Μακρόν: Σε ευρωπαϊκό έδαφος ο πόλεμος - Χωρίς όριο ο Πούτιν, απειλεί με πυρηνικά
«Ποιος ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία; Ποιος απειλεί με πυρηνικά όπλα; Ας ξεκαθαρίσουμε τι συμβαίνει στην Ευρώπη» είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτός ο πόλεμος μας επηρεάζει. Ποτέ δεν θέλουμε να δούμε τα πράγματα όπως είναι, αλλά πρέπει να είμαστε διαυγείς. Εδώ και δύο χρόνια επαναλαμβάνουμε: ο πόλεμος επέστρεψε στο ευρωπαϊκό έδαφος» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν σε δραματικές δηλώσεις του που ανάρτησε στο Χ, την Τρίτη.
«Είναι ο δικός μας πόλεμος ή δεν είναι ο δικός μας πόλεμος; Μπορούμε να απομακρυνθούμε, να θεωρήσουμε ότι τα πράγματα μπορούν να συνεχίσουν να εξελίσσονται; Δεν το νομίζω. Είναι μια στρατηγική αφύπνιση. Πρέπει να έχουμε πλήρη διαύγεια για την πραγματικότητα της κατάστασης στην Ευρώπη. Για τους κινδύνους που διακυβεύονται. Είμαι πεπεισμένος ότι η σαφήνεια αυτών των δηλώσεων είναι αυτό που χρειαζόταν η Ευρώπη. Αλλά θα πρέπει να ρωτήσετε τον Πούτιν τι είναι διατεθειμένος να κάνει. Ποιος ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία; Ο Πούτιν. Ποιος απειλεί με πυρηνικά όπλα; Ο Πούτιν», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.
«Όλοι στρέφονται σε αυτόν για να μάθουν ποια είναι τα στρατηγικά του όρια. Αλλά αν κάθε μέρα εξηγούμε ποια είναι τα όριά μας σε κάποιον που δεν έχει κανένα και ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, μπορώ να σας πω ότι το πνεύμα της ήττας παραμονεύει εκεί έξω» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Χάσμα με τη Γερμανία
Είχε προηγηθεί νωρίτερα την Τρίτη, τοποθέτηση του Μακρόν, από την Πράγα όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τσεχίας Πετρ Πάβελ, ότι θεώρησε «αναγκαίο» να δώσει μια ώθηση στους συμμάχους της Ουκρανίας, τους οποίους κάλεσε «να μην δειλιάζουν» απέναντι σε μια «ασταμάτητη» Ρωσία.
Ακόμη, είπε ότι «αναλαμβάνει την ευθύνη» για τις πρόσφατες, αμφιλεγόμενες δηλώσεις του περί αποστολής Δυτικών στρατευμάτων στην εμπόλεμη Ουκρανία.
Οι δηλώσεις του Μακρόν δεν άρεσαν στη Γερμανία, μετά και τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού για το θέμα της Ουκρανίας. «Δεν χρειαζόμαστε […] συζητήσεις για το αν έχουμε περισσότερο ή λιγότερο θάρρος. Αυτό δεν βοηθά πραγματικά στην επίλυση των προβλημάτων» της Ουκρανίας, αντέδρασε ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.
Όσον αφορά την αποστολή στρατιωτών, οι περισσότερες χώρες της Δύσης έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν εξετάζουν ένα τέτοιο σενάριο.
Βεβαίως και στη Γερμανία υπάρχει κρίση αφού μπορεί ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς να επιμένει πως δεν θα σταλούν πύραυλοι Τάουρους στην Ουκρανία, διαφορετική άποψη εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. «Έχω πει ξανά, ότι θα πρέπει να πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε για την αμυντική ενίσχυση της Ουκρανίας» ανέφερε.
Αντιδρούν οι ΗΠΑ
«Δεν ζήτησε ποτέ ξένα στρατεύματα να πολεμήσουν για τη χώρα του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι», τόνισε την Τρίτη (5/3) ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, όταν ρωτήθηκε για τις πρόσφατες εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, περί συμμετοχής νατοϊκού στρατού στον πόλεμο.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος ήταν κάθετος ως προς αυτό. «Δεν θα υπάρξουν Αμερικανοί στρατιώτες στο έδαφος της Ουκρανίας. Ξέρετε γιατί; Δεν ζητάει αυτό ο πρόεδρος Ζελένσκι. Ζητάει εργαλεία και δυνατότητες. Δεν ζήτησε ποτέ να πολεμήσουν για τη χώρα του ξένοι στρατιώτες», επεσήμανε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.