Αυτά είναι τα σενάρια που μπορούν να κάνουν τον Πούτιν να «πατήσει το κουμπί»
Παγκόσμια ανησυχία επικρατεί μετά την ευθεία απειλή του Βλαντίμιρ Πούτιν για πυρηνικό πόλεμο σε περίπτωση που χώρες του ΝΑΤΟ στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία. Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι όποιος προσπαθήσει να εισβάλει στη Ρωσία θα αντιμετωπίσει πιο σκληρές συνέπειες από ό,τι στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επειδή η χώρα διαθέτει πλέον όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους στο εχθρικό έδαφος.
Οι ηγέτες σε όλο τον πλανήτη ανησυχούν καθώς θεωρούν πως οι προειδοποιήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν αποτελούν «κούφια λόγια» αλλά πραγματικές απειλές που μπορούν να οδηγήσουν σε μία ανεξέλεγκτη κλιμάκωση σε περίπτωση εμπλοκής ΝΑΤΟϊκής χώρας στον πόλεμο που είναι σε εξέλιξη στην Ουκρανία.
Την ίδια ώρα, οι Financial Times έχουν δώσει στο φως της δημοσιότητας απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα, στα οποία περιγράφεται όχι μόνο το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας -που περιλαμβάνει χρήση ατομικών όπλων σε περίπτωση απειλής του ρωσικού εδάφους- αλλά και ποια κριτήρια θα έπρεπε να τηρηθούν σε περίπτωση πυρηνικής εμπλοκής.
Ειδικότερα, στα στρατιωτικά έγγραφα που διέρρευσαν περιγράφεται το δόγμα της Ρωσίας για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων των ελάχιστων κριτηρίων για τη χρήση τους.
Τα τακτικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας έχουν σχεδιαστεί για χρήση στο πεδίο της μάχης στην Ευρώπη και την Ασία και έχουν πιο περιορισμένη εμβέλεια σε σύγκριση με τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, τα οποία θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και τις ΗΠΑ.
Τα κριτήρια για ένα ρωσικό πυρηνικό πλήγμα
Οι 29 ρωσικοί στρατιωτικοί φάκελοι, οι οποίοι χρονολογούνται μεταξύ 2008 και 2014, υποδεικνύουν ένα όριο «χαμηλότερο από αυτό που έχει παραδεχτεί ποτέ δημόσια η Ρωσία, σύμφωνα με ειδικούς που εξέτασαν και επαλήθευσαν τα έγγραφα», αναφέρουν οι FT.
Τα κριτήρια κυμαίνονται «από μια εχθρική εισβολή στο ρωσικό έδαφος έως πιο συγκεκριμένα σενάρια, όπως η καταστροφή του 20% των υποβρύχιων στρατηγικών βαλλιστικών πυραύλων της Ρωσίας».
Η καταστροφή τριών ή περισσότερων μεγάλων πολεμικών πλοίων επιφανείας, τριών αεροδρομίων, του 30% των πυρηνοκίνητων επιθετικών υποβρυχίων της ή «ταυτόχρονο χτύπημα σε κύρια και εφεδρικά παράκτια κέντρα διοίκησης» αναφέρονται επίσης ως πιθανές συνθήκες για πυρηνικό χτύπημα.
Πούτιν: Δεν εμπιστεύεται ούτε την Κίνα
Τα έγγραφα δείχνουν επίσης μια δυσπιστία προς την Κίνα, παρά τους ολοένα και πιο στενούς δεσμούς μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου. Το υλικό δείχνει ότι η ανατολική στρατιωτική περιφέρεια της Ρωσίας διεξήγαγε ασκήσεις που προέβλεπαν μια υποθετική επίθεση από την Κίνα.
Η Μόσχα μπορεί να φοβάται ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τη στρατιωτική του εστίαση προς τη Δύση και να εξαπολύσει επίθεση για να κερδίσει έδαφος στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας, αναφέρουν οι FT.
Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, η Ρωσία συνεχίζει να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Κίνα, πραγματοποιώντας γυμνάσια τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο του 2023 σε περιοχές που συνορεύουν με την Κίνα, χρησιμοποιώντας πυραύλους με πυρηνική ικανότητα.