ΣΥΡΙΖΑ: Γραμμή κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά με... παραφωνίες
«Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρη, είμαστε απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης για την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων» αναφέρουν κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου στο flash.gr. Η πρόταση νόμου που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αναμένεται να πολώσει εκ νέου το πολιτικό σκηνικό με τα κόμματα να παίρνουν θέσεις «μάχης» ενόψει της δημοσίας συζήτησης που εγκαινίασε εχθές η κυβέρνηση.
Στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον τόνο έδωσαν η εκπρόσωπος τύπου, Δώρα Αυγέρη και ο υπεύθυνος Παιδείας της Πολιτικής Γραμματείας Πάνος Ρήγας. «Ούτε δημόσιο ούτε ελεύθερο θέλει το ελληνικό πανεπιστήμιο ο Πρωθυπουργός. Καμία έγνοια δεν έχει για τη Δημόσια Παιδεία, όπως δεν έχει και για τη δημόσια Υγεία. Να κερδοσκοπήσουν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες θέλει» σχολίασε με αιχμηρό τρόπο η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρώην γραμματέα του κόμματος να σημειώνει ότι η στήριξη του δημόσιου Πανεπιστημίου «είναι το Α και το Ω».
Βέβαια, στην Κουμουνδούρου διατηρούν στάση αναμονής περιμένοντας να δουν τις διατάξεις του νόμου προκειμένου να μιλήσουν «επί του συγκεκριμένου». Σημειωτέον, ήδη από την Κυριακή το βράδυ, μετά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, κατηγόρησαν τον Πρωθυπουργό ότι πρόβαρε από το βήμα τη Βουλής την καταπάτηση των συνταγματικών επιταγών αναφορικά με το άρθρο 16.
Οι διαφοροποιήσεις
Την ίδια ώρα, υπάρχουν στελέχη που δεν βλέπουν με αρνητικό μάτι τη συζήτηση για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, χωρίς αυτό να προκαλεί ωστόσο «πονοκέφαλο» στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Κι’ αυτό γιατί θεωρούν δεδομένο ότι πρόκειται για μειοψηφικές απόψεις κάποιων στελεχών, τα οποία δεν πρόκειται να αμφισβητήσουν την επίσημη «γραμμή», αλλά θα δεσμευτούν στις συλλογικές αποφάσεις.
Εντούτοις, οι αντιφατικές δηλώσεις του Χάρη Μαμουλάκη για το ζήτημα δημιούργησαν αρχικά μία μικρή αναστάτωση στην Κουμουνδούρου. Ωστόσο, δεν δόθηκε συνέχεια στο θέμα. O ίδιος επέκρινε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια δεν έχουν συνδεθεί με την πραγματική οικονομία, ενώ για τη νέα νομοθετική της πρωτοβουλία ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Και μόνο το γεγονός ότι υπάρχει ευρωπαϊκή απόφαση στο πλαίσιο του ανταγωνισμού και της άρσης περιπτώσεων που δεν διέπουν τον ορθό ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, γιατί από εκεί ξεκινάει απ’ ότι αντιλαμβάνονται η πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ως εφαλτήριο, ως αφορμή, αυτή την εν λόγω απόφαση δεν μπορούμε παρά να μελετήσουμε, να δούμε ακριβώς τι συμβαίνει. Δεν είμαστε αρνητικά διακείμενοι εκ προοιμίου, ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να είναι χρήσιμος…Αλλά, πρέπει να δούμε ακριβώς τις διατάξεις».
Πηγές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ξεκαθάρισαν ότι δεν εκφράστηκε η επίσημη θέση, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μία γενική τοποθέτηση με δεδομένο ότι δεν είχαν υπάρξει μέχρι εκείνη την ώρα συγκεκριμένες ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό.
Στο μεταξύ, ο Βουλευτής Κιλκίς Πέτρος Παππάς χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τη συνεργασία ξένων Πανεπιστημίων με τα ελληνικά θέτοντας, ωστόσο, το ερώτημα της συνταγματικότητας.
Πάντως, εξέφρασε την άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μπει στη συζήτηση για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και για το πώς και με ποιες προϋποθέσεις μπορούν να λειτουργήσουν στη χώρα. Εντούτοις, επισήμανε πως ο ίδιος είναι κομμάτι ενός κόμματος που αποφασίζει συλλογικά και δεν έχει σκοπό να μην υπηρετήσει τη συλλογικότητα, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πληγωθεί από τις προσωπικές στρατηγικές. Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν, και η Αθηνά Λινού είχε αφήσει «ανοιχτό παράθυρο» αναφορικά με τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.
Οι «σκληροί»
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν στελέχη τα οποία θεωρούν πως το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και δεν υπάρχουν περιθώρια συζήτησης. Σε αυτά ανήκει ο Διονύσης Τεμπονέρας, η χθεσινή δήλωση του οποίου είχε, κατά πληροφορίες, πολλαπλούς αποδέκτες. Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας σε ανάρτησή του ανέφερε ότι «τα ιδιωτικά ή μη κρατικά πανεπιστήμια σημαίνουν δίδακτρα. Σημαίνει ότι μόνο ο έχων σπουδάζει στα πανεπιστήμια του ενός ορόφου». Σε αντίστοιχη κατεύθυνση κινείται και το «παιδί θαύμα» της Κουμουνδούρου, Διάνα Βουτυράκου, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ουκ ολίγες φορές ότι είναι υπέρμαχη του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, από το οποίο μάλιστα αποφοίτησε.
Θεσμικό ατόπημα και παράκαμψη -δια της πλαγίου- του άρθρου 16 χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης μιλώντας στο Attica TV, o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Στο ίδιο μήκος κύματος, υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση του δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου καταλήγει σε υπονόμευση του, λέγοντας ότι πρόκειται για θέμα «αξιακό» και «αφετηριακό» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά της ίδρυσης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων και της αναθεώρησης του Συντάγματος είχε ταχθεί προεκλογικά και ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Όθων Ηλιόπουλος.