Πώς άλλαξαν στάση οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας απέναντι στον Τραμπ
Ο Τραμπ ορκίζεται Πρόεδρος και πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι θα παρευρεθούν στην τελετή, μεταξύ των οποίων ο Έλον Μασκ, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και πολλοί άλλοι.
Ηγετικές φυσιογνωμίες από τον κόσμο των επιχειρήσεων φέρονται στον Ντόναλντ Τραμπ πολύ διαφορετικά σε σχέση με πριν από οκτώ χρόνια όταν μπήκε για πρώτη φορά στο Λευκό Οίκο.
Ο Τραμπ ορκίζεται σήμερα Πρόεδρος και πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι θα παρευρεθούν στην τελετή. Μεταξύ τους ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, αλλά και του Tik Tok. Επίσης, ο Έλον Μασκ, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και πολλοί άλλοι.
Επίσης, μεγάλες εταιρείες κάνουν διαρκώς δωρεές για την τελετή της ορκωμοσίας και τις διάφορες εκδηλώσεις. Η Google, για παράδειγμα έκανε δωρεά 1 εκατ. δολαρίων για την τελετή, ποσό τριπλάσιο σε σχέση με το 2017. Η Meta, η Microsoft και η Amazon έκαναν επίσης μεγάλες δωρεές, ενώ ο Σαμ Άλτμαν της Open AI έδωσε 1 εκατ. δολάρια από τα προσωπικά του χρήματα.
Φυσικά, είναι μία πολύ συνηθισμένη διαδικασία οι εταιρείες να δωρίζουν χρήματα για τις τελετές ορκωμοσίας των Προέδρων. Η Uber, η Qualcomm και η Lockheed Martin ήταν μεταξύ των εταιρειών που δώρισαν 1 εκατ. δολάρια για την τελετή ορκωμοσίας του Μπάιντεν το 2021.
Και ο Τραμπ είχε προσελκύσει δωρεές εκατομμυρίων το 2017, όχι όμως από τεχνολογικές εταιρείες, ενώ φέτος μάζεψε ποσό ρεκόρ που έχει φτάσει τα 170 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις των New York Times.
Αλλάζουν στρατόπεδο οι δισεκατομμυριούχοι
Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι το επίπεδο στήριξης των επικεφαλής των τεχνολογικών κολοσσών φέτος σε σχέση με το 2016, που οι περισσότεροι φρόντισαν να πάρουν αποστάσεις από τον Αμερικανό Πρόεδρο. Όταν είχε κερδίσει τις εκλογές του 2016, πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι δεν ανέφεραν καν το όνομα του Τραμπ στις δημόσιες δηλώσεις τους.
Ο Ζούκεμπεργκ δεν είχε πάει καν στη συνάντηση με τα στελέχη των τεχνολογικών κολοσσών που είχε κάνει ο τότε Πρόεδρος στο Λευκό Οίκο. Ενώ ο Τιμ Κουκ της Apple είχε πει στους εργαζόμενους ότι υπάρχουν υποστηρικτές και των δύο υποψηφίων στην εταιρεία.
Η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική σήμερα, μετά τη δεύτερη εκλογική νίκη του Τραμπ, όταν οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας έσπευσαν ο ένας μετά τον άλλο να τον συγχαρούν για τη νίκη του.
Ο Έλον Μασκ, που ήταν οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ στην πρώτη θητεία του, παραιτήθηκε το 2017 όταν ο Πρόεδρος απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Ωστόσο, επανήλθε για να τον στηρίξει τη δεύτερη φορά, με δεκάδες εκατομμύρια, εμφανίσεις, ακόμα και πολιτικές τοποθετήσεις. Ενώ αναμένεται να αναλάβει και ένα υπουργείο για την καλή λειτουργία της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης με βασικό στόχο την περικοπή δαπανών. Πολλές φορές έχει αναφερθεί στον Τραμπ αποκαλώντας τον «κολλητό» του.
Και παρότι δεν ενεπλάκησαν άμεσα στην εκστρατεία, όπως ο Μασκ, πολλοί δισεκατομμυριούχοι εξέφρασαν τη στήριξή τους μιλώντας σε ΜΜΕ. Ο Ζούκεμπεργκ δήλωσε στις αρχές του μήνα ότι πιστεύει ότι ο Τραμπ θα βοηθήσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις.
Ο Μπέζος της Amazon δήλωσε στους New York Times τον περασμένο Δεκέμβριο ότι θέλει να βοηθήσει τον Τραμπ να περιορίσει το κανονιστικό πλαίσιο για τις εταιρείες. «Είμαι πολύ αισιόδοξος αυτή τη φορά», είπε.
Βέβαια, και ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αλλάξει τη ρητορική του. Το 2021 αποκάλεσε το Ζούκεμπεργκ και τη γυναίκα του «εγκληματίες», επειδή δώρισαν περισσότερα από 400 εκατ. δολάρια σε οργανώσεις για τη στήριξη της εκλογικής υποδομές.
Ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο απειλούσε το Ζούκεμπεργκ ότι θα κυνηγήσει τον ίδιο και όποιον εμπλακεί στην εκλογική διαδικασία.
Όμως, αντί να τον στείλει στη φυλακή, όπως έλεγε, ο Ζούκεμπεργκ μάλλον θα κάθεται στις μπροστινές θέσεις κατά την ορκωμοσία του νέου Προέδρου…