Τα φρούτα που προτείνουν οι ειδικοί για μία υγιή καρδιά
Γιατροί καταθέτουν τις προτάσεις αλλά και τα αγαπημένα τους φρούτα
Όπως είναι γνωστό, τα φρούτα (αλλά και τα λαχανικά) είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων, την κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ.
Μάλιστα, όπως σημειώνει η New York Post, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά την κατανάλωση 4,5 φλιτζανιών φρούτα κάθε μέρα.
Σύμφωνα με τον καρδιολόγο στο Orlando Health στη Φλόριντα, Dr. Deepak Vivek, τα φρούτα «παρέχουν καρδιαγγειακά οφέλη, όπως μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της αρτηριοσκλήρωσης».
Δεδομένου ότι τα φρούτα έχουν διάφορες και ποικίλες διατροφικές αξίες και οφέλη για την υγεία, ο Vivek και άλλοι καρδιολόγοι αποκαλύπτουν τα αγαπημένα τους τρόφιμα, τα οποία ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς.
Ενδεικτικά, ο Vivek ανέφερε την περασμένη εβδομάδα στο Parade, πως λατρεύει τα μήλα καθώς αποτελούν μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών, βιταμίνης C και καλίου. Παράλληλα, τα μήλα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, επομένως βοηθούν στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.
Ο καρδιολόγος πρόσθεσε ότι προτιμά είτε να κόβει ένα μήλο σε φέτες για να το προσθέτει σε σαλάτες είτε να το τρώει ολόκληρο ως σνακ, ειδικά πριν κάνει κάποιο άθλημα.
«Βρίσκω ότι μου δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να παίξω και επίσης αποτρέπει τις μυϊκές κράμπες», εξήγησε ο Vivek.
Από την πλευρά του ο Dr Sushant Khaire, καρδιολόγος στο Methodist Le Bonheur Healthcare στο Μέμφις του Τενεσί, δήλωσε στο Parade πως προτιμά τις μπανάνες επειδή είναι πλούσιες σε ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, κάλιο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά.
«Οι ίνες βοηθούν την πέψη, η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και η βιταμίνη Β6 είναι σημαντική για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των νεύρων», σημείωσε ο Khaire.
Η Dr Jennifer Mieres, καθηγήτρια καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή Zucker στο Hofstra Northwell στο Hempstead, ανέφερε πέρσι στο Today.com ότι τρώει πάντα φρούτα -όπως ένα μήλο, ένα αχλάδι ή κεράσια, «κάτι με φυτικές ίνες»- ως ένα απογευματινό σνακ καθώς είναι χορταστικό αλλά βοηθά και στην προστασία από καρδιακές παθήσεις.
Έχει αποδειχθεί ότι οι φυτικές ίνες μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, δύο σημαντικούς δείκτες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Ο Dr Satjit Bhusri, καρδιολόγος στο Upper East Side Cardiology στο Μανχάταν, ανέφερε από την πλευρά του ότι οι ανάλατοι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα είναι τα αγαπημένα του σνακ.
«Τα φρούτα όπως τα βατόμουρα, τα σμέουρα, τα μούρα acai και τα γκότζι μπέρι έχουν τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών, τα οποία είναι εξαιρετικά για την προστασία της καρδιάς σας», είπε.
Τα μούρα είναι επίσης το φρούτο που τρώει πιο συχνά η Dr Joy Gelbman, καρδιολόγος στο Weill Cornell Medicine.
Μιλώντας στο Parade, η γιατρός επαίνεσε τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες.