Πώς να φτιάξετε την πιο νόστιμη ζεστή σοκολάτα - Τα οφέλη μιας αχνιστής κούπας
Η ζεστή σοκολάτα είναι η απόλυτη «παρηγοριά» τις κρύες ημέρες του χειμώνα.
Το αγαπημένο ρόφημα ταιριάζει απόλυτα με τις ημέρες των γιορτών που πλησιάζουν, καθώς συνδέεται στο μυαλό μας με χαλαρωτικές στιγμές μπροστά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο και το αναμμένο τζάκι.
Εκτός όμως από θαλπωρή, η ζεστή σοκολάτα έχει και άλλα οφέλη για την υγεία μας.
Τα οφέλη μιας ζεστής κούπας σοκολάτα
Οι ευεργετικές ιδιότητες του αγαπημένου ροφήματος είναι πολλές. Θεωρείται αγχολυτικό, τονωτικό, δίνει ενέργεια και δημιουργεί αίσθημα ευφορίας.
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να θεωρούν τη σοκολάτα θεραπευτική, όταν αισθάνονται κακοδιάθετοι, κουρασμένοι ή λυπημένοι. Η απάντηση κρύβεται στην αυξημένη περιεκτικότητά της σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και τρυπτοφάνη.
Η τρυπτοφάνη, είναι ένα αμινοξύ που αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης. Πρόκειται για έναν νευροδιαβιβαστή, ο οποίος στέλνει ένα σήμα που προκαλεί την ευτυχία στο νευρικό σύστημα, για αυτό και η κατανάλωση σοκολάτας δημιουργεί ένα αίσθημα ευφορίας μειώνοντας ταυτόχρονα το άγχος.
Επιπλέον, συνεισφέρει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλη, στην πρόληψη της γνωστικής παρακμής αλλά και στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων. Είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά ενώ αποτελεί πηγή θρεπτικών συστατικών.
Πως να φτιάξετε την πιο νόστιμη ζεστή σοκολάτα
Υπάρχουν πολλές συνταγές που μπορείτε να ακολουθήσετε. Εμείς σας προτείνουμε μια πλούσια σε γεύση και πηχτή σε υφή ενώ εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε και μπαχαρικά, ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις.
Υλικά
- 100 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα 60%.
- 75 γρ πικρό κακάο
- 40 γρ. ζάχαρη από το ζαχαροκάλαμο
- 100 γρ. λευκή ζάχαρη
- 125 γρ. άμυλο πατάτας
Εκτέλεση
Βάζουμε τη σοκολάτα σε ένα μίξερ μαζί με το άμυλο, το κακάο, τη λευκή ζάχαρη και τη ζάχαρη από το ζαχαροκάλαμο και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή σκόνη. Για να ετοιμάσουμε τη ζεστή σοκολάτα, βάζουμε 2 μεγάλες κουταλιές από το μείγμα (40 γρ.) σε μια κατσαρόλα με 200 ml γάλα. Ανακατεύουμε και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει. Σερβίρουμε τη ζεστή σοκολάτα σε φλιτζάνι συνοδευόμενη από τη σαντιγί.
Μπορείτε να «πειράξετε» τη συνταγή σας, προσθέτοντας ένα από τα παρακάτω μπαχαρικά:
- γλυκό πιπέρι,
- πάπρικα,
- καυτερό τσίλι,
- μαύρο πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
- κανέλα
ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.