Πώς η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη
Πριν από δεκαετίες, πολλοί ήταν οι επιστήμονες που πίστευαν ότι η κατανάλωση καφέ ήταν επιβλαβής για την υγεία, αλλά ο καφές γνώρισε μια αξιοσημείωτη ανατροπή.
Μελέτη στη μελέτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ενός ή δύο φλιτζανιών καφέ καθημερινά - είτε με καφεΐνη είτε χωρίς καφεΐνη - μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής σας και να μειώσει τον κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα είναι ότι όσοι πίνουν καφέ είναι λιγότερο επιρρεπείς στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.
Πολλές μεγάλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που πίνουν τρία έως τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν περίπου 25 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε σύγκριση με άτομα που πίνουν λίγο ή καθόλου καφέ. Η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη μειώνεται περίπου κατά 6 τοις εκατό για κάθε φλιτζάνι καφέ που καταναλώνετε καθημερινά - αλλά μόνο μέχρι περίπου έξι φλιτζάνια.
Πολλές από τις μελέτες για τον καφέ και την υγεία συνοδεύονται από μια σημαντική προειδοποίηση. Συνήθως είναι μεγάλες μελέτες παρατήρησης, οι οποίες δείχνουν συσχετίσεις - όχι αιτία και αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό ότι κάτι άλλο θα μπορούσε να εξηγήσει τα ευρήματα. Ίσως όσοι πίνουν καφέ είναι επίσης πιο πιθανό να ασκούνται περισσότερο, να πίνουν λιγότερο αλκοόλ, να τρώνε πιο υγιεινές δίαιτες ή να ακολουθούν άλλες συνήθειες που ενισχύουν την υγεία τους.
Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι να πιστεύουμε ότι τα ευρήματα δεν αποτελούν αντικατοπτρισμό των παραπάνω συνηθειών.
Η προστατευτική δράση του καφέ κατά του διαβήτη εντοπίζεται ακόμη και όταν οι επιστήμονες λαμβάνουν υπόψη αυτές τις άλλες παραμέτρους του τρόπου ζωής. Το αποτέλεσμα έχει βρεθεί σε δεκάδες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία. Έχει βρεθεί σε γυναίκες και άνδρες, σε νέους και ηλικιωμένους, σε καπνιστές και μη καπνιστές και σε άτομα με και χωρίς παχυσαρκία.
Οι ερευνητές έχουν επίσης δείξει ότι ο κίνδυνος αυξάνεται και μειώνεται με τις αλλαγές στην κατανάλωση καφέ. Σε μελέτες που παρακολούθησαν χιλιάδες άνδρες και γυναίκες για δύο δεκαετίες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όταν τα άτομα που καταναλώνουν καφέ αύξησαν την κατανάλωση καφέ κατά ένα ή δύο επιπλέον φλιτζάνια την ημέρα, ο κίνδυνος διαβήτη μειώθηκε κατά 11%. Αλλά όταν οι άνθρωποι μείωσαν την κατανάλωση καφέ κατά την ίδια περίπου ποσότητα, η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη αυξήθηκε κατά 17%. Οι επιστήμονες δεν είδαν το ίδιο αποτέλεσμα όταν εξέτασαν τις αλλαγές στην κατανάλωση τσαγιού.
Καφές, το υγρό λαχανικό
Ο καφές είναι μια πλούσια πηγή πολυφαινολών - ενώσεις σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άλλα φυτά που είναι γνωστό ότι προσφέρουν οφέλη για την υγεία.
Ένα φλιτζάνι καφέ περιέχει περίπου τη διπλάσια συγκέντρωση πολυφαινολών που περιέχονται σε ένα φλιτζάνι πράσινο ή μαύρο τσάι. «Υπάρχουν εκατοντάδες φυτοχημικά στον καφέ», είπε ο van Dam.
Ένα φλιτζάνι καφέ περιέχει επίσης φυτικές ίνες — έως και 1,8 γραμμάρια, ή περίπου τη μισή ποσότητα που θα βρείτε σε μία μερίδα μπρόκολου.
Ο καφές από πολλές απόψεις μοιάζει με ένα υγρό λαχανικό, είπε ο Hubert Kolb, επισκέπτης επιστήμονας στο Δυτικογερμανικό Κέντρο Διαβήτη και Υγείας στο Ντίσελντορφ που μελετά τις επιπτώσεις του καφέ στην υγεία.
«Μια βοήθεια των λαχανικών είναι ένα μικρό φλιτζάνι καφέ, αν συγκρίνετε τις ποσότητες πολυφαινολών που περιέχουν», πρόσθεσε.