Ποιον θέλουν οι ορθόδοξοι για Πάπα -Ανησυχία για «αλληθώρισμα» προς τη Μόσχα

«Ποιος θα είναι ο επόμενος Πάπας;» είναι η ερώτηση που μονοπωλεί το ενδιαφέρον, μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου. Ο καθένας εκφέρει άποψη και υπερθεματίζει υπέρ ενός ή άλλου από του 135 καρδινάλιους και δυνάμει διαδόχους του αποθανόντα, με κριτήρια εξόχως υποκειμενικά. Για την κεφαλή της ορθοδοξίας όμως υπάρχουν κάποια απολύτως αντικειμενικά κριτήρια που θα επιθυμούσε να πληροί ο διάδοχος του μακαριστού Φραγκίσκου.
Μίλησα, λοιπόν, με άτομα που έχουν γνώση του διάλογου ορθόδοξων και καθολικών μήπως και μάθω τίποτα. Σας προειδοποιώ να μην περιμένετε ότι παρακάτω θα διαβάσετε πώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θέλει τον «τάδε» ή τον «δείνα» καρδινάλιο για Πάπα, γιατί θα απογοητευτείτε.
Ιδανικά για το Οικουμενικό Πατριαρχείο ο διάδοχος του Φραγκίσκου θα έπρεπε να είναι κάποιος που ενστερνίζεται πλήρως την ατζέντα του αποθανόντα για την ανάγκη συνέχισης του διαλόγου ορθόδοξων και καθολικών και ταυτόχρονα να έχει διάθεση για ελιγμούς ή και υποχωρήσεις. Εξάλλου, όσες φορές ορθόδοξοι και καθολικοί είχαν πρόοδο στον διμερή διάλογο τους, αυτό έγινε με υποχωρήσεις -κυρίως- από το Βατικανό.
Αντίθετα, κάποιος ακραιφνώς συντηρητικός καρδινάλιος ως νέος Πάπας (υπάρχουν τέτοιες πιθανές υποψηφιότητες τόσο από την Ευρώπη, όσο και από την Αφρική) είναι σίγουρο ότι θα θα «παγώσει» την εξέλιξη του διαλόγου ορθόδοξων-καθολικών αν δεν τον οδηγήσει σε τέλμα.
Και επειδή οι σχέσεις ορθοδοξίας-Βατικανού δεν είναι μόνο δόγματα, ιστορία και filioque αλλά και γεωπολιτική, η μεγαλύτερη ανησυχία του Φαναρίου είναι να εκλεγεί κάποιος καρδινάλιος που καλοβλέπει συνέχιση του διαλόγου Βατικανού-Μόσχας. Υπάρχουν καρδινάλιοι που ενστερίζονται αυτή την αντίληψη και μάλιστα τρεις από αυτούς ακούγονται ως ισχυρές υποψηφιότητες.
Μείνετε συντονισμένοι έως ότου βγει ο λευκός καπνός γιατί τότε θα επανέλθω. Έως τότε, ora et labora, που λένε οι φίλοι μου οι καθολικοί.