Δύο σημαντικοί λόγοι για να τρώμε περισσότερα αυγά
Τα αυγά έχουν συνοδευτεί κατά καιρούς από διάφορους μύθους.
Tη δεκαετία του 1960, τα αυγά και ιδιαίτερα οι κρόκοι, θεωρήθηκαν υπεύθυνα για την αύξηση της διατροφικής χοληστερόλης.
Μάλιστα η American Heart Association συνιστούσε το 1961 να διατηρούμε τη συνολική μας κατανάλωση χοληστερόλης στα 300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, πράγμα που απαγόρευε την κατανάλωση πολλών αυγών αφού, μόνο δύο κρόκοι έχουν 200 mg ο καθένας.
Τα πράγματα πλέον, έχουν αλλάξει καθώς οι επίσημες διατροφικές οδηγίες αναθεωρήθηκαν και η διατροφική χοληστερόλη δεν θεωρείται πλέον ότι επηρεάζει τη χοληστερόλη του σώματος, με αποτέλεσμα την κατάρριψη του μύθου ότι τα αυγά την αυξάνουν.
Γιατί όμως θεωρείται καλό το να τρώτε αυγά;
- Η πρωτεΐνη του αυγού είναι εξαιρετικά εύπεπτη και εξαιρετική πηγή απαραίτητων αμινοξέων. Ένα από αυτά τα σημαντικά απαραίτητα αμινοξέα είναι η λευκίνη, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στις μεταβολικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης των σακχάρων στο αίμα, της πρωτεϊνικής σύνθεσης και της επιδιόρθωσης των ιστών. Τα αυγά έχουν περίπου 1,09 γραμμάρια λευκίνης ανά μερίδα 100 γραμμαρίων, γεγονός που τα καθιστά εύκολη πηγή αυτού του ζωτικού δομικού στοιχείου πρωτεΐνης.
- Συμβάλουν στη συνολική υγεία των ματιών, επειδή τα αντιοξειδωτικά που λαμβάνετε από την κατανάλωση των αυγών μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και σας προσφέρουν μια υγιή δόση βιταμίνης Α - η ανεπάρκεια της οποίας είναι η πιο κοινή αιτία τύφλωση στον κόσμο.
Φυσικά και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει το «παν μέτρον άριστον», όπως και σε όλα σχεδόν στη ζωή!