Η απόλυτη χριστουγεννιάτικη λιχουδιά: Πώς θα φτιάξετε τα πιο λαχταριστά gingerbread μπισκότα
Είτε για συνοδευτικό με τον πρωινό καφέ σου, είτε για δώρο σε ένα φιλικό σπίτι, τα μπισκότα gingerbread ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους.
Μυρωδάτα, τραγανά, και γεμάτα χριστουγεννιάτικη μαγεία!
Τα κουλουράκια gingerbread δεν είναι απλώς ένα γλύκισμα, είναι η απόλυτη συνταγή για να μπεις στο γιορτινό κλίμα και να γεμίσεις το σπίτι με αρώματα. Είτε για συνοδευτικό με τον πρωινό καφέ σου, είτε για δώρο σε ένα φιλικό σπίτι, τα μπισκότα gingerbread ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους.
Εδώ θα βρεις τη συνταγή για τα πιο λαχταριστά μπισκότα!
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 3 1/2 φλιτζάνια (440 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 3/4 φλιτζανιού (170 γρ.) βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/2 φλιτζάνι (100 γρ.) καστανή ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι (120 ml) μελάσα
- 1 μεγάλο αυγό
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για το γλάσο διακόσμησης:
- 1 φλιτζάνι (120 γρ.) άχνη ζάχαρη
- 1-2 κουταλιές της σούπας γάλα ή νερό
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Προετοιμασία της ζύμης:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι, και τα μπαχαρικά (τζίντζερ, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο).
- Σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρεμώδη.
- Προσθέστε τη μελάσα, το αυγό και τη βανίλια, και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν καλά.
- Ρίξτε σταδιακά το μείγμα του αλευριού στο υγρό μείγμα και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
- Τυλίξτε τη ζύμη σε μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες (ή όλη τη νύχτα).
Ψήσιμο
Για το σωστό ψήσιμο:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175°C και στρώστε λαδόκολλα σε δύο ταψιά.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίξτε τη ζύμη σε πάχος περίπου 5 χιλιοστά.
- Κόψτε τα μπισκότα σε διάφορα σχήματα χρησιμοποιώντας κουπάτ (ανθρωπάκια, αστεράκια, δεντράκια κ.λπ.).
- Τοποθετήστε τα μπισκότα στα ταψιά, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους.
- Ψήστε για 8-10 λεπτά ή μέχρι οι άκρες να αρχίσουν να χρυσίζουν ελαφρώς. Αφήστε τα να κρυώσουν τελείως πριν τη διακόσμηση.
Προετοιμασία του γλάσου
Για το γλάσο των μπισκότων:
- Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε την άχνη ζάχαρη με το γάλα (ή το νερό) και τη βανίλια μέχρι να έχετε ένα λείο γλάσο.
- Μεταφέρετε το γλάσο σε κορνέ ή μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με μικρή μύτη και διακοσμήστε τα μπισκότα όπως επιθυμείτε.
Μυστικά για καλύτερο αποτέλεσμα
Αν θέλετε τα μπισκότα να είναι πιο μαλακά, ψήστε τα για 7-8 λεπτά. Για πιο τραγανά, αφήστε τα για 10-12 λεπτά.
Φυλάξτε τα μπισκότα σε αεροστεγές δοχείο για έως και μία εβδομάδα.
Μπορείτε να χρωματίσετε το γλάσο με βρώσιμες χρωστικές για πιο παιχνιδιάρικα σχέδια.
Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!