Οβελίας: Κάρβουνο, φούρνος ή ταβέρνα; Πού συμφέρει το ψήσιμο
Αγοράσαμε το αρνάκι, το πληρώσαμε «χρυσό» αλλά τώρα πρέπει να υπολογίσουμε και το κόστος του ψησίματος. Τι συμβουλεύουν οι επαγγελματίες
Ψήσιμο στο φούρνο της γειτονιάς; Ίσως σούβλισμα με τη συνοδεία καλής παρέας που θα τσιμπολογάει το αρνάκι την ώρα που στριφογυρίζει και ζαλίζεται ή μήπως τη δουλειά θα την αναλάβει επαγγελματίας σε ταβέρνα της περιοχής;
Όποια και να είναι η απάντηση, ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο τραπέζι της Λαμπρής, θα είναι φυσικά ο οβελίας. Επιλογές υπάρχουν. Ας δούμε λοιπόν πόσο θα μας κοστίσει κάθε μια από αυτές.
Τσουχτερό το σούβλισμα του οβελία…κατ’ οίκον!
Η φωτιά από σιγοκαίει στα κάρβουνα, ο οβελίας που ψήνεται αργά για ώρες, η καλή παρέα και λίγο αλκοόλ για να «συνοδεύει» τις κουβέντες και τα πειράγματα, είναι σίγουρα η κορυφαία επιλογή, για την Ελλάδα που αγαπά τις παραδόσεις και τιμά τα έθιμα. Αυτή όμως η επιλογή, μεταφράζεται μεταξύ άλλων και σε αρκετά ευρώ. Με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, διαπιστώσαμε τα εξής:
- Οι τιμές στις ψησταριές για οβελία, ξεκινούν από 40 ευρώ, οι πιο φθηνές γαλβανιζέ και φτάνουν μέχρι και τα 580 ευρώ, με διαστάσεις 150Χ55. Για μια ψησταριά όμως μεσαίας κατηγορίας που θα είναι και αξιόπιστη, θα πρέπει κάποιος να διαθέσει περίπου 200 ευρώ.
- Τα κάρβουνα, επίσης στο διαδίκτυο -σε πλατφόρμες που φιλοξενούν χιλιάδες επιχειρήσεις- πωλούνται προς 5 έως και 18 ευρώ τα 5 κιλά. Για το ψήσιμο όπου χρειάζονται τουλάχιστον δύο τσουβαλάκια, το κόστος διπλασιάζεται. Με μια μέση τιμή, θα αγγίξει επιεικώς τα 20 ευρώ.
- Συν τα έξοδα του αρνιού. Αν υποθέσουμε ότι το βάρος του φτάνει περίπου τα 10 κιλά, τότε η τιμή του με 16 ευρώ το κιλό -κατά μέσο όρο- αγγίζει τα 160 ευρώ.
Με την προϋπόθεση βεβαίως ότι η παρέα διαθέτει πρόθυμους και ικανούς ψήστες, ώστε να μπει κάποιος στη διαδικασία που ομολογουμένως είναι και η πιο διασκεδαστική, το συνολικό κόστος θα φτάσει περίπου στα 400 ευρώ.
«50 με 60 ευρώ τα ψηστικά στις ταβέρνες»
Η λύση του ψησίματος του οβελία σε μια ταβέρνα, ακούγεται αρκετά δελεαστική, γιατί σε αυτήν την περίπτωση έχεις και τον επαγγελματία πάνω από το αρνί που στριφογυρίζει για αρκετές ώρες στη σούβλα. Πόσο κοστίζει όμως αυτή η επιλογή και πότε θα πρέπει να πάει ο πελάτης το αρνάκι που έχει αγοράσει, στο κατάστημα, μας απαντά ο Δημήτρης Νάνος, επαγγελματίας μάγειρας σε ταβέρνα της πολυσύχναστης Πεντέλης…
«Το κόστος, είναι 50 με 60 ευρώ τα ψηστικά. Θα το φέρετε το Σάββατο και μπορείτε να το πάρετε και το Σάββατο το βράδυ και να το ζεστάνετε στο φούρνο , αν δεν θέλει κάποιος να το φάει κρύο. Γιατί το αρνάκι, τρώγεται και κρύο. Όχι όμως την Κυριακή, γιατί θα γίνεται …χαμούλης! Έχουμε κλείσει μέσα έξω. Μπορείτε επίσης να το φέρετε Παρασκευή και να βάλουμε το καρτελάκι του επάνω. Μόνο να είναι σχετικά μικρό. Μην είναι πολύ μεγάλο.»
Γιατί απαγορεύεται να... τσιμπολογάμε το αρνάκι
Μάλιστα ο κύριος Νάνος, μας εξηγεί γιατί κατά τη γνώμη του είναι οικονομικότερο να επιλέξει κάποιος τη λύση του ψησίματος σε μια ταβέρνα και γι αυτόν ακριβώς το λόγο -για να τονίσει την αξία του επαγγελματία ψήστη- μοιράζεται μαζί μας και μερικά μυστικά του επαγγέλματος, για οβελία λουκούμι!
«Αγοράζεις το αρνάκι 16-17 ευρώ στο τοπικό χασάπικο ή 15 ευρώ στο σούπερ μάρκετ και πολλαπλασιάζεις τα κιλά για να δεις τι σου κοστίζει. Μετά, πρέπει να πάρεις ψησταριά. Μια απλή κοστίζει 150 ευρώ και άλλα 20 ευρώ τα κάρβουνα, πας στα 170. Μαζί με το αρνάκι που θα έχει κοστίσει 150 με 200 ευρώ, φτάνεις στα 350!
Επίσης, ο οβελίας, θέλει το δέσιμό του. Θέλει το αλατοπίπερό του. Θέλει τις ώρες του! Το δέσιμο του και το ψήσιμο του, απαιτεί δύο ώρες με δυόμιση, στα 10 κιλά. Πρώτα ψήνονται οι σπάλες και τα μπουτάκια και δεν βάζουμε πολύ φωτιά στη μέση. Και κανονικά δεν τσιμπολογάμε πάνω από το αρνί. Να μην ξεπετσιάζεται. Το αρνί πρέπει να στραγγίξει μισή ωρίτσα και μετά να κοπεί, γιατί δεν κόβεται ποτέ το ζεστό κρέας. Μόνο το μοσχάρι.»
«Από 10 μέχρι και 35 ευρώ τα ψηστικά στους φούρνους»
Έθιμο από αυτά που «μυρίζουν» Ελλάδα την δεκαετία του ‘80, είναι η επίσκεψη στο φούρνο της γειτονιάς, με τον οβελία μέσα στη λαμαρίνα. Το κόστος για το ψήσιμο των κρεατικών για το Πασχαλινό τραπέζι, ξεκινά στα 10 ευρώ και φτάνει τα 35 ευρώ, ανάλογα με το βάρος.
Με 1400 αρτοποιεία σε όλη την Αττική, για εκείνους που θα παραμείνουν στο κλεινόν άστυ, σίγουρα θα βρουν κάποιον να τους εξυπηρετήσει αφού τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς, θα δεχτούν να ψήσουν την Κυριακή του Πάσχα, δηλώνει στο Flash.gr, ο Παναγιώτης Σαχινίδης, Πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αττικής…
«Εμείς, στους φούρνους, συνεχίζουμε τα ήθη και τα έθιμα της χώρας μας. Κι όχι μόνο τις πιο ξεχωριστές ημέρες, αλλά και καθημερινά. Έχουμε περίπου 1400 αρτοποιεία στην Αττική. Υπολογίζουμε ότι τουλάχιστον οι μισοί φούρνοι θα ψήσουν για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες μας, την Κυριακή του Πάσχα. Όσο για το κόστος, αυτό εξαρτάται. Ένα μικρό ταψάκι φτάνει τα 10 με 15 ευρώ. Μια λαμαρίνα όμως, πάει πάνω από 20 έως και 35 ευρώ, αναλόγως το βάρος του κρέατος. Διότι για εμάς υπάρχει και μια διαδικασία, εκτός από το ψήσιμο. Για παράδειγμα, δίνουμε τη λαμαρίνα στον πελάτη, στη συνέχεια όμως μας την επιστρέφει και πρέπει να πλυθεί. Όπως επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την ημέρα εκείνη, το μεροκάματο είναι τριπλό.
-Ποιες ώρες μπορεί να εξυπηρετηθεί το κοινό;
Εμείς θ’ ανοίξουμε 8 το πρωί, μέχρι τις 2-3 το μεσημέρι. Γι αυτό και λέμε στους πελάτες μας, πως περιμένουμε τα φαγητά σας 8 με 10 το πρωί.
Στις 7.30 το πρωί, θα σηκώσει τα ρολά του αρτοποιείου του στα Νότια Προάστια, μας λέει ο Τρύφωνας Άκουρος, ενώ υπολογίζει ότι θα περάσουν την πόρτα του καταστήματός του, που μετρά τρεις δεκαετίες ζωής, τουλάχιστον εκατό πελάτες με το ταψί στο χέρι!
«Αναλαμβάνουμε να ψήσουμε. Φυσικά. Οι πελάτες μας φέρνουν το φαγητό τους την Κυριακή το πρωί. Από τις 7.30 μέχρι στις 10 συνήθως, το έχουν φέρει. Σχετικά με το κόστος, τα μικρά ταψιά ξεκινούν από 15 ευρώ και φτάνουν μέχρι 25 ευρώ τα πιο μεγάλα και αναλόγως, φυσικά, το βάρος του αρνιού, που θα καθορίσει και την τελική τιμή.
-Περιμένετε αρκετό κόσμο την Κυριακή του Πάσχα;
Έρχεται πάρα πολύς κόσμος την Κυριακή. Υπολογίζουμε να έρθουν περίπου 100 πελάτες, που θα φέρουν τα ταψιά με το φαγητό τους, στο αρτοποιείο μας. Και αν έρθουν να το παραλάβουν την ώρα που τους λέμε, θα το πάρουν και ζεστό ζεστό.»