Τι είναι το IB που ανοίγει δρόμο για τα μη κρατικά ΑΕΙ - Ποια σχολεία το δίνουν
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά ΑΕΙ, μιλώντας για τα κριτήρια εισόδου και φοίτησης στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έκανε λόγο για το International Baccalaureate (IB). Όμως, τι είναι το IB και ποιους αφορά;
Το International Baccalaureate (IB) είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσφέρεται σε μαθητές ηλικίας 3 έως 19 ετών.
Υπάρχουν τρία βασικά, εκπαιδευτικά προγράμματα:
- Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (PYP): Απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 3 έως 12 ετών και εστιάζει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της δημιουργικότητας και της κοινωνικής ευθύνης.
- Μέση Εκπαίδευση (MYP): Απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 11 έως 16 ετών και προετοιμάζει τους μαθητές για το πρόγραμμα του Διπλώματος.
- Δίπλωμα IB (DP): Απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 16 έως 19 ετών και αποτελεί ένα απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών που προετοιμάζει τους μαθητές για την είσοδό τους σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Οι στόχοι του IB είναι να αναπτύξει στους μαθητές κριτική σκέψη και δεξιότητες μάθησης, να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους και να γίνουν ενεργοί πολίτες, να τους ενθαρρύνει να υιοθετήσουν μια στάση ανοιχτού μυαλού και να σέβονται τη διαφορετικότητα και παράλληλα να τους προετοιμάσει για την ακαδημαϊκή και προσωπική τους επιτυχία.
Τα χαρακτηριστικά του IB είναι τα εξής:
- Διεθνές προσανατολισμός: Το πρόγραμμα IB διδάσκεται σε πάνω από 150 χώρες και σε πάνω από 5.000 σχολεία.
- Απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών: Το πρόγραμμα IB περιλαμβάνει 6 μαθήματα από 6 διαφορετικούς γνωστικούς τομείς, καθώς και μια ερευνητική εργασία και ένα πρόγραμμα δημιουργικότητας, δράσης και υπηρεσίας (CAS).
- Βαθμολόγηση: Τα μαθήματα του IB βαθμολογούνται με κλίμακα από 1 έως 7.
- Αναγνώριση: Το δίπλωμα IB αναγνωρίζεται από τα περισσότερα πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Πλεονεκτήματα του IB
Το δίπλωμα IB θεωρείται ισότιμο με τα απολυτήρια των κορυφαίων πανεπιστημίων του εξωτερικού και συνεπώς ανταποκρίνεται στις ανάγκες της προετοιμασίας για είσοδο στα πανεπιστήμια. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα του IB, όπως το γεγονός ότι βοηθά τους μαθητές να αναπτύξουν κριτική σκέψη, δεξιότητες μάθησης, δεξιότητες γραφής και έρευνας, καθώς και δεξιότητες ομαδικής εργασίας και επικοινωνίας (ανάπτυξη δεξιοτήτων). Επιπλέον προσφέρει διεθνή εμπειρία καθώς το πρόγραμμα IB δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να γνωρίσουν μαθητές από όλο τον κόσμο και να έρθουν σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το IB είναι πολύ απαιτητικό πρόγραμμα και μπορεί να δημιουργήσει άγχος στους μαθητές. Επίσης θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς ότι έχει υψηλό κόστος. Τα δίδακτρα στα σχολεία IB είναι συνήθως υψηλότερα από τα δίδακτρα στα δημόσια σχολεία. Μειονέκτημα του IB μπορεί να θεωρηθεί και η περιορισμένη διαθεσιμότητα εφόσον το πρόγραμμα δεν είναι διαθέσιμο σε όλα τα σχολεία.
Πριν επιλέξετε λοιπόν ένα σχολείο IB, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τα παραπάνω όπως και τις εγκαταστάσεις, τους πόρους, τη φήμη και το ιστορικό του σχολείου. Είναι επίσης σημαντικό να επισκεφτείτε το σχολείο και να μιλήσετε με τη διεύθυνση, τους καθηγητές και τους μαθητές πριν πάρετε την τελική σας απόφαση.
Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς, εάν σκέφτεστε να στείλετε το παιδί σας σε ένα σχολείο IB, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του προγράμματος και να ζυγίσετε καλά τα δεδομένα πριν λάβετε αποφάσεις.
Ποια σχολεία στην Ελλάδα προσφέρουν προγράμματα IB
Υπάρχουν πολλά σχολεία στην Ελλάδα που προσφέρουν προγράμματα IB. Μερικά από τα πιο γνωστά, στην Αθήνα, είναι το ACS Athens, το Campion School, το Κολλέγιο Ανατόλια, η Σχολή Δούκας, το American College of Greece (Pierce), η Ιωνική Σχολή.
Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη είναι το American School of Thessaloniki, το Pinewood American International School, το Κολλέγιο Δελασάλ. Σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας υπάρχουν το Cambridge International School (Πάτρα), το Corfu International School (Κέρκυρα), το International School of Rhodes (Ρόδος).
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι φημισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν ιδρύσει και διατηρούν παραρτήματα σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Δείτε ενδεικτικά κάποια από αυτά: