Μυστικά για τέλεια φανουρόπιτα - Η συνταγή που δεν «χάνει» ποτέ
Η φανουρόπιτα, είναι ένα νηστίσιμο κέικ, που το φτιάχνουμε προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου που η μνήμη του τιμάται στις 27 Αυγούστου.
Η φανουρόπιτα είναι ένα κέικ που μπορείτε να φτιάξετε οποιαδήποτε στιγμή μέσα στον χρόνο... ειδικά αν έχετε χάσει κάτι. Ο Άγιος Φανούριος είναι ο κατ’ εξοχήν άγιος που μπορεί να βοηθήσει στην «φανέρωση» οποιουδήποτε χαμένου αντικειμένου. Συναφής με τη δοξασία αυτή είναι και η παλαιότερη πίστη ότι ο Άγιος Φανούριος «φανερώνει» στις κοπέλες τον άνδρα που θα παντρευτούν.
Πολλές φανουρόπιτες φτιάχνονται κατά την ημέρα της εορτής του Αγίου, ως ευχαριστήρια προσφορά προς αυτόν ή ως ένα είδος προληπτικής αίτησης βοηθείας για μελλοντικές απώλειες.
Απλά tips για αφράτη φανουρόπιτα
Η παραδοσιακή συνταγή της φανουρόπιτας περιέχει 7 ή 9 υλικά και οι αριθμοί συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας καθώς και τα τάγματα των αγγέλων. Ωστόσο υπάρχουν συνταγές και με 11 υλικά.
Για να βγει η φανουρόπιτα αφράτη, αναμείξτε 50% ελαιόλαδο και 50% σπορέλαιο ( ή ηλιέλαιο)
Προσθέστε στο τέλος το αλεύρι ανακατεύοντας λίγο και καλά. Για να μην τρίβεται η φανουρόπιτα πρέπει να δέσει καλά η ζάχαρη με το αλεύρι. Αν πάλι δεν θέλετε να είναι νηστίσιμη, προσθέτετε στο μείγμα αβγά.
Οι ξηροί καρποί προστίθενται μετά το αλεύρι (αφού το έχετε ανακατέψει πρώτα). Επίσης, τα καρύδια μπορείτε και να τα αλέσετε μέχρι να γίνουν σκόνη.
Η φανουρόπιτα θέλει καλό ψήσιμο, για τουλάχιστον μία ώρα (ίσως και λίγο παραπάνω ανάλογα με τον φούρνο).
Μην ανοίγετε τον φούρνο όταν ψήνεται η φανουρόπιτα.