Ποιοι «πολέμησαν» την υποψηφιότητα Μπελέρη
Έντονο παρασκήνιο υπήρξε πίσω από την υποψηφιότητα Μπελέρη η οποία - χωρίς να υπάρχει κανένας ουσιαστικά λόγος - πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να ανακοινωθεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε έστω και στο παρά πέντε την σωστή απόφαση καθώς υπήρχαν εκ διαμέτρου αντίθετες εισηγήσεις. Πρόκειται για μία κίνηση με αρκετά θετικά οφέλη για τη ΝΔ που εξακολουθεί να χάνει ψηφοφόρους προς τα δεξιά.
Παράλληλα στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αλβανία και τον Έντι Ράμα ο οποίος έρχεται πλέον σε δύσκολη θέση. Στόχος των Τιράνων ήταν να αναγάγουν το ζήτημα Μπελέρη σε διμερές, με την Αθήνα να επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία πως το θέμα είναι ευρωπαϊκό καθώς αντίκειται στου κανόνες του κράτους δικαίου και μάλιστα από μία χώρα που διεκδικεί την ένταξή της στην Ε.Ε. Στην περίπτωση που εκλεγεί ο Φρέντι Μπελέρης τότε τα πράγματα περιπλέκονται για τον Έντι Ράμα.
Ωστόσο μέχρι να φτάσουμε στην επίσημη ανακοίνωση υπήρξαν κυβερνητικά στελέχη που ήταν κάθετα αντίθετα με την υποψηφιότητα Μπελέρη. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης φέρεται να είναι ένα από τα πρόσωπα εκείνα που διαφώνησε ανοιχτά για την συγκεκριμένη επιλογή με πρόσχημα πως θα προκαλέσει νέο επεισόδιο στις σχέσεις με την Αλβανία, την ώρα που το Βερολίνο και όχι μόνο πιέζουν για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες την ίδια αρνητική στάση είχε και η υφυπουργός εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ την περασμένη Κυριακή ο Γιώργος Γεραπετρίτης παρέμεινε στο γραφείο του πρωθυπουργού. Επισήμως στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Μέση Ανατολή, ωστόσο πληροφορίες θέλουν τον Γιώργο Γεραπετρίτη να επαναδιατυπώνει τις ενστάσεις του για την υποψηφιότητα Μπελέρη, υποστηρίζοντας πως μια τέτοια κίνηση θα επηρέαζε περαιτέρω τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τις οποίες ο ίδιος προσπαθούσε να αποκλιμακώσει. Μάλιστα είχε βιαστεί να χαρακτηρίσει ως «θετικό βήμα» την παραδοχή Ράμα για την εκλογική νίκη Μπελέρη. Μία δήλωση επικοινωνιακού χαρακτήρα του Αλβανού πρωθυπουργού καθώς επί της ουσίας τίποτε δεν άλλαξε.
Ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν άλλαξε την απόφαση του. Άλλωστε από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε κοντά στον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη και συγκρούστηκε ανοικτά με τον Έντι Ράμα, ενώ οι δικοί του άνθρωποι όπως ο γιός του και ο αδερφός του εκλεγμένου δήμαρχου Χειμάρρας έδωσαν το παρών και στο συνέδριο της ΝΔ.
Ένα από τα πρόσωπα που βρέθηκαν δίπλα στον Φρέντι Μπελέρη ήταν ο πρώην υπουργός Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου ο οποίος τον είχε επισκεφθεί και στις αλβανικές φυλακές. «Είναι ο μόνος Δήμος σε όλη την Ευρώπη, όπου ο καταψηφισμένος Δήμαρχος συνεχίζει να ασκεί εξουσία, ενώ ο εκλεγμένος Δήμαρχος στερείται το δημοκρατικό του δικαίωμα να ορκιστεί» είχε δηλώσει τότε ο Σταύρος Παπασταύρου.
Σύμμαχο του στην προσπάθεια ένταξης του Φρέντη Μπελέρη στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο είχε τον Μάκη Βορίδη ο οποίος στήριξε την υποψηφιότητα του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας με το που έπεσε η πρόταση στο τραπέζι. Οι μετρήσεις που έγιναν από το Μαξίμου άναψαν και αυτές το «πράσινο φως» καθώς έδειξαν πως η δημοτικότητα του Βορειοηπειρώτη υποψηφίου στα δεξιά κοινά ήταν ιδιαιτέρως υψηλή. Ένα πρόσωπο που άλλωστε αναζητούσε η ΝΔ προκειμένου να βάλει φρένο στις διαρροές προς τον Κυριάκο Βελόπουλο και τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά του κυβερνώντος κόμματος.