«Το Yale μέσα στο ΕΚΠΑ» - Τα κριτήρια, τα δίδακτρα και η έναρξη των σπουδών
«Στόχος είναι να ξεκινήσει η λειτουργία των μη κρατικών Πανεπιστημίων τον Σεπτέμβριο του 2025 για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026», τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης αναφερόμενος στο πλαίσιο λειτουργίας των νέων Ιδρυμάτων.
Ο υπουργός Παιδείας δίνοντας λεπτομέρειες για τη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης διαβεβαίωσε πως στο νόμο που θα παρουσιαστεί υπάρχουν τα πιο αυστηρά κριτήρια που ισχύουν σε όλες της χώρες της Ευρώπης για τη λειτουργία των μη κρατικών Πανεπιστημίων, τα οποία μόνο μεγάλα ιδρύματα μπορούν να υπηρετήσουν.
O κ. Πιερρακάκης, τόνισε πως οι σχολές θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 30 καθηγητές και τρεις σχολές προκειμένου να ανταποκριθούν στα βασικά κριτήρια που θα τεθούν από την κυβέρνηση.
«Μεγάλα πανεπιστήμια όπως το Yale θα μπορούν να κάνουν τα μεταπτυχιακά τους μέσα στο EΚΠΑ» τόνισε στον ΑΝΤ1 ο Κυριάκος Πιερρακάκης, σημειώνοντας πως μέσα στο νόμο θα προβλέπονται συγκεκριμένες προδιαγραφές για το διδακτικό προσωπικό ακόμα και για τις κτηριακές υποδομές που εκτός από την κεντρική θα πρέπει να εξασφαλίσει τη λειτουργία και ενισχυτικών μέσα στον ίδιο νομό.
Ο υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε επίσης πως θα υπάρξει ευρεία διαβούλευση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να προχωρήσει με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση η κορυφαία αυτή πρωτοβουλία, τόνισε όμως πως θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε που βρίσκεται η χώρα:
«Η Ελλάδα πρέπει να ανοιχθεί στο πέλαγος, δεν γίνεται να περιμένουμε να έρθει μόνο το Harvard, να το στείλουμε στην παραμεθόριο και να μας πει και ευχαριστώ», είπε χαρακτηριστικά.
Μετά από την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού στο υπουργικό Συμβούλιο, υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει αντίθετος, αν και στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν και διαφορετικές φωνές - ενώ το ΠΑΣΟΚ, δια του Νίκου Ανδρουλάκη, ξεκαθάρισε πως θα τοποθετηθεί αναλυτικά μόλις δει το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης.
Τα δίδακτρα
Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών παρέπεμψε για τις λεπτομέρειες στο νομοθέτημα που θα παρουσιάσει το υπουργείο Παιδείας, σημείωσε ωστόσο από αυτήν την παρέμβαση της κυβέρνησης μόνο κέρδη θα έχει και το δημόσιο Πανεπιστήμιο.
Όπως είπε ο κ. Μαρινάκης για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχουν προβλεφθεί πόρτοι 50 εκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που για το δημόσιο Πανεπιστήμιο θα ωφεληθεί με κονδύλια άνω του 1 δις. ευρώ από τον προϋπολογισμό, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Για τον κ. Πιερρακάκη η νέα μορφή των ΑΕΙ δεν θα ανταγωνίζεται τα δημόσια ΑΕΙ που παραμένουν στον πυρήνα του κυβερνητικού ενδιαφέροντος και ήδη απολαμβάνουν αλλαγών που θα διευρυνθούν ακόμη περισσότερο, ώστε να τα οδηγήσουν στην εξωστρέφεια και στην βελτίωση της λειτουργίας τους.
Μιλώντας στον Alpha, διευκρίνισε για το θέμα των διδάκτρων των μη κρατικών ΑΕΙ πως είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει όσα από αυτά ενδιαφερθούν να επενδύσουν στην Ελλάδα σε συνεργασία με εγχώρια πανεπιστήμια και επιβεβαίωσε πως αυτά τα παραρτήματα θα ακολουθούν τους όρους λειτουργίας των μητρικών τους ιδρυμάτων και σε θέματα παροχής υποτροφιών.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης θέλει ιδιωτικά και κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια
Η κυβέρνηση πάντως δεν έχει τίποτα να περιμένει στο πεδίο της συναίνεσης από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ με νέα σκληρή ανακοίνωση λέει «όχι» στη δημιουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων λέγοντας πως «το "ελεύθερο" πανεπιστήμιο του κυρίου Μητσοτάκη είναι το ιδιωτικό κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο».
«"Ελεύθερο" πανεπιστήμιο για τον κύριο Μητσοτάκη, όμως, είναι το εξαρτώμενο, από τα ιδιωτικά συμφέροντα, πανεπιστήμιο, τα οποία άλλωστε θα το χρηματοδοτούν. "Ελεύθερο" πανεπιστήμιο, επίσης, για τον κύριο Μητσοτάκη σημαίνει ακριβό σε δίδακτρα πανεπιστήμιο (...) "Ελεύθερο" πανεπιστήμιο, τέλος, για την Κυβέρνηση της ΝΔ είναι ένα πανεπιστήμιο θεμελιωμένο στα συντρίμμια του Συντάγματος το οποίο, κατά τα ειωθότα, κουρελιάζει και ερμηνεύει κατά το δοκούν» τονίζει η Κουμουνδούρου ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα δεχθεί καμία προσπάθεια ισοπέδωσης της ισότιμης πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα και την αναβάθμισή της.