Αυτά είναι τα τρία πεντανόστιμα μπαχαρικά που ρίχνουν χοληστερίνη και σάκχαρο
Χρησιμοποιούνται στις κουζίνες των λαών εδώ και χιλιάδες χρόνια
Ας το παραδεχτούμε: Φαγητό χωρίς καρυκεύματα και μπαχαρικά, είναι σαν μια... βάρκα χωρίς κουπιά. Κανείς δεν θέλει άοσμο ή άνοστο φαγητό και εκεί έρχεται ο ρόλος των διαφόρων μπαχαρικών.
Πολλοί βέβαια τα αποφεύγουν για λόγους υγείας. Όπως σημειώνει όμως σε άρθρο της η πιστοποιημένη διαιτολόγος Shyla Cadogan, υπάρχουν και μπαχαρικά που όχι μόνο κάνουν το φαγητό πιο συναρπαστικό, αλλά έχουν και ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία. Υπάρχουν πάνω από 300 βότανα και μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται στις κουζίνες σε όλο τον κόσμο, πολλά από τα οποία έχουν μεγάλα οφέλη.
Όπως εξηγεί η Shyla Cadogan, τρία είναι τα μπαχαρικά που δεν λείπουν ποτέ από το τραπέζι της.
Κανέλα
Το αρωματικό και αντιδιαβητικό αυτό μπαχαρικό λειτουργεί και ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που κατευνάζει τη φλεγμονή στο σώμα και μπορεί επίσης να ρυθμίσει σε φυσιολογικά επίπεδα του σάκχαρο στο αίμα. Σύμφωνα με μελέτες, ακόμη και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα μπορεί να είναι πολύ ευεργετικό για την υγεία.
Κουρκουμάς
Πρόκειται για το ινδικής προέλευσης μπαχαρικό που περιέχει την, υψηλή σε διατροφική αξία, κουρκουμίνη, και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην ινδική ιατρική Αγιουρβέδα. Στην ινδική κουλτούρα, θεωρείται ότι ενισχύει την ενέργεια του σώματος, ανακουφίζει από αέρια, βοηθά στην πέψη, ρυθμίζει την έμμηνο ρύση, αντιμετωπίζει την αρθρίτιδα και πολλά άλλα.
Σήμερα έχει ανακαλυφθεί, επίσης, ότι προφυλάσσει τον εγκέφαλο, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και έχει αντικαρκινική δράση, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι ανακουφίζει την αρθρίτιδα.
Σκόρδο
Το σκόρδο ανήκει στην οικογένεια Allium, είναι στενός συγγενής με τα κρεμμύδια και τα πράσα, ενώ το χρησιμοποιούσαν Αρχαίοι Αιγύπτιοι, Έλληνες, Ρωμαίοι, Κινέζοι και Ινδοί για φαρμακευτικούς λόγους. Πολύ σημαντικό είναι ότι το σκόρδο μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και, ως εκ τούτου, τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, προστατεύει τον οργανισμό από οξειδωτική βλάβη, η οποία οδηγεί σε διαβήτη, καρκίνο και καρδιακές παθήσεις.