλεονέκτημα στην Ουκρανία.
Προειδοποίηση για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
Απευθυνόμενος στις χώρες του ΝΑΤΟ τόνισε ότι κινδυνεύουν με πυρηνική σύγκρουση αν στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η Ρωσία πρέπει να ενισχύσει τη δυτική στρατιωτική της περιφέρεια μετά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην ατλαντική συμμαχία.
Σημειώνεται ότι η Φινλανδία έχει μακρά χερσαία σύνορα με τη βορειοδυτική Ρωσία. Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι βασικοί Ευρωπαίοι σύμμαχοι ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι δεν σχεδιάζουν να στείλουν χερσαία στρατεύματα στην Ουκρανία, αφότου η Γαλλία υπαινίχθηκε ότι εξετάζεται τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο Πούτιν προειδοποίησε επίσης ότι όποιος προσπαθήσει να εισβάλει στη Ρωσία θα αντιμετωπίσει πιο σκληρές συνέπειες από ό,τι στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επειδή η χώρα διαθέτει πλέον όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους στο εχθρικό έδαφος.
FT: Απόρρητα αρχεία για τα κριτήρια της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών
Οι δυνάμεις της Ρωσίας έχουν προβάρει τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων σε πρώιμο στάδιο σύγκρουσης με μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη, σύμφωνα με τα ρωσικά στρατιωτικά αρχεία που διέρρευσαν και περιλαμβάνουν σενάρια εκπαίδευσης για μια εισβολή από την Κίνα.
Τα απόρρητα έγγραφα, τα οποία είδαν οι Financial Times, περιγράφουν ένα όριο για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων που είναι χαμηλότερο από αυτό που η Ρωσία έχει ποτέ παραδεχτεί δημοσίως, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες που εξέτασαν και επαλήθευσαν τα έγγραφα. Πρόκειται για 29 απόρρητα ρωσικά στρατιωτικά αρχεία που συντάχθηκαν μεταξύ 2008 και 2014.
Τα κριτήρια που συνθέτουν το σύγχρονο ρωσικό δόγμα για τη χρήση πυρηνικών όπλων είναι:
- προσγείωση του εχθρού στο έδαφος της Ρωσίας ·
- η ήττα των μονάδων που αναπτύχθηκαν στα σύνορα·
- μια επικείμενη επίθεση από τον εχθρό χρησιμοποιώντας συμβατικά όπλα.
Άλλες πιθανές συνθήκες περιλαμβάνουν την καταστροφή του 30% των ρωσικών επιθετικών πυρηνικών υποβρυχίων, τριών ή περισσότερων καταδρομικών, τριών αεροδρομίων ή ταυτόχρονης επίθεσης στα κύρια και εφεδρικά παράκτια κέντρα διοίκησης.