Πώς να φτιάξετε pancakes με συνταγή απευθείας από την Αρχαία Ελλάδα
Τα γραπτά κείμενα που έχουμε από την Αρχαία Ελλάδα δεν περιορίζονται μόνο σε δοκίμια, λογοτεχνικά έργα και επιστημονικές θεωρίες αλλά και συνταγές που οι προγονοί μας απολάμβαναν σε διαφορετικές περιστάσεις της κοινωνικής τους ζωής.
Μια από τις αγαπημένες όπως φαίνεται, συνταγές των αρχαίων ημών προγόνων ήταν οι τηγανίτες που μοιάζουν αρκετά με τα σημερινά pancakes, τις οποίες μάλιστα, κατανάλωναν στο πρωινό τους.
H συνταγή αυτή που διασώζεται μέχρι σήμερα, προέρχεται από έναν πολύ γνωστό γιατρό και φιλόσοφο, τον Γαληνό.
Mάλιστα, αυτή η συνταγή πηγαίνει ακόμα πιο πίσω, καθώς έχουμε αναφορές από τον Έλληνα ποιητή Ιππόνακα (που έζησε τον 6ο αιώνα π.Χ), δηλαδή αιώνες πριν τον Περικλή, και αναφέρεται σε κάτι που μοιάζει επίσης πολύ με pancakes.
«Βάζεις λάδι σε ένα τηγάνι, πάνω σε άκαπνη φωτιά, και όταν ζεσταθεί, βάζεις αλεύρι σιταριού, το αναμειγνύεις με νερό και το απλώνεις πάνω στο τηγάνι. Πολύ γρήγορα αυτό τηγανίζεται στο λάδι, στρώνει και πήζει σαν φρέσκο τυρί», λέει ο Γαληνός στην πραγματεία του περί τροφίμων. Στη συνέχεια, προτείνει να γυρίσεις να το αναποδογυρίσεις δύο-τρεις φορές (σαν ομελέτα) και στο τέλος να ρίξεις επάνω μέλι και θαλασσινό αλάτι.
Οι τηγανίτες αυτές πρέπει να ήταν αρκετά πιο λεπτές από τα σημερινά pancakes και συχνά περιείχαν, εκτός από μέλι και αλάτι, ψημένο σουσάμι.
Ακόμη και το Βρετανικό Μουσείο, έχει προσαρμόσει τη συγκεκριμένη συνταγή και την προτείνει στο κοινό, χρησιμοποιώντας περισσότερο σημερινούς όρους.
Συνταγή για 4 άτομα
Υλικά
120 γραμ. Αλεύρι
225ml νερό
2 κουταλιές μέλι
Λάδι για τηγάνισμα
1 κουταλιά σουσάμι
Εκτέλεση
Ανακατεύομε το αλεύρι, το νερό και μια κουταλιά της σούπας μέλι μαζί σε ένα κουρκούτι. Ζεσταίνουμε δύο κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα τηγάνι και ρίχνουμε το ένα τέταρτο από το μείγμα. Όταν δέσει, το γυρίζουμε δύο ή τρεις φορές για να πάρει ένα ομοιόμορφο χρώμα. Μαγειρέψτε άλλες τρεις τηγανίτες με τον ίδιο τρόπο. Σερβίρουμε και τις τέσσερις τηγανίτες ζεστές με το υπόλοιπο μέλι περιχυμένο και πασπαλισμένο με σουσάμι.
Αν προσθέσετε σε αυτό και μία πρέζα αλάτι, τότε θα έχετε επακριβώς και πολύ γρήγορα το πρωινό των Αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων το οποίο φαίνεται μάλιστα να πωλούνταν και στην Αγορά ως streetfood!
Η συνταγή σύμφωνα με τον Γαληνό
«Ας βρούμε χρόνο να μιλήσουμε για άλλα κέικ, αυτά που φτιάχνονται με αλεύρι σίτου. Οι τεγανίτες, όπως τους λέμε, γίνονται απλά με λάδι. Το λάδι το βάζουμε σε τηγάνι που στηρίζεται σε άκαπνη φωτιά και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το αλεύρι σίτου, ανακατεμένο με άφθονο νερό. Γρήγορα, καθώς τηγανίζεται στο λάδι, πήζει και πήζει όπως το φρέσκο τυρί που δένει στα καλάθια. Και σε αυτό το σημείο οι μάγειρες το γυρίζουν, βάζοντας την ορατή πλευρά από κάτω, δίπλα στο τηγάνι, και φέρνοντας την αρκετά τηγανισμένη πλευρά, που ήταν στην αρχή από κάτω, επάνω στην κορυφή, και όταν σφίξει η κάτω, την ξαναγυρίζουν άλλη μια δύο ή ίσως τρεις φορές μέχρι να πιστέψουν ότι είναι όλα εξίσου ψημένα. Άλλοι το ανακατεύουν με μέλι και άλλοι πάλι με θαλασσινό αλάτι».
Γαληνός, Περί των ιδιοτήτων των τροφίμων 1, 3.