Η άγνωστη μελέτη για την αεράμυνα, προεκλογικοί στόχοι των κομμάτων
Τις τελικές πινελιές προσπαθούν τα βάλουν τα κομματικά επιτελεία για τις προεκλογικές εκκρεμότητες. Να σας ενημερώσω αρχικά για το τι σκέφτονται άνθρωποι περί τον πρόεδρο Κασσελάκη, όπως μου τα μετέφερε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, από τα παλιά. Στο επιτελείο του προέδρου, μου λέει, θέλουν να περάσει το κόμμα στις εκλογές, έστω και με μισή μονάδα το 17% των εθνικών εκλογών. Αυτό, θα δώσει στον πρόεδρο την ευκαιρία να μιλήσει για σταθερότητα και ανοδική πορεία και να ξεπεράσει τα προβλήματα των τελευταίων μηνών με την συνεχή πτώση των ποσοστών.
Ο ίδιος άνθρωπος μου είπε ότι η εκτίμηση που υπάρχει στην Κουμουνδούρου, είναι πως ο Σύριζα όχι απλώς θα είναι δεύτερο κόμμα, αλλά θα είναι και 4-5 μονάδες πάνω από το ΠΑΣΟΚ. Αν συμβεί αυτό λένε, ίσως το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη περιέλθει σε εσωτερική κρίση, οπότε θεωρούν πως θα μπορούσαν από θέση ισχύος να επαναφέρουν σκέψεις του προέδρου τους για κάποιου είδους «συνασπισμό» των δυο κομμάτων. Φοβάμαι πάντως πως οι τελευταίες αυτές σκέψεις, γίνονται χωρίς ακριβή γνώση της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας, κατέληξε το ίδιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «μια και αν τα δυο κόμματα στις ευρωεκλογές έχουν μαζί σύνολο 30%, σε περίπτωση συνεργασίας - συνένωσης, αυτό μπορεί να πέσει, πολύ εύκολα, στο 22-23%». Γιατί, στην πολιτική ,το 1+1 δεν κάνει πάντα 2.
Αγωνία για την Β. Ελλάδα
Με την ανακοίνωση το απόγευμα του συνόλου του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, μένουν ακόμα καμία δεκαριά πρόσωπα να ανακοινωθούν, ξεκινά και τυπικά η προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος.
Ήδη η εκλογική επιτροπή που συγκροτήθηκε προχθές, σχεδιάζει τον «χάρτη» των επισκέψεων του πρωθυπουργού, Κ Μητσοτάκη, της γραμματέως του κόμματος Μ. Συρεγγέλα και άλλων κορυφαίων στελεχών, ανά την χώρα. Ιδιαίτερη σημασία μαθαίνω θα δοθεί στην Β Ελλάδα («πρέπει να πάμε αν είναι δυνατόν σε κάθε πόλη και κωμόπολη, μου έλεγε στέλεχος της ΝΔ) γιατί εκεί εμφανίζεται να «κλέβει» αρκετούς ψήφους από την ΝΔ κυρίως το κόμμα του Κυρ. Βελόπουλου αλλά και κάτι νέα φυντάνια.
Χάθηκε η μελέτη
Επειδή πολύ συζήτηση έγινε το τελευταίο εικοσιτετράωρο για τον θόλο, δηλαδή την ασπίδα που υπάρχει στο Ισραήλ και αναχαίτισε τα εκατοντάδες «ντρον» και βαλλιστικούς πυραύλους, να σας αποκαλύψω ότι μετά τα γεγονότα του 2020, είχε ζητηθεί να γίνει μελέτη αεράμυνας. Όπως μαθαίνω, η μελέτη έγινε (ολοκληρώθηκε τέλη του 2021) και μάλιστα ήταν με τρείς παραλλαγές.
Το ένα, το πλήρες σχέδιο ας πούμε, ήταν ακριβό σχετικά, το δεύτερο, που προέβλεπε επέκταση του υπάρχοντος συστήματος (μέσου κόστους) και τρίτο το πιο οικονομικό, ας πούμε με ενίσχυση απλώς του υπάρχοντος συστήματος. Δυστυχώς, η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, δεν ασχολήθηκε με το θέμα και δεν προώθησε καν την πρόταση, στο ΚΥΣΕΑ. Μήπως είναι ώρα, να βγει από το συρτάρι η μελέτη αυτή, που έχει σχέδια για μικρό, μεσαίο και μεγάλο βεληνεκές, και να προχωρήσει για έγκριση από το ΚΥΣΕΑ και την Βουλή; Καλύτερα να μην περιμένουμε τον επόμενο πόλεμο για να (ξανα)καταλάβουμε ότι είναι χρήσιμη η σύγχρονη αντιαεροπορική άμυνα.
Δυναμικός λόγος
Ένα από τα πρόσωπα που συγκέντρωσαν τους «φακούς» της δημοσιότητας στο Φόρουμ των Δελφών, ήταν βέβαια η Ιουλία Τσέτη της Unipharma. Και ο λόγος βέβαια είναι οι επικείμενες εκλογές για το προεδρείου του ΣΕΒ στις οποίες θα είναι υποψήφια. Φυσικά, η ίδια ως επιχειρηματίας μίλησε για το φάρμακο και την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αλλά άφησε και μία «ατάκα» για τις διαδικασίες των εκλογών: «Μετά από τέσσερα χρόνια διακονίας στο ΔΣ του ΣΕΒ, είναι η επόμενη εξέλιξη. Έχω ηθική υποχρέωση να δώσω το μήνυμα στον χώρο του επιχειρείν, να μεγαλώσει περαιτέρω ένας Σύνδεσμος. Χρειάζεται να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Περισσότερη εξωστρέφεια, περισσότερη συμπερίληψη, περισσότερη ωφελιμότητα, όχι μόνο για τα μέλη του ΣΕΒ αλλά για την κοινωνία». Ε, δε χρειαζόταν και ισχυρότερο μήνυμα...
Τα μυστικά των Δελφών
Σας έγραφα την Παρασκευή πως θα παρακολουθούσα τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις των δυο αποστράτων στρατηγών στου Δελφούς, του δικού μας Κ. Φλώρου και του Αμερικανού Ντ. Πετρέους, που και οι δυο μίλησαν στο φόρουμ. Παρακολούθησα, λίγο άκομψα, τι είπαν μεταξύ τους για την κατάσταση στην Μ. Ανατολή όπως εξελίσσεται μετά. Δεν μπορώ να σας πω περισσότερα, μια και οι τελευταίες εξελίξεις, δεν επιτρέπουν να σας αποκαλύψω κάποια «στρατηγικής φύσης» θέματα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι και οι δυο θεωρούν πως η κατάσταση είναι «στην κόψη του ξυραφιού», πως «το Ιράν προσπάθησε να πείσει το εξωτερικό και τους συμμάχους του στην περιοχή ότι υπάρχει» αλλά και ότι «ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν πρόκειται να κάνει πίσω, πάρα τις εκκλήσεις της Δύσης»….
Ο στρατηγός περί συμμαχιών….
Στην ομιλία του στους Δελφούς πάντως ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος, ήταν σαφής σε ότι αφορά την χώρα μας και τους συμμάχους της σε περίπτωση κρίσης με την γείτονα Τουρκία. «Είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος και πάντα υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών» είπε αλλά προσέθεσε: «η αισιοδοξία δεν πρέπει να είναι και αφέλεια. Αν συμβεί το απευκταίο θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Δεν πιστεύω ότι θα έρθει κανείς να πολεμήσει μαζί μας συνεπώς πρέπει να έχουμε τα μέσα να πολεμήσουμε μόνοι μας». Αυτά για ορισμένους που λένε πως δεν χρειάζεται να έχουμε στρατό και εξοπλισμούς γιατί θα πολεμήσουν οι σύμμαχοι για λογαριασμό μας.
Η παρακμή των Δελφών
Πάντως τώρα που πέρασε το Φόρουμ των Δελφών, μπορώ να εξομολογηθώ πως αισθάνομαι. Ταυτίζομαι συναισθηματικά με εκατοντάδες άλλους που θεωρούν ότι ταλιπωρήθηκαν άδικα, χωρίς ουσιαστικό όφελος. Μάθαμε όσα ήδη γνωρίζαμε, συναντήσαμε εκείνους που ξέραμε, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Η φιλική (δωρεάν) συμβουλή μου στους διοργανωτές είναι να το μαζέψουν. Να γίνει πιο «μικρό» σε συμμετοχή ομιλητών «κάθε καρυδιάς καρύδι», πιο ουσιαστικό, με διάλογο και προσωπικές συναντήσεις που έχουν νόημα. Αν δεν θέλουν αυτήν τη προσέγγιση για ευνόητους (και κατανοητούς) λόγους εισπράξεων, προτείνω άλλη στρατηγική. Να καλούν ομιλητές όπως τον Νίκο Καρβέλα, την Ζωή Κωνσταντοπούλου, την Αφροδίτη Λατινοπούλου, τον Παύλο Πολάκη. Να τσακώνονται, να βρίζουν, να λένε ακατανόητες μπούρδες. Να απολαμβάνουμε όλοι οι υπόλοιποι, κάτι διασκεδαστικό.
Η Ολυμπιακή φλόγα
Μεγάλη μέρα αύριο για την Αρχαία Ολυμπία και για την χώρα μας, μια και έχει προγραμματισθεί να γίνει η Αφή της Ολυμπιακής φλόγας, στην ειδική τελετή που γίνεται κάθε 4 χρόνια, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Στην τελετή - εκτός απροόπτου - θα είναι ο Γάλλος Πρόεδρος Ε. Μακρόν και βέβαια ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
Η τελετή, λένε οι κυβερνητικοί, έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη για την περιοχή στιγμή, που οι άνεμοι του πολέμου είναι πολλοί και δυνατοί. Έτσι, επισημαίνουν, ίσως το μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων μπορεί να δώσει μια ευκαιρία για ειρηνικές λύσεις στις διαφορές…
Ας το ελπίσουμε, αν και για να σας πω την αλήθεια, δεν το βλέπω….
Μακριά οι μεσάζοντες
Τις επόμενες ημέρες και ως τις αρχές Ιουνίου θα προχωρήσουν όλα τα βασικά για τις συμβάσεις του προγράμματος των F-35. Φυσικά και με βάση την κεντρική οδηγία του πρωθυπουργού, όπως συνέβη και με τις προηγούμενες παραγγελίες, «μεσάζοντες» κλπ θα μείνουν ...μακριά. Αυτό, βέβαια δεν χαροποιεί ιδιαίτερα τον άνθρωπο που η αγορά αποκαλεί «βασιλιά των offsets», ο οποίος το τελευταίο διάστημα επένδυσε σημαντικά σε δημοσιότητα για να μιλήσει (μεταξύ αρκετών άλλων) και για τα αντισταθμιστικά. Τζάμπα κόπος (και χρήμα) μάλλον... Σας το έχω πει άλλωστε. Ο εν λόγω δεν έχει και τις περισσότερες συμπάθειες στο Μαξίμου.
Αιολικά πάρκα
Θα θυμάστε ίσως τα προηγούμενα χρόνια τον ντόρο που είχε γίνει για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, τα οποία θα έφερναν κεφάλαια και πράσινη ενέργεια. Το θέμα πήγε πίσω βέβαια και σχεδόν ξεχάστηκε. Πρόσφατα όμως άρχισε να «ξαναζεσταίνεται», τουλάχιστον όπως έδειξε η επίσκεψη μιας αντιπροσωπείας ολλανδικών εταιρειών που έμεινε κάμποσες ημέρες στη χώρα προκειμένου να ενημερωθεί για τις προοπτικές και τις πιθανότητες συνεργασιών. Έτσι, συναντήθηκε τόσο με τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, αλλά και με εταιρείες του ενεργειακού κλάδου. Οι εταιρείες που εκπροσωπήθηκαν είναι οι Holland Home of Wind Energy, TWD, Fugro και Bluewater. Δεν μπορώ να σας πω αν υπήρξε κάτι …solid, αλλά σίγουρα η κινητικότητα υπάρχει και με δεδομένη την άνθιση του ενεργειακού τομέα, σίγουρα θα πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις.