Πως να φτιάξετε τα πιο νόστιμα χριστουγεννιάτικα μπισκότα «Σαμπούκας»
Τα Χριστούγεννα τα γλυκά έχουν την τιμητική τους.
Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, μπισκότα «στολίζουν» το γιορτινό τραπέζι και βάζουν σε πειρασμό τους καλεσμένους.
Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν εκατοντάδες συνταγές για κάθε είδους λιχουδιά αλλά τα συγκεκριμένα μπισκότα με άρωμα Σαμπούκας θα ξετρελάνουν τους καλεσμένους σας, μικρούς και μεγάλους.
Υλικά
- 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλιά baking powder
- λίγο αλάτι
- 300 γρ κουβερτούρα
- 1/4 κούπας βούτυρο
- 2 κουταλιές σούπας στιγμιαίο καφέ
- 2 κουταλιές νερό 2 αυγά 1/2 κούπα λικέρ Σαμπούκας
- 1/2 κούπα ζάχαρη
- ζάχαρη άχνη.
Εκτέλεση
Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα και το βούτυρο.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά, τη ζάχαρη και ρίχνουμε σιγά μέσα τη σοκολάτα και τα υπόλοιπα υλικά.
Βάζουμε την ζύμη με το μπολ στο ψυγείο για 1 ώρα.
Παίρνουμε από την ζύμη μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού και τα βουτάμε στη ζάχαρη άχνη.
Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στον αέρα στους 180 βαθμούς για 12-15'.
Η ιστορία των μπισκότων
Ξεκίνησαν ως η απαραίτητη «ξηρά» τροφή για στρατιώτες, ναυτικούς και ταξιδιώτες, που εµπλουτισµένη µε µέλι και ξηρούς καρπούς, τους έδινε την απαραίτητη ενέργεια. Ως ξηρά τροφή, όµως, έπρεπε να ψηθεί πολύ και καλά για να µην µουχλιάζει και να διατηρείται περισσότερο.
Γι’ αυτό τα έψηναν δύο φορές –εξ ου και το όνοµα «διπυρίτης άρτος» και «biscotus» (bis=δύο, coquere=ψήνω)– ήταν δηλαδή διπλοφουρνιστά. Έλληνες και Ρωµαίοι τα εµπλούτιζαν µε ξερά φρούτα, οι Αιγύπτιοι µε κεχρί, οι Κινέζοι τα έφτιαχναν με αλεύρι από ρύζι και σουσάµι και οι Πέρσες προσέθεταν µπαχαρικά.
Σηµαντικός σταθµός στην ιστορία τους ήταν ο18ος αιώνας, ο κατά πολλούς «λαίµαργος αιώνας», όπου η ζύµη τους εµπλουτίστηκε κυρίως µε ζάχαρη και σοκολάτα (µέχρι τη βιοµηχανική επανάσταση, το µέλι κρατούσε τα ηνία και η σοκολάτα –η «τροφή των θεών» των Μάγια– δεν ήταν µαζικής παραγωγής) και µαζί µε βούτυρο, κρέµες, φρούτα, µεταµορφώθηκαν σε γαλλικά «πτι-φουρ» και «πτι-µπερ» και σε αγγλικά γλυκίσµατα, απαραίτητα συνοδευτικά για το τσάι.
Ειδικότερα όμως, τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα έχουν και μια ωραία ιστορία που τα συνοδεύει.
Όπως τα τζίντζερμπρεντ με το ανθρωπόμορφο σχήμα, που μάλλον οφείλεται στη βασίλισσα Ελισάβετ Α ́, η οποία τα σέρβιρε σε ξένους αξιωματούχους.
Λέγεται ότι στην Ευρώπη τα έφερε το 992 μ.Χ. ο Αρμένιος μοναχός Γρηγόριος της Νικόπολης, ο οποίος έζησε στο Bondaroy στη βόρεια-κεντρική Γαλλία κι εκεί δίδαξε στους Γάλλους την τέχνη του τζίντζερμπρεντ.