Πιερρακάκης για μη κρατικά ΑΕΙ: Και μέσω Πανελλαδικών η εισαγωγή ή IB
Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενίσχυση Δημοσίου Πανεπιστημίου– Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση «ιστορικό βήμα», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «λύνει εκκρεμότητες δεκαετιών».
«Ξεκινώ με παραδοχή: το δίλημμα της κίνησης ή ακινησίας. Την ακινησία η χώρα την πλήρωσε. Αυτή η κυβέρνηση αντιλαμβανόμαστε την εντολή του λαού να θέσουμε τη χώρα σε κίνηση και να λύσουμε εκκρεμότητες δεκαετιών» είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, ανακοίνωσε την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ με την εποπτεία του κράτους, τα οποία θα έχουν τη νομική ονομασία Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ίδρυσή τους θα γίνει κατόπιν έγκρισης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη γνώμη του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Οι τίτλοι σπουδών θα έχουν σφραγίδα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και θα αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ.
«Η έναρξη λειτουργίας τους θα γίνει από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026. Για τη λειτουργία τους απαιτούνται εγγυητικές επιστολές 500.000 και τουλάχιστον τρεις σχολές με εξαίρεση των 20 κορυφαίων πανεπιστημίων του πλανήτη».
Υπογράμμισε δε ότι για να υπάρχει ένα καθεστώς ισονομίας ανάμεσα σε δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια όσον αφορά στην εισαγωγή των Ελλήνων φοιτητών στα ιδιωτικά ΑΕΙ θα πρέπει οι υποψήφιοι να έχουν «πιάσει» την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του πεδίου τους κατά τις πανελλαδικές και αυτή θα είναι η μοναδική σύνδεση στο σύστημα πρόσβασης μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών ΑΕΙ.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Παιδείας, οι υποψήφιοι μέσα από τις εξετάσεις των Πανελλαδικών θα μπαίνουν και στα μη κρατικά πανεπιστήμια, πιάνοντας την ελάχιστη βάση εισαγωγής του πεδίου και όχι του τμήματος.
Συγκεκριμένα, όπως διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου, ο όρος πρόσβασης που ανακοινώθηκε για τα νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα ταυτίζεται με το χαμηλότερο μέσο όρο Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής των επιστημονικών πεδίων, πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 0.8.
Αναλυτικά τα κριτήρια εισόδου για φοιτήσει κάποιοςστα μη κρατικά πανεπιστήμια θα είναι τα εξής:
- Οι κάτοχοι ελληνικού απολυτηρίου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ και ΕΒΕ
- Οι κάτοχοι International Baccalaureate ή αντίστοιχου τίτλου
- Οι κάτοχοι ισότιμου απολυτηρίου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής
Ουσιαστικά, πάντως, η παραπάνω σύνδεση θα αφορά τα επόμενα 1-2 χρόνια, εφόσον προχωρήσουν οι συζητήσεις για το εθνικό απολυτήριο και την κατάργηση των Πανελλαδικών.
Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις φοιτητών από το Σεπτέμβριο του 2025, ενώ σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με γνωστά ξένα πανεπιστήμια τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Επιπλέον δήλωσε ότι θα αυτονομηθεί το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και αποκτά σύστημα διακυβέρνησης όπως και όλα τα υπόλοιπα δημόσια πανεπιστήμια ενώ τόνισε ότι θα υπάρχουν κοινά μεταπτυχιακά των δημοσίων πανεπιστημίων με ξένα πανεπιστήμια.
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει 200 άρθρα και τίθεται από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνει ρυθμίσεις για:
- τα μη κερδοσκοπικά μη κρατικά πανεπιστήμια
- τη θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των κρατικών πανεπιστημίων
- την ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με την ίδρυση νέων σχολών και τμημάτων, ενσωμάτωση όλων των τμημάτων που είναι στην περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης. Συγκεκριμένα ανέφερε την ίδρυση τμήματος Ψυχολογίας, Εργοθεραπείας.Παράλληλα ιδρύεται σχολή Θετικών Επιστημών, Διοικητικής Επιστήμης και Λογιστικής.
- την πλήρη διοικητική αυτονομία του Ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου
- μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την ίδρυση, συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων με τη σύμφωνη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.
- δημιουργία μηχανισμού χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών.
- απαλλαγή της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τη γραφειοκρατία.
Ολόκληρη η παρουσίαση του Κυριάκου Πιερρακάκη
Εξάλλου ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι χαιρετίζει την ομόφωνη απόφαση στη Συνόδου των Πρυτάνεων για ψηφιακή εξεταστική, ενώ ανέφερε ότι ο νόμος είναι νόμος: «Κάντε όση κριτική θέλετε, άλλα να μην ζημιωθούν οι φοιτητές από αυτό» είπε. Ανέφερε ότι θα υπάρχουν αυστηρά κριτήρια της ΕΘΑΑΕ για ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων, τα οποία θα ισχύουν και για ίδρυση νέου τμήματος από ΑΕΙ.
Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα για το εθνικό απολυτήριο ο κ. Πιερρακάκης απάντησε ότι δεν είναι ώρα για να ανοίξει αυτή η συζήτηση: «Είναι στις προθέσεις μας, αλλά όχι τώρα».
Τέλος σχετικά με τις καταλήψεις ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι «υπονομεύουν το ελληνικό δημόσιο ΑΕΙ οι καταλήψεις, η βία και οι καταστροφές. Σέβομαι το διάλογο αλλά τα υπόλοιπα υπονομεύουν τα ελληνικά ΑΕΙ».