Ανησυχίες στις ΗΠΑ για την ασφάλεια του καφέ χωρίς καφεΐνη
Για όσους αποφεύγουν την καφεΐνη, ο καφές χωρίς καφεΐνη φαίνεται να είναι μία ασφαλής επιλογή. Ωστόσο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάποιες ομάδες ακτιβιστών για την υγιεινή διατροφή απηύθυναν αίτημα στην Επιτροπή για την Ασφάλεια των Φαρμάκων και των Τροφίμων να απαγορεύσει μία χημική ουσία που χρησιμοποιείται για να εξαλειφθεί η καφεΐνη από τον καφέ, με την αιτιολογία ότι είναι καρκινογόνα.
Πρόκειται για την χλωρική μεθυλένη, μία άχρωμη ουσία που χρησιμοποιείται σε βιομηχανικές εφαρμογές, όπως για παράδειγμα την αφαίρεση χρωμάτων, την φαρμακευτική παραγωγή, καθώς και τον καθαρισμό και την απολίπανση μετάλλων και άλλες.
Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η συγκεκριμένη ουσία είναι καρκινογόνα, σύμφωνα με πολλούς διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ήδη οι αρμόδιες αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει να ερευνούν το θέμα από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι «εκτός του ότι είναι καρκινογόνα, η χλωρική μεθυλένη μπορεί να δημιουργήσει και άλλα προβλήματα υγείας, όπως ηπατική τοξικότητα και, αν εκτεθεί κανείς σε υψηλότερες δόσεις, νευρολογικά προβλήματα».
Ανάγκη για νέα στοιχεία
Η τοξικότητα της ουσίας έκανε την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος να προχωρήσει σε απαγόρευση στις βαφές το 2019. Ενώ το 2023 πρότεινε την απαγόρευση της πώλησής της για πολλές βιομηχανικές και εμπορικές χρήσεις.
Ωστόσο, όσον αφορά τα τρόφιμα, η αρμοδιότητα ανήκει στον FDA, την Ομοσπονδιακή Επιτροπή για την Ασφάλεια των Φαρμάκων και των Τροφίμων, η οποία προς το παρόν μελετά τις προσφυγές που έχουν γίνει και δεν σχολιάζει, πριν βγουν τα σχετικά αποτελέσματα, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου.
Πάντως, όσον αφορά τη συγκεκριμένη ουσία και τη χρήση της στους καφέδες, η παλαιότερη απόφαση ήταν θετική, με την προϋπόθεση η χλωρική μεθυλένη να μην ξεπερνά τα δέκα μέρη ανά εκατομμύριο, δηλαδή το 0,001%.
Όμως, η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος απαντά ότι τα στοιχεία αυτά ελήφθησαν πριν από δεκαετίες και είναι πλέον ξεπερασμένα, οπότε ο FDA θα πρέπει να επανεξετάσει τη χρήση της ουσίας. Άλλωστε, στα στοιχεία θα πρέπει να προσμετρηθεί το γεγονός ότι πλέον οι ποσότητες των ροφημάτων – και ειδικά των καφέδων – είναι αισθητά μεγαλύτερες σε σχέση με παλαιότερα.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με ειδικούς, οι έρευνες σχετικά με το τι μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα όσον αφορά την κατανάλωση τοξικών ουσιών εξελίσσεται διαρκώς, οπότε θα πρέπει να ενημερώνονται και οι οδηγίες των αρμόδιων οργανισμών.
Επίσης, μεγάλες αλυσίδες καφές, όπως τα Starbucks, χρησιμοποιούν διάφορες διαδικασίες για να αφαιρέσουν την καφεΐνη από τον καφέ, που δεν περιλαμβάνουν απαραίτητα χημικά, αλλά γίνονται με φυσικό τρόπο.