Πορτοκάλι ή σαγκουίνι: Εσύ ξέρεις ποιες είναι οι διαφορές τους
Αν και μοιάζουν εξωτερικά, το σαγκουίνι ξεχωρίζει από την έντονα κόκκινη σάρκα του, που οφείλεται σε φυσικές χρωστικές με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Το πορτοκάλι και το σαγκουίνι είναι δύο συγγενικά εσπεριδοειδή που ανήκουν στην ίδια οικογένεια (Citrus × sinensis), αλλά διαφέρουν σε χρώμα, γεύση και διατροφική αξία. Αν και μοιάζουν εξωτερικά, το σαγκουίνι ξεχωρίζει από την έντονα κόκκινη σάρκα του, που οφείλεται σε φυσικές χρωστικές με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η γεύση του είναι πιο σύνθετη και ελαφρώς ξινή, ενώ το πορτοκάλι είναι γλυκό και κλασικά αγαπητό. Και τα δύο έχουν μεγάλη θρεπτική αξία, αλλά το σαγκουίνι θεωρείται ιδιαίτερα ωφέλιμο λόγω των επιπλέον αντιοξειδωτικών του.
Χρώμα
- Το πορτοκάλι έχει πορτοκαλί σάρκα.
- Το σαγκουίνι έχει κόκκινη ή βαθιά κόκκινη σάρκα λόγω της παρουσίας ανθοκυανινών, που είναι αντιοξειδωτικές χρωστικές.
Γεύση:
- Το πορτοκάλι είναι γλυκό και ζουμερό.
- Το σαγκουίνι έχει πιο έντονη, ελαφρώς ξινή και συχνά πιο σύνθετη γεύση, που θυμίζει βατόμουρα ή φράουλες.
Διατροφική αξία
Και τα δύο είναι πλούσια σε βιταμίνη C, αλλά το σαγκουίνι έχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες λόγω των ανθοκυανινών.
Καλλιέργεια
- Τα πορτοκάλια αναπτύσσονται σε ποικιλία κλιμάτων.
- Τα σαγκουίνια χρειάζονται ψυχρότερες νύχτες για να αποκτήσουν το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα τους.
Χρήση:
- Το πορτοκάλι χρησιμοποιείται σε χυμούς, γλυκά και μαγειρική.
- Το σαγκουίνι συχνά προτιμάται για γκουρμέ συνταγές, κοκτέιλ και ιδιαίτερους χυμούς.
Αν ψάχνεις κάτι πιο γλυκό και κλασικό, το πορτοκάλι είναι η καλύτερη επιλογή. Αν θες κάτι πιο ιδιαίτερο και αρωματικό, το σαγκουίνι είναι εξαιρετικό